Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TP-LINK TD-W8901G - Nie można skonfigurować, nie pinguje adres routera

16 Lut 2015 00:08 2589 10
  • Poziom 7  
    Witam wszystkich.

    Mam następujący problem. Potrzebuję skonfigurować router. Jest podpięty od około dwóch lat, Internet działa bez zarzutu, test łącza - 10,72 Mb/s przy neo 10Mbit.
    Niestety, w drugim komputerze mam problem z siecią, którą ten router wysyła przez WiFi. Ponieważ wszystko tam sprawdziłem i jest ok, chciałbym skonfigurować sieć w routerze od nowa, żeby zobaczyć, czy to może nie wina routera.

    I tu pojawia się problem. Nie mogę wejść na stronę konfiguracji routera 192.168.1.1/ ponieważ widzę to:
    Code:
    Przekroczono limit czasu połączenia
    

    Serwer 192.168.1.1 zbyt długo nie odpowiada.
    Zarówno w IE jak i w FF.

    Wpisuję w cmd: ping 192.168.1.1 i mam:
    Code:
    Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
    
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

    C:\Documents and Settings\Ja>ping 192.168.1.1

    Badanie 192.168.1.1 z uľyciem 32 bajt˘w danych:

    UpˆynĄˆ limit czasu ľĄdania.
    UpˆynĄˆ limit czasu ľĄdania.
    UpˆynĄˆ limit czasu ľĄdania.
    UpˆynĄˆ limit czasu ľĄdania.

    Statystyka badania ping dla 192.168.1.1:
        Pakiety: Wysˆane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4 (100% straty),

    C:\Documents and Settings\Ja>


    Żeby mieć pewność, że IP komputera i brama są ok, wpisuję też ipconfig /all i mam:
    Code:
    Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
    
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

    C:\Documents and Settings\Ja>ipconfig /all

    Konfiguracja IP systemu Windows

            Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : 696dacb6ac354eb
            Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
            Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
            Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
            Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta Ethernet Połączenie lokalne:

            Sufiks DNS konkretnego połączenia :
            Opis . . . . . . . . . . . . . . :  Realtek PCIe GBE Family Controller
            Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 1C-6F-65-29-80-1C
            DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
            Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
            Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.100
            Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
            Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
            Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
            Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 208.67.222.222
                                                208.67.220.220
            Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 15 lutego 2015 23:24:32
            Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 18 lutego 2015 23:24:32

    C:\Documents and Settings\Ja>


    Serwery DNS mam teraz wpisane ręcznie, bo tak jest wygodnie - jeśli są automatyczne, to często pojawia się na pasku przeglądarki napis "Ustalanie adresu serwera..." i wczytanie strony trwa nieco dłużej. Nie wpływa to jednak na szybkość internetu ani nie zmienia problemu - tak samo jest przy DNS automatycznym jak i wpisanym na stałe. Tylko w powyższym przykładzie Serwery DNS są inne, co zrozumiałe.

    Oprócz konfiguracji przez przeglądarkę można ten router ustawić poprzez użycie CD i kreatora. Niestety, pojawia się napis, że router jest niewykryty i żeby sprawdzić kable i konfiguracja na tym się kończy.
    Router wyłączałem, tak samo kable - bez zmian.

    Jednej rzeczy na razie zrobić nie mogę - zresetować urządzenia - ponieważ używam komputera do pracy i muszę mieć dostęp do Internetu cały czas, a obawiam się, że jeśli to jakieś uszkodzenie sprzętu, to po takim resecie również nie wejdę na stronę konfiguracji ale przy tym nie będę miał dostępu do sieci a teraz przynajmniej mam Internet, tylko nic zmienić nie mogę. Do resetu musiałbym przynajmniej mieć w sklepie zaklepany inny router, żeby go od razu kupić.

    (Dodam też, że mam jeszcze drukarkę bezprzewodową Brother - jest tak bezprzewodowa, że nawet była sprzedawana bez kabla (sic!) i w razie czego nic nie wydrukuję (przez kabel można ją uruchomić, ale musiałbym go dokupić).
    Może ktoś zapytać, czy teraz ta drukarka działa - owszem, ale do drukowania tekstu nie potrzeba jakiejś dużej prędkości. Natomiast w tym drugim komputerze sieć działa bardzo wolno (50-100 KB/s) a kiedyś działała w okolicach 500 KB/s.)

    Tylko czy muszę? Co jeszcze mogę zrobić, jak sprawdzić, czy to wina routera czy komputera, konfiguracji?

    Komputer oczywiście jest przeskanowany. Kiedy pojawił się problem z logowaniem w przeglądarce - nie wiem - po zakupie (2 lata temu) ustawiłem go i od tamtej pory niczego nie zmieniałem. Na drugim komputerze WiFi fiksuje od miesiąca.

    Wdzięczny będę za każdą sugestię.

    PS Na jakimś forum w podobnym wypadku ktoś prosił o inne pingi, więc może na wszelki wypadek wkleję, zanim pójdę spać, może to w czymś pomoże?
    Code:
    Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
    
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

    C:\Documents and Settings\Ja>ping 8.8.8.8

    Badanie 8.8.8.8 z uľyciem 32 bajt˘w danych:

    Odpowied« z 8.8.8.8: bajt˘w=32 czas=46ms TTL=52
    Odpowied« z 8.8.8.8: bajt˘w=32 czas=45ms TTL=52
    Odpowied« z 8.8.8.8: bajt˘w=32 czas=45ms TTL=52
    Odpowied« z 8.8.8.8: bajt˘w=32 czas=45ms TTL=52

    Statystyka badania ping dla 8.8.8.8:
        Pakiety: Wysˆane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
    Szacunkowy czas bˆĄdzenia pakiet˘w w millisekundach:
        Minimum = 45 ms, Maksimum = 46 ms, Czas ˜redni = 45 ms

    C:\Documents and Settings\Ja>ping wp.pl

    Badanie wp.pl [212.77.100.101] z uľyciem 32 bajt˘w danych:

    Odpowied« z 212.77.100.101: bajt˘w=32 czas=30ms TTL=249
    Odpowied« z 212.77.100.101: bajt˘w=32 czas=30ms TTL=249
    Odpowied« z 212.77.100.101: bajt˘w=32 czas=31ms TTL=249
    Odpowied« z 212.77.100.101: bajt˘w=32 czas=30ms TTL=249

    Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
        Pakiety: Wysˆane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
    Szacunkowy czas bˆĄdzenia pakiet˘w w millisekundach:
        Minimum = 30 ms, Maksimum = 31 ms, Czas ˜redni = 30 ms

    C:\Documents and Settings\Ja>ping localhost

    Badanie 696dacb6ac354eb [127.0.0.1] z uľyciem 32 bajt˘w danych:

    Odpowied« z 127.0.0.1: bajt˘w=32 czas<1 ms TTL=128
    Odpowied« z 127.0.0.1: bajt˘w=32 czas<1 ms TTL=128
    Odpowied« z 127.0.0.1: bajt˘w=32 czas<1 ms TTL=128
    Odpowied« z 127.0.0.1: bajt˘w=32 czas<1 ms TTL=128

    Statystyka badania ping dla 127.0.0.1:
        Pakiety: Wysˆane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
    Szacunkowy czas bˆĄdzenia pakiet˘w w millisekundach:
        Minimum = 0 ms, Maksimum = 0 ms, Czas ˜redni = 0 ms

    C:\Documents and Settings\Ja>
    [3.12.2020, webinar] Zagadnienia pomiarowe w nowoczesnej inżynierii materiałowej. Zarejestruj się
  • Poziom 39  
    Skonfiguruj przez kabel wpięty do portu LAN.
  • Poziom 7  
    dedito napisał:
    Skonfiguruj przez kabel wpięty do portu LAN.


    Ten router jest wpięty przez kabel LAN. Internet z niego mam po kablu: gniazdko telefoniczne-router-komputer, wszystko po kablu.
    Sieć WiFi jest natomiast dla innych urządzeń - drugiego PC, drukarki, czasem telefonu.

    PS Znalazłem podobny (identyczny?) problem, niestety bez rozwiązania tutaj:
    www.techimo.com/forum/networking-and-internet...ct-internet-but-cant-ping-connect-router.html
    Nawet ten sam router. U mnie też nie pinguje adres routera, ale na liście po tracert jest pierwszy.

    Code:
    Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
    
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

    C:\Documents and Settings\Ja>tracert wp.pl

    Trasa ˜ledzenia do wp.pl [212.77.100.101]
    przewyľsza maksymalnĄ liczb© przeskok˘w 30

      1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.1.1
      2    21 ms    21 ms    20 ms  public45055.xdsl.centertel.pl [79.163.175.255]
      3    20 ms    20 ms    20 ms  80.50.138.37
      4    33 ms    31 ms    30 ms  gda-r1.tpnet.pl [194.204.175.90]
      5    30 ms    31 ms    30 ms  z-wp-gda-ar1.tpnet.pl [213.76.0.166]
      6    30 ms    31 ms    31 ms  rtr4.rtr-int-2.adm.wp-sa.pl [212.77.96.77]
      7    31 ms    31 ms    31 ms  www.wp.pl [212.77.100.101]

    —ledzenie zakoäczone.

    C:\Documents and Settings\Ja>


    Code:
    Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
    
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

    C:\Documents and Settings\Ja>ping 192.168.1.1

    Badanie 192.168.1.1 z użyciem 32 bajtów danych:

    Upłynął limit czasu żądania.
    Upłynął limit czasu żądania.
    Upłynął limit czasu żądania.
    Upłynął limit czasu żądania.

    Statystyka badania ping dla 192.168.1.1:
        Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4 (100% straty),

    C:\Documents and Settings\Ja>tracert 192.168.1.1

    Trasa śledzenia do 192.168.1.1 przewyższa maksymalną liczbę przeskoków 30

      1     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
      2     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
      3     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
      4     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
      5     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
      6     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
      7     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
      8     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
      9     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
     10     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
     11     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
     12     *        *

    (dalej nie czekałem)

    Firewall mam tylko windowsowy, wyłączenie go nie pomogło.
  • Poziom 39  
    Spróbuj zmienić adres IP, port LAN.
    Spróbuj połączyć się za pośrednictwem drugiego komputera łączącego się drogą bezprzewodową.
    Zakładam, że router był już odłączany od napięcia.
  • Poziom 7  
    dedito napisał:
    Spróbuj zmienić adres IP, port LAN.
    Spróbuj połączyć się za pośrednictwem drugiego komputera łączącego się drogą bezprzewodową.
    Zakładam, że router był już odłączany od napięcia.


    Chodzi o IP sieci? Mam dynamiczne, zmienia się po każdym restarcie routera, czyli codziennie. Port LAN w PC mam jeden a w routerze cztery - teraz chodzi na dwójce (zmieniłem) i jest to samo. Router od napięcia wyłączany jest codziennie (wtyczka z gniazdka - rozłączam całą listwę tak na wszelki wypadek).

    Z drugim PC go nie połączę :cry: ponieważ wejście LAN jest na płycie głównej zepsute, dlatego kupiłem kartę WiFi a ona ma niestety tylko wyjście na antenę.
  • Poziom 39  
    Połącz się przez WIFI tak samo jak przez przewód.
    Adres IP zmień dynamiczny na statyczny np. 192.168.1.2 i wtedy próbuj się łączyć ze stroną.
  • Poziom 7  
    dedito napisał:
    Połącz się przez WIFI tak samo jak przez przewód.
    Adres IP zmień dynamiczny na statyczny np. 192.168.1.2 i wtedy próbuj się łączyć ze stroną.


    W moim PC nie ma WiFi - mogę się połączyć tylko przez przewód.
    Drugi PC też nie łączy się z adresem 192.168.1.1 ani go nie pinguje, zresztą o ile pamiętam, ten router nie da się skonfigurować przez WiFi - można to zrobić tylko przez LAN - albo przeglądarką albo kreatorem z płyty CD.

    IP zmieniłem - Internet działa jak działał, ale dalej nie pinguje adresu routera i przez przeglądarkę wejść się nie da.
  • Poziom 25  
    Zrób backup ustawień routera i działaj
    Czy rozważałeś wgranie nowego firmware.
    Wyłącz filtrowanie po mac addresie.
    Skoro po kablu łączysz się to wyłączenie go z prądu i włączenie nie zaszkodzi, też mam adsl i maiłem problemy z wifi więc spróbuj tego ci powyżej napisałem.
    Co do zakupu sprzętu to tego jest mnóstwo z sklepie np neonet lub podobnych jeśli nie masz sklepu komputerowego kupisz np tp-link 8951nd lub 8961nd lub coś innego do ADSL.
  • Poziom 39  
    kiko80 napisał:
    Zrób buckup ustawień routera i działaj
    Ciekawe w jaki sposób.
    mukla napisał:
    W moim PC nie ma WiFi - mogę się połączyć tylko przez przewód.
    Chodzi o laptopa.
    Spróbuj jeszcze z tym adresem, ale wygląda na to, że trzeba mu będzie zrobić "twardy reset".
  • Poziom 7  
    dedito napisał:
    kiko80 napisał:
    Zrób buckup ustawień routera i działaj
    Ciekawe w jaki sposób.
    mukla napisał:
    W moim PC nie ma WiFi - mogę się połączyć tylko przez przewód.
    Chodzi o laptopa.
    Spróbuj jeszcze z tym adresem, ale wygląda na to, że trzeba mu będzie zrobić "twardy reset".


    Z adresem próbowałem - dalej to samo, ale znalazłem "inny" komputer - nagrałem Debiana Live na płycie i odpaliłem komputer. Po BIOSie załadował sie od razu Linux a wiec ustawienia XP nie maja tu nic do rzeczy.
    I dalej jest to samo! Jak widać - piszę właśnie spod Debiana - Internet jest a do routera dostać się nie mogę:
    Code:
    The connection has timed out
    

    The server at 192.168.1.1 is taking too long to respond.


    Co to oznacza? Router lub przewód jest uszkodzony?
  • Poziom 39  
    mukla napisał:
    Jak widać - piszę właśnie spod Debiana
    Gdzie to widać?

    mukla napisał:
    Co to oznacza? Router lub przewód jest uszkodzony?

    To co pisze czyli, że Router lub przewód jest uszkodzony.
    Router czyli to urządzenie z którym masz problem lub przewód który łączy komputer z routerem. Jako, że przewód jest dobry to pozostaje router.
    Proponuję reset do ustawień fabrycznych.