logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyregulować sumator wagi platformowej z czterema tensometrami?

johny_w 17 Lut 2015 08:00 5061 2
REKLAMA
  • #1 14446974
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Cześć.
    Zbudowałem wagę platformową na czterech tensometrach. Na płytce zrobiłem również sumator wg ogólnie dostępnych informacji (potencjometr wieloobrotowy 10ohm w szeregu z sygnałem+ każdego czujnika).
    Pytanie do Was - w jaki sposób wyregulować tym sumatorem tensometry? Myślałem, że sprawa będzie prosta. Tzn. pierwszy czujnik odbiega od reszty - kręcę pierwszym potencjometrem, trzeci się różni - kręcę trzecim.
    Jednak w praktyce zmieniając np. pierwszy potencjometr nie dzieje się nic. Zmieniając drugi czujnik 2 idzie w górę a czujnik 3 w dół. Zmieniając trzeci czujniki 1 i 3 idą np. w górę. Więc jak to jest? Dodam, że nie jestem i nie mam zamiaru być specem od wag. Jest to dla mnie pierwsza i jedyna konstrukcja.
    Powiem jeszcze, że wagę próbowałem wyregulować już po złożeniu obciążenie stawiając po prostu na każdym z rogów platformy. Poza tym obciążenie było ok. 1/10 nominalnego obciążenia każdego z tensometrów.

Jak wyregulować sumator wagi platformowej z czterema tensometrami?
  • REKLAMA
  • #2 17600954
    michalkow
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wyregulowałeś te wagę mam podobny problem.
  • #3 17769380
    seik
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Podepnę się pod temat.
    Mam w firmie wage zbudowaną na 4rech czujnikach tensometrycznych TEDEA 3410. Jakiś czas temu zaczeła przekłamywać, zidentyfikowałem który czujnik oszukuje. Zamówiłem nowy. Oryginał miał 4000lbs. Za pierwszym razem przysłali mi 1000lbs, więc nawet go nie montowałem, tylko odesłałem. Teraz dostałem taki 2000kg. Zamontowałem...trochę zdziwiło mnie, że wszystkie 4 czujniki sa równolegle połączone w listwie i potem już jednym przewodem leci to do układu pomiarowego. Po wymianie czujnika i podłączeniu okazało się, że nie wiele się zmieniło, nadal mam przekłamania na tej same łapie. Testowałem skrzynką, która ważyła 11kg i na 3ch układ pokazywał 11kg a na tej czwartej wymienionej wskazuje 6 kg. Nie wiem, nie bardzo się znam na układach tensometrycznych. Sposób podłączenia czujników zasugerował mi wyjścia prądowe (suma na drucie), ale jak zacząłem się wczytywać okazuje się, że sygnał wyjściowy jest napięciowy, jak w takim razie układ pomiarowy sumuje sobie odczyty z 4rech czujników? Czy ktoś może mnie troche oświecić i naprowadzić na własciwą scieżkę jak powinienem postąpić w celu naprawienia wagi?
REKLAMA