logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki adapter do programowania S7 wybrać?

Krzyt3k 17 Lut 2015 07:40 1170 8
  • #1 14446948
    Krzyt3k
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Witam,
    Zaczynam w temacie i chce się dokładnie dowiedzieć pewnej rzeczy. Jako, że tanie rzeczy to nie są to chciałbym wiedzieć dokładnie na czym stoję. Jaki jest najlepszy adapter do programowania S7. Chciałbym żeby ogarniał jak najwięcej modeli i był jak najbardziej uniwersalny. Oryginalny Siemensa z tego, co czytałem robi i 200 i 300 i 400 (1200 programuje się już przez zwykły kabel ethernetowy?) Widziałem tez zamienniki ale to chyba do pojedynczych modeli. Poza tym czytałem też o napięciu 24V na wtyczce, że nie wszystkie programatory będą działać. Mógłby ktoś rozjaśnić temat i napisać co najlepsze? Dzięki z góry i pozdrawiam.
  • #2 14447032
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 43
    Najlepsze CP5512 ogarniające kwestie zasilania w każdym punkcie sieci. Wystarczający będzie PC- Adapter USB. Tylko w węzłach, ale za to 2 razy taniej. Jest jeszcze Netlink Pro taki gateway Ethernet/Profibis-MPI. Możesz do niego podłączyć zasilanie zewnętrzne. Koszt porównywalny z CP5512. Ale możliwości dość spore. Podpięty w sieć gdziekolwiek możesz mieć do niej dostęp z odległych rejonów zakładu jeśli masz infrastrukturę Ethernet.
  • #3 14448659
    mihalo
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    w ostatnich czasach wszyscy jeśli tylko mogą to stosują ethernet (głównie s7-300), nie pamiętam kiedy używałem adaptera, więc jeśli nie robisz starych lub tanich projektów to nawet nie trzeba go kupować.
  • #4 14448731
    Krzyt3k
    Poziom 12  
    Rkarcz napisał:
    Najlepsze CP5512 ogarniające kwestie zasilania w każdym punkcie sieci. Wystarczający będzie PC- Adapter USB. Tylko w węzłach, ale za to 2 razy taniej. Jest jeszcze Netlink Pro taki gateway Ethernet/Profibis-MPI. Możesz do niego podłączyć zasilanie zewnętrzne. Koszt porównywalny z CP5512. Ale możliwości dość spore. Podpięty w sieć gdziekolwiek możesz mieć do niej dostęp z odległych rejonów zakładu jeśli masz infrastrukturę Ethernet.

Co to znaczy w węzłach ? Mówiąc sieć ja mam w głowie ethernet. Czy chodzi tu o profibusa/mpi ? CP5512 pozwala łączyć się po profibus/mpi jak to rozumieć w połączeniu z ethernetem ? Tak ethnernet rozciągnięty po zakładzie opiekuje się tym, główny informatyk w oddziale matce. Projekty tylko nowe. Mam za sobą parę usprawnień starych linii na logo! Zaraz będę miał do dyspozycji s7-300 z modułami analogowymi i chciałem podziałać już na tym, mam jeszcze trochę rzeczy do zautomatyzowania. Stad temat bo chciałbym żeby przyszłościowo to co zakupie jeszcze się przydało.
  • #5 14449018
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 43
    Ja pisałem o Profibus/Mpi. Do Ethernetu nie potrzebujesz nic specjalnego. Jezeli będą to nowe realizacje to raczej będzie Ethernet. Ale spotkałem ostatnio realizację dość nową i była na S7-313C. A tam tylko MPI. Także bywa różnie. Jesli jako firma nie macie standardów dostaw w inwestycjach to nie wiadomo co trafisz. Obecnie mam na tapecie przejęcie rozległej instalacji technologicznej opartej na Saia, Wago i Unitronics. Do tego SCADA Asix i Intouch. Fantazja wykonawców jest nieograniczona. I to wasza firma powinna wprowadzić zasadę - każdy kto chce coś robić dla nas robi to na tym i na tym. Bo to mamy na magazynie.
  • #6 14449317
    Krzyt3k
    Poziom 12  
    To firma która przeszła straszne modernizacje jakby nie powiedzieć całkowite. Nie zajmujemy się automatyzacją procesów. Mamy swoja produkcje spożywczą rozwiniętą. Kilka linii. Panuje jednak w niektórych miejscach jeszcze komuna... ;] Chce to ogarnąć. SCADA i InTouch moje prace inżynierskie i magisterskie :) Modernizujemy, nowy sprzęt zewnętrzne firmy ogólnie wszystko robią. Stąd zostaje mi masa sprzętu z odzysku. Tak jak pisałem s7-300 dużo falowników czujników. Mam super zaplecze do nauki. Okej powracając do tematu. Jakoś nie przekonuje mnie PCMCIA nie wiem dlaczego ale wole usb. Moje podejście może oczywiście się zaraz zmienić pod wpływem odpowiednich argumentów.
  • #7 14450710
    ILSSystem

Specjalista Automatyk
    Ocena: 18
    Witam,
    Jeśli chodzi o adaptery USB (PC ADAPTER USB) to wymaga on zasilania od strony sterownika lub w HMI (niekoniecznie we wszystkich) stąd jest czasami problem z podłączeniem się. Dlatego lepiej stosować kartę CP 5512. Jeśli port PCMCIA byłby problemem to jest zamiennik na ExpressCard: Link
    Polecam też dodatkowo zakup kabla USB/PPI Multi-Master Cable, wiele razy uratował mi życie przy aktualizacji OS w panelach albo resetu do wartości startowych.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    ILS SYSTEM Sp. z o.o.
    Hoffmanowej 19, Rzeszów, 35-016 | Strona WWW: www.ilssystem.pl
  • #8 14450830
    Krzyt3k
    Poziom 12  
    Zdaje się że zdecyduje się 5512 być może właśnie w wersji express. Do tego jeszcze jakiś kabelek rs ?
  • #9 14450838
    ILSSystem

Specjalista Automatyk
    Ocena: 18
    Witam,
    W PPI/MPI/DP wykorzystuje się tą samą warstwę fizyczną tj. RS-485. We wtyczce DB9 są to piny 3 i 8 dla linii sygnałowych + terminacja. Najlepiej kupić na metry:
    Link oraz 2 wtyczki Link
    Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    ILS SYSTEM Sp. z o.o.
    Hoffmanowej 19, Rzeszów, 35-016 | Strona WWW: www.ilssystem.pl

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru adaptera do programowania S7, z naciskiem na uniwersalność i wsparcie dla różnych modeli. Użytkownicy polecają adapter CP5512 jako najlepszy wybór, ze względu na jego wszechstronność i możliwość zasilania w różnych punktach sieci. Wskazano również na adapter USB (PC Adapter USB), który może być wystarczający, ale wymaga zasilania od sterownika. W kontekście nowoczesnych projektów, Ethernet jest preferowany, a starsze systemy mogą wymagać połączeń MPI/Profibus. Użytkownicy podkreślają znaczenie standardów w firmach oraz zalecają zakup dodatkowych kabli RS-485 dla lepszej łączności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA