nor222 napisał: tyrolex nie dziala mi link. myslalem aby od razy kupic s7 300 bo ponoc jest najczesciej uzywany w przemysle.
czyli wystarczy kupic plcsim i oprogramowanie step 7 lite i bedzie mozna programowac i obserwowac przebieg w wincc bez potrzeby sterownika ? mozna za darmo sciagnac step7 i korzystac przez dowolny okres ? znalazlem taka strone
https://www.automatyka.siemens.pl/solutionandproducts_ia/3441.htm
Moim zdaniem kupowanie do domu przemysłowego sterownika trochę mija się z celem, bo są to dość drogie zabawki. Tak jak napisali koledzy, są odpowiednie symulatory, a nawet korzystając z Runtime'a wincc możesz mieć całkiem niezłą funkcjonalność.
Mam dla Ciebie jeszcze jedną propozycję, w marcu w Warszawie będzie automaticon. Mam dwie sugestie:
1. Idź na stanowisko siemensa oni zawsze mają książki dot. programowania, tworzenia wizualizacji itp. są to darmówki ale bardzo dobra baza. Czasem trzeba ich pomęczyć ale generalnie coś na pewno będą mieć.
2. Zobacz sobie pokazowe układy automatyki i będziesz mieć rozeznanie jak mogą wyglądać.
3. Idź na stanowisko ProFace i powiedz że jesteś zainteresowany darmowymi warsztatami z programowania ich sterowników, bo wiem że kiedyś też coś takiego prowadzili.