logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie wypalić płytkę z Windowsem 8.1 z posiadanych plików?

Dawid18tt 18 Lut 2015 10:29 1380 13
REKLAMA
  • #1 14450923
    Dawid18tt
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam na początku napiszę że posiadam oryginalny klucz tego systemu a nie posiadam płyty instalacyjnej. I tak posiadam takie pliki:
    boot (folder)
    efi (folder)
    sources (folder)
    support (folder)
    bootmgr (plik)
    bootmgr.efi (plik)
    setup.exe (plik)
    Zrobiłem z tych plików obraz iso programem ImgBurn i nagrałem na płyte jako obraz jednak nie chce bootować. Wszystko jest dobrze ustawione w biosie bo inna płyta - xp bootuje. I nie wiem może brakuje jakiegoś pliku czy coś. Nie mam możliwości pobrania nowej "instalki" bo mam bardzo słabą prędkość. Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 14451002
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Ocena: 170
    Musisz otworzyć taki obraz w programie, w którym możesz taką informację załadować.

Dodajesz informację o sektorze rozruchowym, następnie Tworzysz obraz ISO.
    Wypalasz go na płycie i instalujesz.

W załączniku przesyłam BOOTSECTOR z oryginalnej płyty z Windows 7.
    Ten BOOTSECTOR zadziała także z płytą Windows 8.
    Załączniki:
    • BOOTSECTOR_DVD.zip (1.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 14451072
    Dawid18tt
    Poziom 12  
    Okej dzięki za zainteresowanie tematem a mógł byś jaśniej? Rozumiem, że mam zawartość tego BOOTSECTOR_DVD.zip dodać do tych plików i zrobić plik iso?

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam że brat kiedyś z tych plików zrobił jeden plik .iso programem ImgBurn i ''wypalił'' na pendrive i działało a na płycie nie chce działać. (Nie mam pendrive ani brat :(
  • #4 14451222
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Zamieszczam Ci w paczce poradnik (tekstowo - obrazkowy).
    Jeżeli teraz czegoś nie załapiesz, to najwidoczniej nie powinieneś się za to brać :)

Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • PORADNIK_DODAWANIE_SEKTORA.zip (1.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 14451291
    Dawid18tt
    Poziom 12  
    A tam w instrukcji w: będzie nam potrzebne i w punkcie 3 to chodziło o ten plik co załączyłeś? Jego też mam tam wrzucić do Ultraiso? Reszte już kumam.
  • REKLAMA
  • #6 14451310
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Trzeci plik to jest sektor, który wrzuciłem wcześniej i dodajesz go tak, jak na OBRAZKACH 005 oraz 006.
  • #7 14451317
    filozof71
    Poziom 9  
    Panowie jaka partyzantka. Skąd kolega ma same pliki? Posiadanie samego klucza to i tak nie jest pełnoprawna licencja. Pendrive 8GB można kupić dosłownie za 10 PLN na Allegro. Z czym do ludzi. Lepiej napisz, że siedzisz w szopie i nie masz gwoździ. Zassij sobie gotową instalkę, kup pendrive i nie baw się w wypalanie płyt - to już przeżytek. Niedawno robiłem sobie instalację wielosystemową Win 7 + Ubuntu. Wypaliłem Win7 na jednym prndrive, Ubuntu na drugim, Hirens na trzecim. Z takim zestawem możesz wszystko o ile nie masz przedpotopowego sprzętu, który nie ma boot z USB.
  • #8 14451324
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Mógłbyś nas oświecić na czym polega partyzantka?
    I może czytałeś poprzednie posty autora, które tłumaczą, dlaczego nie może pobrać całej instalacji?

I dlaczego klucz nie wystarczy?
  • REKLAMA
  • #9 14451439
    Dawid18tt
    Poziom 12  
    Ok już rozumiem bardzo dziękuję za pomoc sprawdzę czy działa i napiszę.
  • #10 14452825
    Dawid18tt
    Poziom 12  
    Pendrive 8gb za 10zł - cha cha. Jak dojdzie cały to będzie dobrze...
  • #11 14453912
    filozof71
    Poziom 9  
    GarrutoSan napisał:
    Mógłbyś nas oświecić na czym polega partyzantka?
    I może czytałeś poprzednie posty autora, które tłumaczą, dlaczego nie może pobrać całej instalacji?

I dlaczego klucz nie wystarczy?

Partyzantka polega na tym, że autor ma same pliki a nie pełny obraz płyty. Nie napisał skąd ma pliki. Nie posiada pendrive. Pliki boot z Win 8 pasują do Win 7. Sam kod nie wystarczy żeby produkt można było uznać za legalny.
  • Pomocny post
    #12 14453926
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Widzę kolego, że nie masz za bardzo pojęcia o sposobie dystrybucji systemu Microsoft Windows 8.
    W związku z powyższym powinieneś opuścić ten temat, aby nie siać niepotrzebnej paniki.

Pliki, które ma autor mogą pochodzić z rozpakowanego obrazu.
    Mogą też być zwykłą kopią wynikową z "CTRL+C - CTRL+V".
    Nie każdy zna się na układzie płyty instalacyjnej systemu operacyjnego od Microsoft.

Klucz licencyjny, który jest zaszyty na przykład w BIOSie, jest wystarczającym dowodem legalności systemu. W większości przypadków system został w taki sposób dostarczony.

W związku z powyższym powstało też narzędzie od Microsoft, które umożliwia reinstalację systemu bez kupna nośnika, czy zamawiania nośnika Recovery od producenta.

I tak dalej, i tak dalej..

Lubisz instalować z PenDrive'a?
    Cieszę się! Ty też się ciesz i pozwól innym cieszyć się ich wyborem.

EOT.

Pozdrawiam.
  • #13 14453977
    filozof71
    Poziom 9  
    Dawid18tt napisał:
    Pendrive 8gb za 10zł - cha cha. Jak dojdzie cały to będzie dobrze...

No w tej chwili jest po 14PLN. Goodram Colors, mam takie trzy. Formatowałem po kilka razy i są OK.

Dodano po 3 [minuty]:

GarrutoSan napisał:
    W związku z powyższym powstało też narzędzie od Microsoft, które umożliwia reinstalację systemu bez kupna nośnika, czy zamawiania nośnika Recovery od producenta.

I w tym celu trzeba używać boot sectora z Windows 8 do wypalenia płytaki Windows 7? Cwanie to narzędzie wymyślili. Dziwne że jak ja nagrywałem płytki z obrazu lub pendrive nie potrzebowałem boot sectora - samo narzędzie formatujące umiało stworzyć nośnik bootowalny.
  • #14 14455934
    Dawid18tt
    Poziom 12  
    GarrutoSan - bardzo dziękuję za pomoc. System ''wypalony'', płyta bootuje, zainstalowany (pisze właśnie z niego) :) Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada oryginalny klucz systemu Windows 8.1, ale brak mu płyty instalacyjnej. Z plików, które ma (w tym foldery boot, efi, sources, support oraz pliki bootmgr i setup.exe), stworzył obraz ISO za pomocą ImgBurn, jednak płyta nie bootuje. Użytkownicy sugerują dodanie sektora rozruchowego do obrazu ISO oraz użycie programu UltraISO do poprawnego wypalenia płyty. Pojawiają się również opinie, że lepszym rozwiązaniem byłoby użycie pendrive'a do instalacji, co jest bardziej praktyczne w dzisiejszych czasach. Ostatecznie, po zastosowaniu wskazówek, użytkownik z powodzeniem zainstalował system.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA