logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki temat wybrać na pracę inżynierską, aby było to przydatne i praktyczne?

arkwyl 18 Lut 2015 17:19 2679 10
REKLAMA
  • #1 14452140
    arkwyl
    Poziom 22  
    Ocena: 46
    Witam.
    Jestem studentem mechatroniki i mam problem z wyborem odpowiedniego tematu na prace inżynierską. Problem sprawia mi to że nie chce wymyślać koła od nowa i ciągle szukam czegoś co rzeczywiście byłoby przydatne a czego nie na tą chwile nie ma.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14452253
    3ssslawek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Proponuje na temat egzoszkieletów które miały by przywracać osobom niepełnosprawnym poruszanie się, dla mnie ciekawy temat:)
  • REKLAMA
  • #3 14452259
    mlewan
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Drony - ostatnia chwila zanim ten rynek uzyska odpowiednie regulacje prawne i zaczną go obsadzać wielkie firmy.
  • #4 14454188
    StanislawK
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    @arkwyl, ale i tak co stworzysz nie będzie twoje tylko uczelni więc kolejny termometr będzie okej.
  • REKLAMA
  • #5 14454231
    mlewan
    Poziom 20  
    Sądzę że praca inżynierska powinna stanowić pewne ukierunkowanie na przyszłą pracę zawodową, nawet jeśli nie będzie to nowy patent.
  • REKLAMA
  • #6 14455531
    arkwyl
    Poziom 22  
    Dziękuje za odpowiedzi.
    Co do egzoszkieletów, sam długo się nad nim zastanawiałem, początkowo dla mnie to był strzał w 10, jednak po rozmowie z promotorem straciłem ochotę na ten temat z powodu trudnego oczujnikowania (drogie czujniki). Co do dronów, nie myślałem o nich. Jak już tu kolega wyżej napisał chciałbym zrobić coś z czego będę zadowolony i ktoś będzie miał pożytek z tego. Nie chce robić czegoś tylko na zal. i chyba z tego wynika głównie mój dylemat. Z promotorem rozmawialiśmy o dwóch tematach: inteligentny stół bilardowy i urządzenia do formowania roślin ozdobnych ( na zasadzie urządzeń cnc). Jednak im dłużej się nad nimi zastanawiam tym bardziej przestają mi się podobać.
  • #7 14457063
    mlewan
    Poziom 20  
    Zrób coś, czym będziesz mógł się pochwalić podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Pamiętaj przy tym, że z dużym prawdopodobieństwem nie będzie jej prowadził inżynier, więc nawet nie wiem jak sumiennie i pomysłowo wykonany stół może nie zrobić wrażenia.
  • #8 14457409
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    3ssslawek napisał:

Proponuje na temat egzoszkieletów które miały by przywracać osobom niepełnosprawnym poruszanie się, dla mnie ciekawy temat:)

Ale chyba na doktorat i to nie jeden. Bez porządnego grantu (minimum 1 mln euro) nawet nie warto się zabierać.
    A gdzie studiujesz?
    Gdyby nie nieustanna wojna pomiędzy jednostkami, mógłbyś popytać się w laboratoriach czy nie potrzebują jakiegoś sprzętu. Ja na przykład potrzebuję komory klimatycznej, ale nikt mi tego nie zbuduje. Niestety w obrębie jednego wydziału, na każdej uczelni, nie ma kompletnie żadnej współpracy. Żeby wydziału, w obrębie jednego instytutu. Mikroskop elektronowy stoi w pomieszczeniu które widzę z okna, a próbki wysyłamy do PANu. Paranoja.
  • #9 14491649
    arkwyl
    Poziom 22  
    Studiuje na Politechnice Rzeszowskiej.
  • #10 14491939
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    A to za daleko. Nie przejdzie współpraca.
  • #11 21162141
    arkwyl
    Poziom 22  
    Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Student mechatroniki poszukuje praktycznego tematu na pracę inżynierską, unikając powielania istniejących rozwiązań. Propozycje obejmują egzoszkielety dla osób niepełnosprawnych oraz drony, które mogą zyskać na znaczeniu w kontekście regulacji prawnych. Autor rozważa również inteligentny stół bilardowy oraz urządzenia CNC do formowania roślin ozdobnych, jednak nie jest przekonany do tych pomysłów. Wskazano na znaczenie wyboru tematu, który będzie przydatny w przyszłej karierze zawodowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA