logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę zainstalować Windows z płyty i pendriva

zbyty1 03 Maj 2017 12:25 2262 14
REKLAMA
  • #1 16451583
    zbyty1
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Po problemie z systemem Windows 7, sformatowałem dysk twardy, ustawiłem boot-owanie z płyty i chciałem zainstalować Windows 7.
    W przeciągu lat robiłem to wielokrotnie. Tym razem jest problem, którego nie potrafię przeskoczyć. Za każdym razem kiedy zaczyna się bootowanie pojawia się komunikat:
    BOOT FROM CD/DVD:
    DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER

Myślałem, że to wina obrazu płyty Windows 7 ale próbowałem 3 różnych wersji i za każdym razem, błąd pojawia się na nowo. Próbowałem z pendriva to samo..
    Mam dwa dyski twarde i są widoczne. Napęd CD ok, ponieważ uruchamiałem z niego płytę ratunkową aby zrobić format hdd.

Proszę o radę.
  • REKLAMA
  • #2 16451590
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    zbyty1 napisał:
    ...BOOT FROM CD/DVD:
    DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER

Myślałem, że to wina obrazu płyty Windows 7...

Płyta, której używasz na pewno jest bootowalna?
  • REKLAMA
  • #3 16451599
    zbyty1
    Poziom 11  
    obraz iso. próbowałem 3 wersji Windowsa 7 z różnych źródeł, różne wersje
    Dodano po 2 [minuty]:
    w biosie zmieniałem także opcje controler sata, myślałem że to wina dysku.. Ale ewidentnie nie uruchamia się instalator z płyty. W sumie 3 płyt i pendriva
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16451606
    zbyty1
    Poziom 11  
    sprzęt ma kilka lat. Ale poprzednio była siódemka.

Dodano po 9 [minuty]:

Z pendriva też jest problem. Ustawiam w biosie uruchamianie z pendrive hdd lub pendrive cd-rom, później na ekranie staje na boot cd-rom i dalej nie idzie
  • #6 16451631
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    zbyty1 napisał:
    obraz iso
    Użyj np. programu UltraISO aby zrobić płyte bootowalną z tego Twojego pliku.
  • #7 16451644
    zbyty1
    Poziom 11  
    ok. zaraz spróbuję. Czyli z iso. płytę bootowalną?
  • #8 16451653
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Uruchom dowolny system Cd/Dvd-Live (na przykład Knoppix) żeby przekonać się czy będzie działać i niesygnalizować problemów ze sprzętem. Jeśli będzie jakiś problem ze sprzętem to dostaniesz komunikaty ułatwiające namierzenie przyczyny problemów.
  • #9 16451671
    zbyty1
    Poziom 11  
    gumisie napisał:
    zbyty1 napisał:
    obraz iso
    Użyj np. programu UltraISO aby zrobić płyte bootowalną z tego Twojego pliku.

z pliku iso. nie mogę w tym programie zrobić płyty bootowalnej, bo sam obraz płyty zawiera plik bootowalny.

Dodano po 44 [sekundy]:

iagre napisał:
    Uruchom dowolny system Cd/Dvd-Live (na przykład Knoppix) żeby przekonać się czy będzie działać i niesygnalizować problemów ze sprzętem. Jeśli będzie jakiś problem ze sprzętem to dostaniesz komunikaty ułatwiające namierzenie przyczyny problemów.

ok. spróbuję
  • #10 16451710
    gumisie
    Poziom 43  
    zbyty1 napisał:
    z pliku iso. nie mogę w tym programie zrobić płyty bootowalnej, bo sam obraz płyty zawiera plik bootowalny.
    Jak nie możesz?. Uruchamiasz program UltraISO wybierasz z zakładki otwórz plik ISO (ten twój) następnie wypal płytę.(wypal obraz CD).
  • #12 16451845
    gumisie
    Poziom 43  
    enhanced napisał:
    Użyj rufus'a do stworzenia bootowalnego pena z obrazu iso windows.
    Potwierdzam, ponieważ instalacja systemu z pena ułatwia i wielokrotnie skraca czas instalacji.@ zbyty1 odpisz jakie postępy.
  • #13 16452004
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    Tak sobie to czytam i mimo zapewnień brzmiących
    zbyty1 napisał:
    W przeciągu lat robiłem to wielokrotnie.
    mam nieodparte wrażenie, że Autor nagrał *.iso na płytę/pendrive'a a nie utworzył z pomocą tego obrazu nośnik instalacyjny.

Proszę zwrócić uwagę, że żaden z postów Pana zbyty1 nie zawiera konkretów, a treść postu nr 9 - zdanie(?) pierwsze - stanowi zagadkę samą w sobie.

Ten wątek nie nadaje się nawet do Użytkowy - Początkujący, bo tam również jakieś wymogi co do treści opisów panują (albo powinny panować).

PS
    3.1.13, 3.1.14, 3.1.15, 3.1.17 - pozwolę sobie to "merytorycznie" podsumować gdyby ktoś uznał, że mój post wart jest zarobienia 3 pkt (za 3.1.11 np.).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #14 16453308
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    zbyty1 napisał:
    Po problemie z systemem Windows 7, sformatowałem dysk twardy,

Co to za problem? Może ten sam problem teraz jest przeszkodą w zainstalowaniu windowsa.
  • #15 16456647
    mandrake13
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    Jeśli masz więcej niż jeden dysk, zostaw tylko ten na którym chcesz zainstalować system, pozostałe odłącz. Zajrzyj też do BIOSu, poszukaj czegoś takiego jak BOOT Disk Priority i upewnij się, że HDD jest na pierwszym miejscu. Po zapisaniu i restarcie naciskaj klawisz [F12] do momentu aż pojawi się Boot Menu. Wybierasz CD-ROM i lecisz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows 7 z płyty oraz pendriva, mimo wcześniejszych udanych prób. Po sformatowaniu dysku twardego i ustawieniu bootowania, pojawia się komunikat o błędzie "DISK BOOT FAILURE". Użytkownik próbował różnych wersji obrazu ISO oraz zmieniał ustawienia w BIOSie, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują użycie programów takich jak UltraISO i Rufus do stworzenia bootowalnych nośników oraz sprawdzenie ustawień BIOS, w tym priorytetu bootowania i odłączenie dodatkowych dysków twardych.
REKLAMA