logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer E5-572g-58EG - Nowy laptop okazyjnie zawiesza się przy uruchamianiu win 7

scarf 15 Lut 2015 13:29 1626 16
REKLAMA
  • #1 14440641
    scarf
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    pięć dni temu zakupiłem nowy laptop Acer E5-572g-58EG, z oryginalnym Windowsem 7 64bit.
    i5-4210m @ 2,60GHz
    4,00 GB ram (dostępne 3,90)
    Intel HD Graphics 4600
    Nvidia 840M
    500GB 5400

Niestety od samego początku, laptop ma skłonność do "zawieszania się" - w różnych miejscach, nieregularnie, począwszy od zawieszeniu się przy słowie "zapraszamy", przy instalacji sterowników (np. nvidia), a skończywszy na próbie zalogowania się na konto użytkownika (zamiast pulpitu, pojawia się czarny ekran).
    Jedyną zależność, jaką można zauważyć, to 90% zawieszeń następuje w czasie uruchomienia systemu, restartu czy próby zalogowania.

Czytałem na forach, że może to być problem z twardym dyskiem, lecz po sprawdzeniu go HD tune pro, "Health" wyszedł "ok"

Bardzo proszę o Pomoc

Edit: Pojawił się kolejny problem, przy próbie uruchomienia aplikacji pełnoekranowej, przy domyślnym użyciu karty graficznej nvidia, pojawia się niebieski ekran śmierci, oraz następuje restart. Chdk sprawdza błedy - 0.
  • REKLAMA
  • #2 14440670
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Wstaw screen zakładki Health z HD Tune.
  • #3 14440712
    scarf
    Poziom 9  
    Health ok, tak jak napisałem.
    Załączniki:
    • Acer E5-572g-58EG - Nowy laptop okazyjnie zawiesza się przy uruchamianiu win 7 15-lutego-2015_13-44.png (89.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 14442181
    elessar87
    Poziom 33  
    Sterownik chipsetu zainstalowany?
  • REKLAMA
  • #5 14443606
    scarf
    Poziom 9  
    Dostałem laptopa już z zainstalowanym systemem więc i chyba zainstalowanymi sterownikami? - tzn, na pewno wszystkie windowsowskie aktualizacje ściągnięte, sterownik HD intel czy nvidii działa.

Jak sprawdzić czy sterownik chipsetu jest zainstalowany?
  • #6 14443874
    elessar87
    Poziom 33  
    scarf napisał:
    Jak sprawdzić czy sterownik chipsetu jest zainstalowany?

Instalowałeś go?

Wstaw screen z Menedżera Urządzeń.
  • #7 14443947
    scarf
    Poziom 9  
    wstawiam screenshot z managera urządzeń.
    Załączniki:
    • Acer E5-572g-58EG - Nowy laptop okazyjnie zawiesza się przy uruchamianiu win 7 menad__er_urz__dze__.png (119.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 14443963
    elessar87
    Poziom 33  
    Sprawdź ten

Sterownik jest co prawda dedykowany do Ósemki, ale powinien działać.

Później zainstaluj jeszcze to.
  • #9 14444018
    scarf
    Poziom 9  
    Pierwszy sterownik zainstalował "ekspersowo", tzn. po kliknięciu dalej, od razu praktycznie określił że jest zainstalowane.

Przy drugim sterowniku, wyskakują na końcu instalacji błędy, tzn. "FindFile Failed", a póżniej "The Realtek Network controller was not found. If Deep sleep mode is enabled Please Plug the cable". W menadżerze urządzeń bez zmian.

Edit: Pojawił się kolejny problem, przy próbie uruchomienia aplikacji pełnoekranowej, przy domyślnym użyciu karty graficznej nvidia, pojawia się niebieski ekran śmierci, oraz następuje restart. Chdk sprawdza błedy - 0.
    Edit2: Za każdym razem gdy następuje restart po ekranie śmierci, nie potrafi "zalogować" użytkownika tzn. zawiesza się na "zapraszamy"
    Edit3: Ponadto przy próbie przywrócenia systemu, znów pojawia się ekran śmierci.
    Edit4: Przywrócenie systemu z poziomu "safemode", zadziałało, jednakże nie rozwiązało problemów.
  • #10 14444396
    elessar87
    Poziom 33  
    We właściwościach komputera kliknij "zaawansowane ustawienia systemu" i na zakładce "Zaawansowane" przy sekcji "Uruchamianie i odzyskiwanie" kliknij "Ustawienia". Usuń zaznaczenie przy opcji "Automatycznie uruchom ponownie". Kiedy znowu pojawi się BSOD spisz kod błędu (format 0x...).

Skąd pobierałeś sterowniki do Grafiki? Strona NVidii czy strona Acer'a?
  • #11 14444483
    marcin878787
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Przedstaw screeny z programu BlueScreenView jak? Link
  • REKLAMA
  • #12 14445050
    scarf
    Poziom 9  
    Przedstaw screeny z programu jak? Link

Próbowałem zgrać screeny programem BlueScreenView, niestety, o dziwo, folder minidump jest pusty.

W załączniku, wysyłam więc zdjęcie owego błędu.

Ps. instalowałem sterowniki prosto od nvidia, z programu Slimdrivers oraz z załączonej płyty od Acera - za każdym razem wyskakuje ten sam błąd.
    Załączniki:
    • Acer E5-572g-58EG - Nowy laptop okazyjnie zawiesza się przy uruchamianiu win 7 20150216_174639.jpg (2.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 14445093
    elessar87
    Poziom 33  
    Odinstaluj sterownik Nvidii, zrestartuj komputer, wyczyść pozostałości programem Driver Sweeper, zrestartuj komputer. Zainstaluj ponownie najnowszy sterownik ze strony Nvidii. Jeśli to nie zadziała powtórz procedurę z zastosowaniem starszej wersji sterownika.

Zastanawiam się też czy nie powinieneś usunąć też sterownika grafiki Intela i ponownie go zainstalować.

scarf napisał:
    z programu Slimdrivers

Sterowniki pobieramy ze strony producenta sprzętu. Tylko wtedy mamy pewność że jest on właściwie dopasowany i najnowszy. Ani programy tego typu, ani Windows Update nie dają takiej pewności.

A na przyszłość. Instalację sterowników po zainstalowaniu systemu zaczynamy !zawsze od sterownika chipsetu. Pomaga to w przyszłości uniknąć dziwnych i trudnych do zdiagnozowania problemów.
  • #14 14445570
    scarf
    Poziom 9  
    Jak wspominałem, już wcześniej odinstalowywałem sterowniki i instalowałem z różnych źródeł, teraz powtórzyłem czynność, wpierw czyszcząc rejestr drive sweeperem, później instalując najnowsze sterowniki ze strony nvidia.

Nie zadziałało - blue screen pojawił się przy próbie uruchomienia geforce experience.

Więc znów oczyściłem rejestr, zainstalowałem tym razem starsze sterowniki i znów przy próbie uruchomienia, tym razem gry, pojawia się bluescreen.

Jakieś inne pomysły?
  • #15 14445686
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    scarf napisał:
    pięć dni temu zakupiłem nowy laptop

scarf napisał:
    od samego początku, laptop ma skłonność do "zawieszania się"

scarf napisał:
    Jakieś inne pomysły?

Od razu powinieneś go reklamować.
  • #16 14445753
    scarf
    Poziom 9  
    No dobra, dzięki - myślałem, że go jakoś "zmuszę" do działania, ponieważ udało mi się go dość okazyjnie kupić. Ale szczerze powiedziawszy mam już dość dłubania przy nim - skorzystam z prawa do zwrotu :).
  • #17 14446334
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    scarf napisał:
    udało mi się go dość okazyjnie kupić

Prawdopodobnie był uszkodzony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z nowym laptopem Acer E5-572g-58EG, który zawiesza się podczas uruchamiania systemu Windows 7. Problemy obejmują zawieszanie się przy logowaniu oraz niebieski ekran śmierci (BSOD) przy uruchamianiu aplikacji pełnoekranowych. Użytkownik sprawdził stan dysku twardego za pomocą HD Tune, który wykazał, że jest w porządku. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie sterowników, w tym sterownika chipsetu, oraz odinstalowanie i ponowne zainstalowanie sterowników graficznych. Użytkownik próbował różnych źródeł sterowników, ale problemy nadal występowały. Ostatecznie zdecydował się na zwrot laptopa, uznając, że może być uszkodzony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA