logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć programować na ARM9 z Linuxem dla inteligentnego budynku?

pccizmo 28 Paź 2007 14:22 6957 9
REKLAMA
  • #1 4423139
    pccizmo
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam do zrobienia model inteligentnego budynku, którego sterownik ma być zbudowany na ARM9, a dane mają być wyświetlane na stronie internetowej w sieci lokalnej.
    Nie chcę robić własnej płytki, więc jedyną sensowną i gotową płytką, którą znalazlem w internecie jest:

http://www.shop.kristech.eu/product_info.php?cPath=48&products_id=110

Chciałbym na tą płytkę wrzucic LINUXa, który miałby tym wszystkim sterować, jednak nie robiłem nic jeszcze na ARM9.
    Czy może ktoś przybliżyć temat pisania programów na taką platformę z LINUXem, bo nie mogę znaleźć w sieci nic wartego uwagi na ten temat.
    Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4433365
    barytek
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    (0_o )
    Różne rzeczy widział i słyszałem. Ale aż mnie zatkało. Widzę że jestem zajęliście nie dedukowany w Linuxie.
    Zadam pytanie wprost istnieje Linux na tego typu procesory???
    Jestem bardzo tym zainteresowany, sam zaczynam zabawę z procesorami ARM ale najpierw zabieram się za te z telefonów komórkowych.
  • #3 4434295
    kris_gor
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    barytek napisał:
    (0_o )
    Zadam pytanie wprost istnieje Linux na tego typu procesory???
    Jestem bardzo tym zainteresowany, sam zaczynam zabawę z procesorami ARM ale najpierw zabieram się za te z telefonów komórkowych.

Też pytanie ;-) Wystarczy kuknąć do źródeł kernela i mamy procesory:
    alpha blackfin h8300 m32r mips ppc sh64 um xtensa
    arm cris i386 m68k parisc s390 sparc v850
    avr32 frv ia64 m68knommu powerpc sh sparc64 x86_64

Wystarczy?

http://www.arm.linux.org.uk/

Pozdrawiam

Dodano po 10 [minuty]:

pccizmo napisał:
    Witam.

Chciałbym na tą płytkę wrzucic LINUXa, który miałby tym wszystkim sterować, jednak nie robiłem nic jeszcze na ARM9.
    Czy może ktoś przybliżyć temat pisania programów na taką platformę z LINUXem, bo nie mogę znaleźć w sieci nic wartego uwagi na ten temat.

Jeśli będziesz już tam miał wrzuconego linuxa, a więc cały system operacyjny to już chyba na jakim procesorze to chodzi będzie miało małe znaczenie, bo przecież niskopoziomowo już nie będziesz musiał sprzętu oprogramowywać.
    Będziesz pisał aplikacje jak na PC'ta.

Zobacz sobie również na linux'a przeportowanego na palmtopy:
    http://familiar.handhelds.org/
  • REKLAMA
  • #4 4435171
    DarkStorm
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    a czemu to musi być linux??
    ja używam FreeRTOS i jakoś serwer web pracuje i mam jeszcze moc na inne taski.
    pracuje to na arm7 z serii atmela, co prawda czasem wolno ale to tylko 48mhz:)
    na dzień dzisiejszy mam problem z obrazkami ale to tesz wykombinuje....
  • #5 4779494
    pccizmo
    Poziom 2  
    Dzięki za zainteresowanie i pomysły. Postanowiłem skorzystać z porady znalezionej w innym temacie, a konkretnie można sobie poczytać tutaj:
    http://midge.vlad.org.ua/wiki/Main
    Chodzi o router Edimax BR-6104K.
    Polecam, bardzo ciekawa propozycja dla ludzi lubiących tworzenie własnych urządzeń, niekoniecznie tylko z interfejsem ethernetowym, nie lubiących bawić się w programowanie niskopoziomowe.
    Do dyspozycji mamy po np. wylutowaniu diod 12 linii portów we/wy, możliwe jest wyprowadzenie linii interfejsu I2C, wyprowadzenie dwóch RSów, dwóch gniazd USB 1.1, a dodatkowo mamy do dyspozycji 5 gniazd ethernetowych.
  • REKLAMA
  • #6 4779997
    kris_gor
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Ale to chyba nie ARM9 ? Więc co? Założenia się zmieniły... ;-)
  • REKLAMA
  • #7 4798568
    ziomal155
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    no ten router wlasnie jest na arm9:) na alegro koszt 50zl:)
  • #8 4798708
    Krisgorn
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    ziomal155 napisał:

Przecież to MIPS a nie ARM9.
  • #9 4798715
    slx
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    ziomal155 napisał:

No akurat ten sprzęt jest na ADM5120P i jest to MIPS nie ARM.
    O tu jest więcej na ten temat:
    http://www.linux-mips.org/wiki/BR6104

A sprzęt fajny dobrze rozpracowany i niedrogi - sam się miałem tym pobawić.
  • #10 6589680
    viper_lasser
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Robil ktos moze z was testy tego rutera br6104kp (wersja z usb) i podlaczal do niego jakis zewnetrzny dysk usb - tak zeby robil ten ruter jeszcze za serwer dyskow usb ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozpoczęcia programowania na platformie ARM9 z systemem Linux w kontekście sterownika inteligentnego budynku. Użytkownik planuje wykorzystać gotową płytkę dostępną w sklepie Kristech i uruchomić na niej Linux do sterowania oraz wyświetlania danych w sieci lokalnej. W odpowiedziach pojawiły się pytania o dostępność Linuxa na procesory ARM9 oraz wskazówki, że Linux obsługuje wiele architektur, w tym ARM, co umożliwia pisanie aplikacji na wyższym poziomie bez konieczności niskopoziomowego programowania sprzętu. Zaproponowano również alternatywę w postaci systemu FreeRTOS na ARM7, który może obsługiwać serwer WWW. Autor w dalszej części dyskusji wspomniał o routerze Edimax BR-6104K jako ciekawym, tanim urządzeniu do własnych projektów, jednak pojawiły się wątpliwości co do architektury procesora – router ten oparty jest na procesorze MIPS (ADM5120P), a nie ARM9. Wątek dotyczący wykorzystania routera BR-6104K do serwera dysków USB również się pojawił. Podsumowując, Linux na ARM9 jest dostępny i umożliwia programowanie aplikacji, ale warto zweryfikować sprzęt pod kątem architektury procesora, gdyż niektóre popularne tanie urządzenia mogą mieć procesory MIPS zamiast ARM9.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA