logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie książki i materiały polecacie do nauki programowania PLC?

olszek 15 Mar 2014 18:44 15813 42
Najlepsze odpowiedzi

Jakie książki, manuale i inne materiały polecacie do nauki programowania PLC od podstaw?

Najlepiej zacząć od podstaw PLC, zastosowań i nauki w języku drabinkowym LAD, a potem ćwiczyć na symulatorze, bo sama znajomość środowiska nie wystarczy bez logicznego myślenia i praktyki [#13407398][#13408185][#13449224] Jeśli masz już doświadczenie z C, możesz też spróbować ST, ale do startu LAD jest najczęściej polecany [#13407702][#13442067] Do ćwiczeń warto robić proste zadania sekwencyjne, np. skrzyżowanie ze światłami, automatyczną bramę albo bankomat [#13408485], a do symulacji polecane były m.in. PLC Simulator, TwinCAT oraz Codesys z symulatorem i wizualizacją [#13409644][#13409074][#18479275][#18483232] Z materiałów ktoś podał podstawy w PDF z AGH, stronę NEED z darmowym programem i instrukcją oraz przykładowe aplikacje Relpolu [#13427456] Padła też rekomendacja książek pana Kamińskiego [#13428781] Jeśli chcesz iść dalej niż symulator, warto sięgnąć po manuale konkretnego sterownika, bo przy fizycznym PLC dochodzą konfiguracja CPU, modułów i wejść/wyjść [#13442067][#18468057]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 13406989
    olszek
    Poziom 10  
    Jak w temacie , możecie doradzać rożne metody książki,manuale i inne

Z góry dzięki :)
  • Pomocny post
    #2 13407283
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 799
    Google nie gryzie, tak samo jak szukajka forumowa.
    TuLink wraz z wynikami z elektrody.
  • #3 13407381
    olszek
    Poziom 10  
    Przeszukalem juz wiele tematow na elektrodzie i wiekszosc linkow jest nieaktywna ;/
  • Pomocny post
    #4 13407398
    actin
    Poziom 34  
    Zasadniczo zacznij od postaw - PLC "co to" , zastosowanie, popracuj w programach symulacyjnych w języku drabinkowym tz. LAD.
  • Pomocny post
    #5 13407402
    Adik C
    Poziom 25  
    Ocena: 131
    olszek napisał:
    Jak w temacie , możecie doradzać rożne metody książki,manuale i inne

Jakie plc ? dokładna firma marka model? , są różne języki , i różne
    sposoby programowania , jak i środowiska programistyczne , generalnie od czego zacząć programowanie plc, od podstaw na konkretnym modelu, i na najprostszych językach programowania , czyli drabinka. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic244055.html
  • Pomocny post
    #6 13407702
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 13408185
    kishon
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    zacząłbym od podstaw elektryki i jakichś podstawowych schematów elektrycznego sytemu sterowania maszyn i urządzeń, podłapiesz wówczas podstawy logiki sterowania w języku drabinkowym.
    Potem zainteresowałbym się jakimś symulatorem sterownika PLC, stawiał sobie zadania do realizacji i szukał rozwiązań na postawione zagadnienia, w tym kroku sięgnąłbym do literatury i odszukał przydatnych bloków do wykorzystania w wymyślonym projekcie. Te same projekty mógłbyś próbować rozwiązać w różnych jezykach programowania PLC i wybrać najlepszy który Ci pasuje, bądź łączyć podprogramy w różnych językach w duży projekt.
    Ciekawe również byłoby jakbyś miał kogoś o podobnych zainteresowaniach i moglibyście porównywać proponowane przez was rozwiązania.
  • #8 13408389
    olszek
    Poziom 10  
    W technikum mamy microwindstep7 ( chyba tak to się nazywa) i robimy na nich proste układy bez jakichś większych utrudnień wiec jako takie podstawy male mam i chciałbym zacząć robić coś trudniejszego. Mozecie polecić mi jakiś problem do rozwiązania to będę miał nad czym myśleć :D
  • Pomocny post
    #9 13408485
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 13408510
    olszek
    Poziom 10  
    Jest jakiś symulator sterownika podobny do microwindstepa?
  • Pomocny post
    #11 13409074
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 13409443
    actin
    Poziom 34  
    Mogę Ci zeskanować kilka materiałów ze szkolenia na którym byłem w Szczecinie na AM.
  • #13 13409644
    olszek
    Poziom 10  
    Bardzo chetnie przyjme takie materialy :)

Moj e-mail to grzsk1(malpa)gmail.com

Co do symulatora korzystam aktualnie z tego http://plcsimulator.net/ i pierw wezme sie za skrzyżowanie ze swiatlami i zobacze jak mi idzie
  • #14 13410621
    kishon
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    możesz spróbować zrobić coś prostszego. np blok do załączania stycznika wraz z monitoringiem stanów pracy/awarii w zależności od zadanego czasu, który możesz wykorzystać wielokrotnie w jakimś projekcie, potem możesz iść krok dalej i wykorzystać powyższy blok w programie sterowania silnikiem prawo-lewo z dwoma prędkościami, następnie rozbudować ten program własnie o sekwencje czyli masz kilka takich silników i sterowanie nimi na dwa sposoby 1. układ tzw FIFO - czyli first in first out, uruchamiasz jeden potem go gasisz uruchamiasz drugi itd, aż uruchomisz wszystkie wówczas zaczynasz od pierwszego, 2 sposób na podstawie liczników czasu pracy - uruchamiasz ten z najmniejszym czasem, wyłączasz pracujący z największym czasem pracy.

Jeśli masz jakieś pytania to pisz tutaj albo PW postaram się pomóc.
  • #15 13410785
    kasjo
    Poziom 26  
    Ocena: 88
    Zainteresuj się darmowym środowiskiem Codesys. Posiada symulator i można robić wizualizację.
  • #17 13413006
    LK_90
    Poziom 9  
    Pozwolę się podpiąć pod temat ;)
    Podobnie chcę się zabrać za naukę PLC i zastanawiam się, czy dobrym pomysłem byłby zakup kompletnego sterownika (zasilacz, CPU, moduły) i nauka od razu na nim, żeby nie było suchej teorii.. Napewno byłoby to skuteczniejsze niż nauka na samym symulatorze.
    Rozglądam się na allegro i używane jednostki CPU można zaleźć ok. 150-200zł. Tylko przeważnie nie mają karty, a to prawie drugie tyle.. Możecie mi polecić za czym najlepiej było by się rozglądać? I jeśli jednostka nie ma karty pamięci, jak np taka 314:
    Link
    to jak wygląda praca na takim sterowniku? Gdzie się zapisuje program i czy utrata zasilania czy inne podobne powodują utratę całego programu?
  • #18 13413676
    soothsayer
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Jeśli chodzi o bardzo małe jednostki to przekaźnik programowany LOGO! Siemensa. Jak trochę większe jednostki to S7-200, np. cpu 222 lub cpu 224. Programowanie w trialowym (30 dni) Step 7 MicroWin, a kabelek to zwykły RS485. To polecam jak zdecydujesz się na sterowniki Siemensa.
  • #19 13414569
    LK_90
    Poziom 9  
    soothsayer napisał:
    Jeśli chodzi o bardzo małe jednostki to przekaźnik programowany LOGO! Siemensa. Jak trochę większe jednostki to S7-200, np. cpu 222 lub cpu 224. Programowanie w trialowym (30 dni) Step 7 MicroWin, a kabelek to zwykły RS485. To polecam jak zdecydujesz się na sterowniki Siemensa.

LOGO mnie nie interesuje, myślę o S7-300, tylko czekam na okazję, bo nie mogę na to przeznaczyć za dużo funduszy.
    Chciałem się głównie dowiedzieć jak to jest z tymi kartami, bo jedne mają, inne nie- czy szukać tylko takich które ją mają?
  • #20 13415101
    Block4r
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam, mam pytanie chce się zająć sterownikiem Allen Bradley L32E, ale jestem totalnie zielony, wiem tyle że PLC da się programować w jezyku drabinkowym, nie wiem od czego zaczac i gdzie szukac ewentualnych informacji, przeszkualem googla ale nic konkretnego nie znalazlem. Mam stycznosc z uC w jezyku C, i slyszalem ze to moze się przydać. Co doradzacie??
  • #21 13415300
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    L32 to compact logix?

Programuje się toto przez RSLOGIX5000 (można pewnie pobrać demo ze strony producenta) po ethernecie (nie trzeba żadnych kabli, programatorów itp).

W sieci jest full informacji na temat od youtuba przez różne fora, strony tego pokroju itp. Jak już zainstalujesz rs logixa to polecam wcisnąć F1. W Helpie jest opisane praktycznie wszystko prosto i wyczerpująco.
  • #22 13415341
    Block4r
    Poziom 10  
    Dzięki, wielkie :) Z tego co zdołałem się dowiedzieć to tak, to jest compact logix.
    A mam jeszcze jedno pytanie czy to jest jakiś język programowania? Ma on jakąś swoją nazwę? Czy programuje się to w opraciu o manual RSLOGIX5000.
  • Pomocny post
    #24 13427456
    janw-k
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam.
    Tu masz trochę podstaw.
    http://home.agh.edu.pl/~aprzem/pliki/plc_1.pdf
    Proponuję pierwszy polski przekaźnik programowalny NEED, za stosunkowo niewielką cenę. Na stronie: bezpłatny program do programowania, instrukcja obłsugi przekaźnika.

http://www.need.com.pl/

Przykładowe aplikacje, różne materiały i informacje:

http://www.relpol.pl/pl/Oferta/Produkty/Przek...zekazniki-programowalne/Przykladowe-aplikacje

https://www.relpol.pl/pl/Pobierz/NEED-program-instrukcja/NEED-przykladowe-aplikacje
    Polecam.
  • Pomocny post
    #25 13428781
    szarmi78
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Również polecam Need, przechodziłem później Logo. Polecam również książki pana Kamińskiego
  • #26 13433872
    perotin
    Poziom 9  
    Wygląda na to, że LOGO! jest teraz porównywalne cenowo z Need.

Dla wygodniejszego testowania programu można też dokupić lub zrobić samemu symulator wejść cyfrowych.
  • #27 13436037
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    perotin napisał:
    Wygląda na to, że LOGO! jest teraz porównywalne cenowo z Need.
    Wątpię, przykładowo w TME:
    Need, moduł 8 wejść, 4 wyjścia 369zł netto
    Logo, moduł 8 wejść, 4 wyjścia, bez LCD 469zł netto
    Pewnie u innych dostawców da się kupić taniej, ale nadal LOGO wyjdzie drożej niż NEED. No i na allegro używane Siemens Logo w atrakcyjnych cenach można kupić znacznie częściej niż NEED.

Obserwuję brak rozwoju sterowników NEED od dłuższego czasu. Kiedyś tam obiecywali interfejs zewnętrzny do komunikacja dla użytkownika i możliwość łączenia kilku sterowników, ale im nie wyszło. Dla mnie inwestowanie w nie, nie ma sensu, są zbyt zamknięte. Jeśli projekt mieści się w NEED, a trzeba zaoszczędzić na gotówce to czemu nie. Siemens Logo mają tę przewagę że można dokupić moduły rozszerzające (po 4 lub 8 IO, analogowe IO) a najnowsze modele mają od razu ethernet.
  • #28 13441683
    Block4r
    Poziom 10  
    Dziękuje wszystkim za pomoc, z pewnościa będzie mi łatwiej zacząć coklwiek. Prócz allena muszę sie jeszcze zająć S7-1200 mam dość prosty temat ale jak juz pisałem zielonego pojęcia na ten temat jak narazie nie mam, a Pan doktor od którego mam ten temat, nic na ten temat nie wie, też nie ma zielonego pojęcia ale każe robić. Jak narazie do S7-1200 ściągnałem troche materiałów, mam oprogramowanie i zaczynam coś działać. Jedynie się zastanawiam w którym języku pisać i od którego najlepiej naukę zacząć czy LAD czy FBD czy SCL?
  • #29 13442067
    perotin
    Poziom 9  
    LAD jest najpopularniejszy, ale zastosowanie języka zależy od konkretnego zadania.

Masz robić projekt na S7-1200 nie znając podstaw programowania PLC? Co to za kierunek?
  • #30 13443760
    plcsystem
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    I co to za doktor i uczelnia :P

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różne metody nauki programowania PLC, w tym polecane książki, materiały oraz symulatory. Użytkownicy sugerowali rozpoczęcie od podstaw elektryki oraz języka drabinkowego (LAD), a także korzystanie z symulatorów, takich jak TWINCAT i Codesys. Wskazano na znaczenie praktyki na rzeczywistych sterownikach, takich jak Siemens S7-1200, Allen Bradley L32E, oraz na używanych jednostkach, jak FX5U czy M241. Uczestnicy wymieniali również konkretne projekty do realizacji, takie jak automatyczne bramy czy układy sekwencyjne. Wskazano na dostępność materiałów edukacyjnych oraz kursów online, które mogą wspierać naukę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA