logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć niechciany program i reklamy z PC z Windows XP?

Tabaka341 18 Lut 2015 16:05 1158 16
REKLAMA
  • #1 14451861
    Tabaka341
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich w moim pierwszym poście.
    Jako przedszkolak w obsłudze komputerów proszę o wyrozumiałość.
    Potrzebowałem instrukcji obsługi pewnego odbiornik radiowego.Wyszukiwarka znalazła co potrzeba,niby ściągnęła, ale:nie da się otworzyć-niepełny/uszkodzony, nowa ikona na pulpicie pod nazwą "Continue Live Installation" +ekstra dodatki jak:wyskakujące całe strony reklam z propozycją nowego oprogramowania,sklepów i tym podobne, spowolnione odtwarzanie plików video,spowolniona praca.Jak to usunąć? W spisie programów pod własną nazwą nie występuje, albo otwórz za pomocą i tu wydanie książkowe możliwości. Nie jestem biegły w tym temacie a w dodatku skończył się okres promocyjny programu antywirusowego zainstalowanego w serwisie.Musiałem odinstalować bo darł się o kasę. Czy jest możliwość poprowadzenia za "rękę" aby coś zaradzić? Czy muszę zasuwać do serwisu?
    Czy potrzebne są dodatkowe informacje? Jakiś program anty ale bez blokady całych serwisów,co polecacie?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14451925
    janszy3643
    Poziom 29  
    Ocena: 310
    Jaki system, bo normalne to widows, ustawienia, dodaj usuń program itd
  • Pomocny post
    #3 14451936
    malan007
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ja polecam Avast FREE. Wystarczy co jakiś czas (chyba rok) podać imię i e-mail. Używam go i polecam. Chyba jeden z najlepszych darmowych. A co do tego programu. Wchodziłeś w Start>Panel sterowania>programy i funkcje (lub dodaj lub usuń programy) i szukałeś tam tego programu ? Jeżeli jest na liście to kliknij na niego raz, i wybierz "usuń/zmień'
  • #4 14451994
    Bartez101
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Ściągnij programy Adwcleaner i antimalwarebytes, one wyczyszczą z grubsza system z różnych robaków i reklam, a na koniec zainstaluj program antywirusowy Comodo (całkowicie za darmo i na zawsze) i wyłącz piaskownice, żeby nie blokowała Ci programów,choć mniejszą ochronę będziesz miał. Jeśli ściągasz np. instrukcje czy inne dokumenty , zwróć uwagę jakie mają rozszerzenie (przeważnie .pdf lub .doc). Nie polecam ściągania dokumentów z rozszerzeniem .exe. bo zazwyczaj są to tzw. niechciane programy.
  • REKLAMA
  • #6 14452261
    Tabaka341
    Poziom 11  
    Na razie jest tak:Zainstalowany ponownie"darmowy" Avast FREE to on darł się o kasę.Znalazłem toto ale w pobraniach. Czy stamtąd da się go całkowicie skasować,nie do kosza? Jak zainstaluję te polecane nie będą się gryzły między sobą?
    Co z tą piaskownicą ? coś więcej w tym temacie? Czy ten Avast trzeba jakoś uruchomić aby przeskanował PCta? Ja wiem że przynudzam ale nie miałem dobrego nauczyciela podstaw. To znaczy był dobry ale mało cierpliwy
    Pozdrawiam.
  • #7 14452278
    malan007
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ja mam Avasta Free od 2 lat i nic nie płacę. Mam licencję darmową. Uruchom avast, w lewej stronie okna jest szary pasek z opcjami, wybierz "skanowanie" (druga od góry) i wybierz jedną z 3 opcji (co chcesz skanować)

Dodano po 2 [minuty]:

Całkowicie skasować.. hmm... jeżeli go usuniesz (i znajdzie się w koszu) to wejdź to kosza, kliknij lewym przyciskiem (on się zaznaczy) a potem lewym i wybierz opcje "usuń" wtedy trwale usuniesz plik

Dodano po 3 [minuty]:

Programy nie powinny się "gryźć". Sam posiadam "Odkurzacz" ; "Ccleaner" ; "Antimalware" i po zamknięciu programu 1, program 2 działa ok
  • #8 14452793
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ocena: 124
    Odpuść sobie jakieś cienkie Avasty itp. tylko zastosuj się do postu kolegi Acorus 20 a gwarantuje Ci że poradzisz sobie bez serwisu.
  • #10 14453238
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10422
    W załączniku masz dodać na forum.
  • REKLAMA
  • #11 14453250
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Tabaka341 napisał:
    Comodo już się męczy 1h,i ile jeszcze?

Wyłącz to, niepotrzebne marnowanie prądu.

Tabaka341 napisał:
    Jak zeskanować te załączniki i je umieścić gdzie trzeba?

Kolega wszystko wyjaśnił. Pobierasz program w wersji zgodnej z Twoją wersją systemu (32-bit lub 64-bit). Jak wygenerują Ci się logi zapisujesz je w formie pliku tekstowego tj. *.txt.
    Następnie na forum klikasz "Odpowiedź" i klikasz "Dodaj załącznik" dodajesz oba logi i tyle.
  • REKLAMA
  • #13 14453830
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Jakie dane osobowe masz w tych plikach?
  • #14 14454322
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Kolego albo chcesz sobie pomóc albo chcesz dalej się z tym męczyć. Żadnych danych osobowych w tych logach nie ma, i dla dobra sprawy lepiej nic tam nie usuwaj.
  • #15 14454506
    Tabaka341
    Poziom 11  
    No nie mam pewności.
    Mam to na stronach na dolnym pasku. Jak kliknę na załącznik to w tabelce tego nie ma, opcja wyszukaj też nie pomaga Jak to wkleić? Może najpierw trzeba coś modyfikować na stronie(FRST-Notatnik) aby to poszło.
  • #16 14454573
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Klikasz na Jak usunąć niechciany program i reklamy z PC z Windows XP? i tam masz opcję dodawania załącznika.

Frst.txt oraz Addition.txt, utworzyły się w katalogu do którego pobrałeś frst.exe

Jeżeli nie chcesz zamieszczać logów na forum to możesz mi wysłać na PW.
  • #17 14454899
    Tabaka341
    Poziom 11  
    Stan na dziś: Brak niechcianych stron, reklam. Video wróciło do swojej normy. Wygląda na to że "coś" pomogło, ale co? Niechciany program z własną ikoną dalej na pulpicie ale wygląda na to że nie przeszkadza
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z problemem z niechcianym oprogramowaniem i reklamami na komputerze z systemem Windows XP poszukiwał pomocy w usunięciu tych elementów. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym użycie programów takich jak Avast FREE, Adwcleaner, Malwarebytes oraz Comodo. Użytkownik został poinstruowany, jak odinstalować programy poprzez Panel sterowania oraz jak korzystać z narzędzi do skanowania systemu. Po zastosowaniu zaleceń, użytkownik zauważył poprawę w działaniu komputera, chociaż niechciana ikona pozostała na pulpicie. Wskazówki obejmowały również ostrożność przy pobieraniu plików oraz zarządzanie danymi osobowymi w logach skanowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA