logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-LINK td-w8910g - brak dostępu do panelu konfiguracyjnego 192.168.1.1

pawcio203 30 Cze 2009 22:17 11858 30
  • #1 6723864
    pawcio203
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    PILNE
    Kupiłem to ustrojstwo i za chiny nie mogę się dostać do panelu poprzez 192.168.1.1 Wprowadziłem wszystkie dane w połączeniach sieciowych tak jak w instrukcji

192.168.1.2
    255.255.255.0
    192.168.1.1

tylko adresy DNS zostawiłem puste

wpisuję w przeglądarce 192.168.1.1 i nie idzie...
    próbowałem w CMD pingować (ping 192.168.1.1) i mam komunikat, że upłynął limit czasu żądania.

Próbowałem nawet resetować go i nic nie pomaga
    oczywiście router świeci a używam teraz speedtoucha, żeby temat zamieścić.
    Siedzę już z 3 godziny i mnie krew zalewa. POMOCY

Temat poprawiłem. Regulamin, punkt 11.
    Gusioo.
  • #2 6724182
    slawak1
    Poziom 12  
    Podpinasz to kablem ETH?? System XP czy Vista? sprawdzałeś w połączeniach sieciowych połączenie lokalne? (jakieś informacje tam są?? np połączono, kabel sieciowy odłączony, ograniczenie lub brak łączności.. ) Proponuję na razie zmienić adres IP na pobierany automatycznie. W menadżerze urządzeń karta ETH włączona? Może jakiś firewall ci to blokuję?
  • #3 6724208
    pawcio203
    Poziom 18  
    Spięty skrętką, system xp proff, otoczenie sieciowe niemożliwe bo mam jednego kompa
    wywaliłem antywirusa (firewall'a nie miałem)

Dodano po 27 [sekundy]:

acha i mam komunikat że kabel podłączono
  • #4 6724279
    slawak1
    Poziom 12  
    Jeżeli poustawiałeś pobieranie adresów sieciowych na automatycznie w połączeniach sieciowych (start-->panel sterowania--> połączenia sieciowe--> prawy klawisz na połączenia lokalne--> protokół internetowy tcp/ip - właściwości i ustawiasz "Uzyskaj adres IP automatycznie") to wybierz start-->uruchom-->cmd potwierdzamy ok następnie komenda ipconfig[spacja]/all i odczytaj tam adresy jakie komputer sobie automatycznie pobrał od routera.
  • #5 6724330
    pawcio203
    Poziom 18  
    Ikonka połączenia w pasku po prawej wtedy jest z żółtym wykrzyknikiem, a w cmd wyskoczyło takie coś

Zdjęcia dodajemy za pomocą przycisku "Dodaj obrazek".
    Gusioo.
  • #7 6724366
    pawcio203
    Poziom 18  
    Wiesz co dziwne bo dali go w zestawie (jeśli masz na myśli skrętkę)
  • #9 6724405
    slawak1
    Poziom 12  
    Hmmm.. jeszcze jedna rzecz, spróbuj przypisać IP tak jak miałeś wcześniej, w polu DNS wpisz jeszcze raz adres bramy następnie uruchom --> CMD --> wpisz komendę netsh[spacja]winsock[spacja]reset i zrestartuj kompa. Czasem takie działanie przynosiło efekt.
  • #10 6724419
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4846
    Sprawdź czy masz kabel o którym pisałem wyżej .
    Jeśli tak to :
    1-Zresetuj router przyciskiem w jego tylnej części .
    2-Ustaw TCP/IP na automatyczne uzyskiwanie adresu IP.
    4-Podłącz wszystko i poczekaj aż karta uzyska adres IP .
    5-W przeglądarkę wpisz jako adres - adres uzyskanej bramki sieciowej .
  • #11 6724439
    pawcio203
    Poziom 18  
    DriverMSG napisał:
    Sprawdź czy masz kabel o którym pisałem wyżej .
    Jeśli tak to :
    1-Zresetuj router przyciskiem w jego tylnej części .
    2-Ustaw TCP/IP na automatyczne uzyskiwanie adresu IP.
    4-Podłącz wszystko i poczekaj aż karta uzyska adres IP .
    5-W przeglądarkę wpisz jako adres - adres uzyskanej bramki sieciowej .

1. resetowany był z 5 razy
    2. jeśli pobieram IP automatycznie to długo czeka a w efekcie jest żółty wykrzyknik przy ikonce połączenia i opis "to połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności" zresztą ten printscreen jest zrobiony po ustawionym automatycznym IP :cry:
  • #13 6724462
    pawcio203
    Poziom 18  
    Co do kabla to raczej jest ok, bo w pracy tez mam router i nie ma takich cyrków. Ale kupiłem również kartę bezprzewodową na USB tylko że nie wykrywa tego routera, bo wtedy bym już na 100% wykluczył kabel
  • #15 6724471
    pawcio203
    Poziom 18  
    Słuchaj skoro dali go z routerem to powinien śmigać...???
  • #16 6724475
    DriverMSG
    Nie wiem kto to jest ONI , nie wiem jaki ci dali i czy sami wiedzieli co ci dają .
    Jeśli go nie sprawdzisz, nosze wysiłki na forum są bezcelowe .
  • #17 6724482
    slawak1
    Poziom 12  
    Wg informacji na stronie producenta rodzaj kabla nie ma znaczenia
    "4 10/100M Auto-Negotiation RJ45 ports(Auto MDI/MDIX)" co znaczy że sam automatycznie wykrywa czy to jest kros czy prosty..

Link do strony tp-linka
  • #18 6724492
    pawcio203
    Poziom 18  
    patrzę na niego ale tyle tych "nitek" na sobie że sam nie wiem, słuchaj jutro rano napiszę, wezmę go do pracy i na innym kablu sprawdzę. póki co dzięki za wszelką pomoc.

zastanawia mnie tak samo że ta karta bezprzewodowa nie wykrywa wifi :cry:
  • #19 6724592
    DriverMSG
    Po zresetowaniu routera , WiFi w routerze może być wyłączone (to dla bezpieczeństwa i często spotykane w routerach).

To że jedno z urządzeń samo wykrywa rodzaj kabla , nie znaczy że kabel jest sprawny i prawidłowo zaciśnięty .

Resetowałeś go według jego instrukcji obsługi ?
  • #20 6724890
    pawcio203
    Poziom 18  
    Witajcie ponownie, już wiem, że wina leży po stronie kompa, otóż wpiąłem router w pracy, pozmieniałem adresy jak w instrukcji i śmiga na tym niepewnym kablu.
    W połączeniach sieciowych w domu mam dwie ikony - karta sieciowa i jeszcze jakieś jedno oznaczone jako połączenie (i cztery cyferki nie pamiętam jakie bo w pracy jestem) może to ono coś chrzani, bo tutaj w pracy jest tylko jedno.
  • #21 6725326
    hudy87
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Jaka masz karty sieciowe w kompie wypisz dokładnie jakie modele.
    Ważne tez jest w jakim trybie duplex chodza sprawdz to w Menadżerze urządzeń->Karty sieciowe->Ustawienia Zawansowane->Tryb duplex (ta opcja może sie różnię nazywać w zależności od posiadanej karty.

Nie masz jakiś syfów na kompie: wirusy, spyware itp ?

Warto przeinstalować tez sobie protokół TCP/IP, zrobisz to za pomoca polecenia:

netsh interface ip reset resetlog.txt

i tak jak kolega wyżej napisał zresetuj winsocka

netsh winsock reset
  • #22 6725357
    pawcio203
    Poziom 18  
    Tzn karta sieciowa to jakiś podstawowy model realteka, nie pamiętam teraz bo nie mam swojego kompa przed oczyma. Tak jak napisałeś zrobiłem ten dziwny reset już wczoraj (netsh winsock).
    Tak jak napisałem wcześniej, zamiast jednej karty sieciowej (bo tyle mam póki co) to pokazuje mi dwie i ta druga jest oznaczona tylko jako połączenie "i jakieś cztery cyfry" i tam też się da ustawiać te TCP/IP, ale jest póki co na automatic.
  • #23 6725384
    hudy87
    Poziom 17  
    Tak ale karta sieciowa jest zintegrowana z płyta główna czy na slot PCI

Ale to ci pokazuje dwie zainstalowane w systemie karty sieciowe, czy dwa interfejsy połączeń w zakladce połączenia sieciowe ?

Jak bedziesz w domu to zrób jeszcze restart ustawien protokołu TCP/IP, komenda co wyżej podałem

(netsh interface ip reset resetlog.txt )
  • #24 6725469
    pawcio203
    Poziom 18  
    Jest to karta zintegrowana.
    Ja użyje tej karty tylko i wyłącznie do skonfigurowania routera, bo zakupiłem bezprzewodową na USB tylko, że nie widzi mi wifi ta karta póki co.
  • #25 6726854
    hudy87
    Poziom 17  
    @pawcio203 widzę ze niedokładnie czytasz moje posty :-/

Powtarzam sie po raz drugi: nie masz jakiegoś syfu w systemie, w jakim trybie duplex pracuje karta, robiłeś reset ustawień protokołu TCP/IP i Winsocka

Oraz wyłącz firewalla połoaczenia sieciowego ( ICF)

W gre wchodzi tez fizyczne uszkodzenie zintegrowanej karty, nie masz od kogoś pożyczyć na chwile innej karty sieciowej na PCI?
  • #26 6728200
    pawcio203
    Poziom 18  
    No więc moja karta to Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC.
    Tam w ustawieniach karty mam:

801.21Q1P VLAN Tagging - Enable
    Flow Control - Enable
    Jumbo Frame - Disable
    Link Speed/Duplex Mode - Auto Negotiation
    Network Adress - Nieobecna
    Offload Checksum - Tx/Rx Checksum
    Offload TCP Large Send - Enable

I to by było na tyle, dalej nie działa
  • #27 6728701
    DriverMSG
    pawcio203 napisał:

801.21Q1P VLAN Tagging - Enable

To powinno być "Disable"

Podaj model płyty gł. oraz wersję sterownika karty sieciowej którą instalowałeś .
  • #28 6731760
    pawcio203
    Poziom 18  
    Jest pięknie.... kupiłem nową kartę sieciową i też nie wchodzi...:?:

Dodano po 10 [minuty]:

Robię formata... jak to nie pomoże to już nie wiem co jest grane

Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

No i zonk... wsadziłem nową sieciówkę do PC i nada nie odpala... poddaję się...
  • #29 6732793
    DriverMSG
    Skoro działa ci z innym komputerem , to w nim w opcjach routera włącz WiFi oraz upewnij się czy nie ma innych problemów w ustawieniach routera , po czym być może uda ci się ją uruchomić bezprzewodowo .
    Czy choć raz sprawdziłeś połączenie podmieniając kabel LAN ? Być może jest on uszkodzony i sprawnie działa tylko losowo .

Jakiś czas temu pomagałem w podobnej sprawie innej osobie i okazało się że w jego karcie sieciowej , było coś nie tak w gnieździe kabla . Podpinając kabel nie było dostatecznego styku na pinach RJ-45 , poradziłem mu lekko zeszlifować wtyczkę kabla ( plastikowe ranciki po stronie pinów) i problem znikł .
  • #30 6732840
    oskarczan
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Powiedz mi czy wyświetla ci że połączenie jest aktywne , jak jest i po wpisaniu 192.168.1.1 w przeglądarce nic się nie wyświetla to jeżeli router jest używany to ktoś mógł zmienić ten adres i musisz zrobić twardego reseta albo jeżeli jest nowy to jest uszkodzony ale też możesz spróbować z resetem.

Reset Routera ===== >>> Z tyłu masz taki przycisk , musisz użyć igły lub czegoś ciękiego . Musisz zrobić twardy reset - bedze w instrukcji . Z tego co pamiętam to odłączasz router z prądu , wciskasz przycisk reset jednocześnie podłączając prąd aż zacznie świecić diota "sys" czy jak tam jest.

Pozzdarwiaam

P.S. spróbój jeszcze w dns wpisać 192.168.1.1 ,

Do którego portu w routerze wpinasz kabel nie ma znaczegnia byle nie do WAN.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku dostępu do panelu konfiguracyjnego routera TP-LINK TD-W8910G pod adresem 192.168.1.1. Użytkownik ustawił statyczny adres IP 192.168.1.2 z maską 255.255.255.0 i bramą 192.168.1.1, ale nie mógł pingować routera ani uzyskać dostępu do panelu. Próby resetu routera i zmiany ustawień TCP/IP na automatyczne nie przyniosły efektu, a połączenie sieciowe wskazywało ograniczoną łączność (żółty wykrzyknik). Dyskutowano o możliwych przyczynach: typ kabla sieciowego (prosty vs krosowany), działanie firewalla, konfiguracja karty sieciowej (model Realtek RTL8169/8110, ustawienia duplex, sterowniki), obecność dwóch interfejsów sieciowych w systemie, możliwe uszkodzenie sprzętowe karty sieciowej lub kabla. Użytkownik testował router na innym komputerze i tam działał poprawnie, co wskazywało na problem z konfiguracją lub sprzętem w jego PC. Ostatecznie problem rozwiązało podłączenie komputera do innego gniazdka elektrycznego w innym pokoju, co przywróciło dostęp do panelu routera. Dodatkowo zauważono, że WiFi w routerze mogło być wyłączone po resecie, a karta bezprzewodowa USB nie wykrywała sieci. Zalecano reset TCP/IP i Winsock, wyłączenie firewalla, sprawdzenie fizycznego stanu kabla i portów RJ-45 oraz konfigurację adresów IP i DNS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA