logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć samodzielną naukę programowania PLC przed studiami?

18 Lut 2015 19:41 8274 24
  • #1 14452641
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 14453740
    gervee
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 94
    Dwie szkoły są. Jedna robić to na sucho z wykorzystaniem oprogramowania z możliwością symulowania pracy sterownika (ewentualnie z softwareowym PLC) a druga to kupić tanie CPU z we/wy (jakiś mały fatek, siemens, ge-ip i co tam jeszcze wpadnie w ręce) i na tym pracować.

Na początku to może przydać się lektura wszelkiego rodzaju podręczników firmowych z cyklu jak programować dane urządzenie.
  • #3 14453841
    tyrolex
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Na początek możesz zacząc od jakiegoś podrećznika np. o Siemens s7-200, w necie jest też symulator takiego sterownika, a jest on dość prosty na naukę w sam raz.

Ewentualnie jak masz 50 zł to polecam kurs na mepi.pl, tak na początek w sam raz.
  • #4 14453857
    gervee
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 94
    Dodatkowo co nieco można znaleźć np. na Youtube (w tym też anglojęzyczne "how to program PLC" i inne dotyczące programowania PLC).
  • #6 14454082
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14454136
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 43
    Podejdź do jakiegokolwiek biura regionalnego Siemens'a - nie wiem skąd jesteś.
    Tam powinni ci dać wersje trial podstawowych narzędzi. Działają 2 tygodnie.
    Do tego na pewno dadzą ci książki jak używać dane narzędzie.
  • #8 14454164
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14454185
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 43
    Oprogramowanie jest licencjonowane. Niektóre po instalacji same proponują uruchomienie licencji w wersji trial. A niektóre muszą mieć te licencje kupione. Zabij mnie co dokładnie nie ma licencji trial. Wydaje mi się, że podstawowe oprogramowanie do plc i paneli ma te licencje. Nie wiem jak z PLCSIM'em, bo dawno go nie instalowałem. Choć pewnie jak instalowałbyś oprogramowanie Step7 w wersji Professional 2010 to licencja jest jedna i pewnie jest trial. TiA Step7 Professional ma oddzielną płytę instalacyjną dla PLCSIM'a i pewnie nie ma. Ale mając te licencje nigdy się nad tym nie zastanawiałem i może ktoś jeszcze tu podpowie jak to jest.
  • #10 14456291
    Waldek Osiński
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Induprogress, oprogramowanie ISPSoft do sterowników, DOPSoft do paneli HMI, pełne wersje, darmowe, z symulatorami.
  • #11 14456313
    FasterThanX
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    nor222 napisał:
    tyrolex nie dziala mi link. myslalem aby od razy kupic s7 300 bo ponoc jest najczesciej uzywany w przemysle.
    czyli wystarczy kupic plcsim i oprogramowanie step 7 lite i bedzie mozna programowac i obserwowac przebieg w wincc bez potrzeby sterownika ? mozna za darmo sciagnac step7 i korzystac przez dowolny okres ? znalazlem taka strone https://www.automatyka.siemens.pl/solutionandproducts_ia/3441.htm

http://pl.help.need.com.pl/source/lad.htm ten powinien dzialac, gdyz w oryginalnym za duzo bylo dodane
  • #12 14457504
    tyrolex
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    nor222 napisał:
    tyrolex nie dziala mi link. myslalem aby od razy kupic s7 300 bo ponoc jest najczesciej uzywany w przemysle.
    czyli wystarczy kupic plcsim i oprogramowanie step 7 lite i bedzie mozna programowac i obserwowac przebieg w wincc bez potrzeby sterownika ? mozna za darmo sciagnac step7 i korzystac przez dowolny okres ? znalazlem taka strone https://www.automatyka.siemens.pl/solutionandproducts_ia/3441.htm

Moim zdaniem kupowanie do domu przemysłowego sterownika trochę mija się z celem, bo są to dość drogie zabawki. Tak jak napisali koledzy, są odpowiednie symulatory, a nawet korzystając z Runtime'a wincc możesz mieć całkiem niezłą funkcjonalność.
    Mam dla Ciebie jeszcze jedną propozycję, w marcu w Warszawie będzie automaticon. Mam dwie sugestie:
    1. Idź na stanowisko siemensa oni zawsze mają książki dot. programowania, tworzenia wizualizacji itp. są to darmówki ale bardzo dobra baza. Czasem trzeba ich pomęczyć ale generalnie coś na pewno będą mieć.
    2. Zobacz sobie pokazowe układy automatyki i będziesz mieć rozeznanie jak mogą wyglądać.
    3. Idź na stanowisko ProFace i powiedz że jesteś zainteresowany darmowymi warsztatami z programowania ich sterowników, bo wiem że kiedyś też coś takiego prowadzili.
  • #13 14457943
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 14459575
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Zainteresuj się środowiskiem Codesys. Środowisko darmowe i w pełni niezależne od systemu docelowego. Licencję producentów wykupujesz tylko na targety do sterowników konkretnego producenta. Obecnie ponad 200 firm na świecie robi sterowniki które można programować tym środowiskiem (chociażby Eaton, WAGO, Beckhoff, Schneider, Mitsubishi, nawet w Polsce są producenci tacy jak Gryftec ze Szczecina czy Politechnika w Gliwicach).
    Najlepsze jest to: piszesz program na sterownik jednego producenta, podmieniasz target na sterownik innego producenta + przepisanie adresacji We/Wy i w ciągu max 5 minut jesteś w stanie uruchomić swój program na PLC od innego producenta.
    Konia z rzędem temu kto zdoła wymienić sterowanie w jakiejkolwiek szafie n innego producenta w ciągu paru godzin...
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #15 14459602
    tomasz_kwasniewski
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Ciekawe a próbowałeś już tak robić, ja kilka razy robiłem migrację z S5 na S7 poprzez Siemensowskie narzędzie i były przypadki(nie zawsze) gdy musiałem przejrzeć kod i wprowadzić modyfikacje.
  • #16 14459644
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Akurat na Eaton, WAGO i Beckhoff pracowałem i nigdy nie było problemów z przenośnością kodów. Schneidera i Mitsubishi znam tylko ze szkoleń a nie miałem na nich wdrożeń. Ale są też ciekawe budżetowe PLc Horner również obsługiwane przez Codesys.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #17 14462309
    artuino
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Podstawowego PLC można łatwo nauczyć się np. na Siemens LOGO! lub podobnych mini PLC. W sieci jest pełno przykładów i opisów dla LOGO!

Siemens LOGO! można dostać bardzo tanio na allegro wraz z oprogramowaniem. Później masz bezpłatny upgrade do najnowszej wersji.
  • #21 15287917
    Pani Yennefer
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Cześć,

Mam pewien duży problem. Piszę własnie pracę inżynierską w oprogramowaniu CoDeSys. Studiuję automatykę, ale zajęć z oprogramowaniem do PLC mieliśmy 3h na całych studiach. Potrzebuję napisać jakiś kod/zrobić bloczek, który pozwoli uzyskać mi taki sygnał jak na zdjęciu. Sprawa jest bardzo pilna, ponieważ na uczelni nie miał mi za bardzo kto pomóc (jedyny dr który się na tym zna ma wolne), a w poniedziałek muszę oddać projekt. Pomoże ktoś?

Wzrost na początku od 0 - 12, a potem wahania między 8 a 12. Na koniec spadek, ponieważ ma być załączenie, praca i wyłączenie.

• #22 15288303
    Krawiec91
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam
    Z czym dokładnie masz problem?
  • #23 15288391
    Pani Yennefer
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Zależy mi, aby po spełnieniu pewnych warunków pojawił się przyrost funkcji. W zasadzie ustaliłam już, że potrzebuję do symulacji, aby sygnał wyglądał jak na rysunku poniżej. Jak już pisałam, jeśli zostaną spełnione dane warunki, sygnał ma wzrosnąć od 0 do 10, potem utrzymywać stale wartość 10 i kiedy zostaną spełnione kolejne warunki chciałabym, aby sygnał znowu malał do 0. Myślałam, żeby sprawę załatwić counterem, ale problem polega na tym, że muszę mieć sygnał ciągły. Masz jakiś pomysł?
  • #24 15288647
    Krawiec91
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Siłą rzeczy ten sygnał nie będzie analogowy. Co najwyżej będzie dobrym przybliżeniem analogowego, jeśli "gęsto" obok siebie (w funkcji czasu) będą się znajdować punkty.
    Też myślałem o wykorzystaniu countera.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różne metody nauki programowania PLC przed studiami z automatyki i robotyki. Użytkownicy sugerują rozpoczęcie od podręczników, takich jak te dotyczące Siemens S7-200, oraz korzystanie z symulatorów, jak PLCSIM i oprogramowanie Step 7 Lite. Wskazano również na dostępność darmowych zasobów edukacyjnych w Internecie, w tym filmów na YouTube oraz dokumentacji od Siemensa. Użytkownicy podkreślają, że zakup przemysłowego sterownika może być kosztowny, a lepszym rozwiązaniem są symulatory. Wspomniano o środowisku Codesys, które umożliwia programowanie różnych sterowników. Dodatkowo, użytkownicy dzielą się informacjami o wydarzeniach branżowych, gdzie można zdobyć darmowe materiały edukacyjne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA