logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Latarka TS-1119 na diodzie CREE 3W - jak wyłączyć tryb migania?

Franek k 13 Lut 2015 15:36 6249 7
REKLAMA
  • #1 14434965
    Franek k
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Witam. Kupiłem na Allegro latarkę TS-1119 na diodzie Cree 3W. Latarka posiada 3 tryby świecenia: 100%, 50%, miganie i wyłączony. Przynajmniej tak jest podane na opakowaniu. Latarka ma jeden przycisk z tyłu i to nim się ją włącza/wyłącza. Odbywa się to w następujący sposób:

OFF -> 100% -> OFF -> 50% -> OFF -> miganie -> OFF i od nowa.

A więc gdy latarkę mam włączoną na 100% i ją zgaszę to potem muszę wciskać kilka razy aby znowu ją włączyć na 100%. Niby nic strasznego ale według mnie tryb migania jest w ogóle bez sensu dla latarki. Pomyślałem, że może da się jakoś go pozbyć i rozkręciłem latarkę na części. W środku jest płytka z niby sterownikiem opartym na układzie CX2859. Jedyne co udało mi się znaleźć na jego temat to ta stronka

http://keyep.com/electronic/201306/12/34131.html#.VN4BmC5K810

Płytka wygląda identycznie jak na tym zdjęciu. Jest tam też opis po angielsku. Z tego co widzę to jest tam wzmianka o kondensatorze, który za coś odpowiada ale nie wiem za co, bo słabo znam angielski. Za pamięć stanów?

Może ktoś to ogarnia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14435023
    maestroOfBass
    Poziom 11  
    Cytat:
    Regulate the magnitude of the capacitance value connected with CAP, can change the memory period of the state

Moim zdaniem zmiana wartości tego kondensatora zmieni czas przez jaki "pamiętany" jest stan latarki (mryganie/świecenie/...). Ale nie jestem pewien.
  • REKLAMA
  • #3 14435239
    Franek k
    Poziom 15  
    maestroOfBass napisał:

Moim zdaniem zmiana wartości tego kondensatora zmieni czas przez jaki "pamiętany" jest stan latarki (mryganie/świecenie/...). Ale nie jestem pewien.

Faktycznie, taką rolę pełni ten kondensator. Sprawdziłem miernikiem napięcie na nim (w stanie OFF) i maksymalnie jest 1V a dokładnie 0,9V z hakiem. Rozładowałem ten kondensator miernikiem i po włączeniu latarki startowała ona od pierwszego stanu czyli 100%. Za każdym razem gdy go rozładowałem startowała od 100%. Pozostawiłem ładowarkę z naładowanym kondensatorem na ok 8 min i nadal pamiętała stan. Spróbuje go wymienić na jakiś mniejszy jeżeli uda mi się podejść tam lutownicą bo niestety płytka z elektroniką jest przylutowana do obudowy i raczej jej nie wylutuję. Podejrzewam, że tam może być nawet kondensator o pojemności w µF, spróbuję dać 100nF lub mniej i zobaczę, czy szybciej będzie zapominać stan.
  • REKLAMA
  • #4 14435368
    maestroOfBass
    Poziom 11  
    Tego czasu nie można też skrócić za bardzo bo niemożliwe stanie się celowe przejscie do trybu migania/słabszego świecenia, generalnie zmiana trybu pracy.
  • REKLAMA
  • #5 14435406
    Franek k
    Poziom 15  
    Zdaję sobie z tego sprawę. Chciałbym zrobić tak aby latarka pamiętała poprzedni stan przez kilka sekund np. 5, 10. Dzięki temu nadal byłaby możliwość zmiany trybu czyli 100%, 50% (a raczej 25%), miganie. Po prostu miałbym kilka sekund na zmianę trybu, a z drugiej strony nie było by takiego problemu, że po wyłączeniu latarki na kilka minut i po ponownym włączeniu zamiast świecić 100% to zaczyna mi migać. Na ogół to i tak będę pewnie używał trybu 100% i ewentualnie od czasu do czasu 50%, dlatego spróbuję się pobawić tą pojemnością, bo mam na stanie kilka kondensatorów SMD o różnych pojemnościach.

P.S. Ewentualnie można by wywalić ten kondensator i mieć tylko jeden tryb pracy - 100% ;P
  • #6 14436949
    Franek k
    Poziom 15  
    A więc tak, wylutowałem ten kondensator i najpierw zacząłem testy z kondensatorem 100nF. Latarka nadal pamiętała ostatni tryb przez minimum 2 minuty - ile dokładnie nie wiem, nie sprawdzałem bo te 2 minuty i tak dla mnie było za długo. Zmieniłem więc następnie na kondensator 33nF, bo pomiędzy nic nie miałem. Jak się okazało, teraz latarka nie pamiętała żadnego trybu, za każdym włączeniem świeciła na 100%, nawet szybkie przełączanie włącznika nie powodowało wskoczenia w inny tryb.

Wtedy doszedłem do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem będzie układ RC. Za stałą czasową przyjąłem sobie 1 sekundę więc dobrałem elementy o takich wartościach: Kondensator 10µF, Rezystor 100kΩ.

Teraz mam ok 1-2 sekundy na zmianę trybu świecenia - zmiana trybu jak już pisałem następuje przez wyłączenie latarki i ponowne jej włączenie, a więc po wyłączeniu latarki mam jakieś 2 sekundy na ponowne jej włączenie w celu zmiany trybu. Jeżeli latarka pozostaje wyłączona dłużej to następne włączenie spowoduje zapalenie latarki z jasnością wynoszącą 100%. Oczywiście dostępne są wszystkie tryby, a więc nie ma problemu aby przełączyć latarkę nawet na miganie.

Teraz latarka spełnia moje oczekiwania :)
  • #7 14437188
    maestroOfBass
    Poziom 11  
    O, a jak to wlutowałeś na płytkę?
  • Pomocny post
    #8 14437415
    Franek k
    Poziom 15  
    W miarę prosto ;) Postaram się przedstawić to rozwiązanie, może komuś się przyda :)

Na początek wrzucę zdjęcie płytki z oryginalnym kondensatorem (zaznaczonym czerwoną strzałką).

Znalazłem w internecie schemat, który zdaje się pokrywać z mają płytką. Pomarańczowym okręgiem zaznaczyłem moją modyfikację

Z racji tego, że płytka od drugiej strony jest przylutowana do korpusu, i raczej bym jej nie wylutował (trzeba ogrzać na raz dużą powierzchnie), musiałem lutować wewnątrz korpusu. Na szczęście mam lutownicę oporową z dość cienkim grotem więc udało mi się jakoś ostrożnie dostać do padów kondensatora. Po jego wylutowaniu, przygotowałem sobie układ RC (rezystor - kondensator, w połączeniu równoległym). Jak już wspomniałem wcześniej użyłem kondensatora elektrolitycznego o wartości 10µF/25V i rezystora SMD 0805 o wartości 100kΩ. Poniższy obrazek przedstawia sposób zlutowania tych dwóch elementów

Do nóżek kondensatora przylutowałem krótkie i cienkie przewody na które nałożyłem małe odcinki koszulek termokurczliwych. Całość włożyłem w większą koszulkę termokurczliwą. Mogłoby się wydawać, że będzie problem z miejscem wewnątrz, jednak kondensator mimo iż jest na 25V nie jest aż taki duży - można użyć kondensatora 10µ/10V, będzie mniejszy.

Następnie przewody przylutowałem do padów na płytce w miejsce starego kondensatora

a tak wygląda wnętrze po włożeniu układu RC do środka

I to tyle całej przeróbki ;) Jak już pisałem, teraz mam około 3 sekundy liczone od momentu zgaszenia latarki na zmianę trybu świecenia. Jeśli włączę latarkę przed upływem tych 3 sekund to zaświeci się w innym trybie, jeśli zaś włączę ją po co najmniej 4 sekundach (dla pewności, czasem po 3 sekundach jeszcze pamięta ostatni tryb) to będzie świecić z pełną mocą (100%).

==================================================

Taka dygresja jeszcze:

Z wyliczeń wynika, że stała czasowa powinna wynosić 1 sekundę. Ktoś może zapytać więc dlaczego taka różnica, wyliczono 1 sekundę a trzeba czekać 3-4 sekundy? Trzeba pamiętać, że stała czasowa to czas po jakim kondensator rozładuje się do ~37%, a więc później jeszcze jakieś napięcie na nim zostaje i spada już wolniej niż na początku, a z pomiarów miernikiem wyszło, że latarka pamięta stany nawet przy napięciu 0,3V na kondensatorze. Wydaje mi się, że to jest przyczyną tych różnic. Z drugiej strony mam więcej czasu na zmianę stanu ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił latarkę TS-1119 na diodzie CREE 3W, która posiada tryby świecenia: 100%, 50%, miganie oraz wyłączony. Problemem jest to, że po wyłączeniu latarki i ponownym włączeniu, domyślnie uruchamia się tryb migania, co jest uciążliwe. Użytkownik rozkręcił latarkę i zidentyfikował kondensator na płytce sterującej (CX2859) jako element odpowiedzialny za pamiętanie ostatniego stanu. Po eksperymentach z różnymi pojemnościami kondensatorów, ustalił, że zastosowanie układu RC (rezystor 100kΩ i kondensator 10μF) pozwala na zmianę trybu świecenia w ciągu 1-2 sekund po wyłączeniu latarki. Użytkownik planuje podzielić się szczegółami modyfikacji oraz zdjęciami płytki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA