logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba MK3276 GSX - zmiana płyty głównej zablokowała dostęp do dysku

JasioJestem 19 Lut 2015 13:54 1002 5
REKLAMA
  • #1 14455016
    JasioJestem
    Poziom 12  
    Witam, posiadam taki o to dysk jak w temacie. Jest to dysk z laptopa którego używałem lecz został on połamany i zbyt dużo nie udało mi się z niego już odratować. Po całym zdarzeniu laptop chodził jeszcze co prawda bez obudowy klawiatury i matrycy, krok po kroczku dołączałem do niego elementy które posiadał no i niestety padł przy podłączeniu orginalnej klawiatury dzięki której mogłem uzyskać dostęp do biosu przy pomocy zewnętrznego ekranu... klawiatura była prawdopodobnie uszkodzona... mniejsza o to. Komputer przestał reagować i jedynie pewien scalak zaczął się panicznie wręcz grzać. Dałem sobie spokój z tą płytą. odratowałem co się dało... oprócz dysku.
    Laptop ten to Fujitsu AH531.

Na laptopie używałem hasła, miałem w sumie założone i master i user, mieszkałem w bursie swego czasu więc było to konieczne. Miałem tam około 4 haseł ogólnie. znam każde z nich ale żadne z nich nie działa.
    Dysk po odczytywaniu Victorią z hirensboota poprzez minixp (dosowo nie działa mi żaden program z hirena być może przez to że teraz mam płytę asusa z chipsetem h81 ) pokazuje że zabezpieczenie dysku jest w stanie
    "ON,HIGH" I trzeci parametr który uciekł mi z głowy w tej chwili.
    do dysku dokopuję się przez "PIO".

Dlaczego moje hasła nie pasują ? wiem także o zasadzie blokowania dysku po kilku nie udanych próbach, robiłem to kilkanaście razy, kilka dni z rzędu kombinując na wszystkie sposoby. Dlaczego jednak on nie przyjmuje mojego hasła ? próbowałem wszystkie. Ewentualnie czy mogę jakoś wykorzystać ten dysk skoro nie mogę się dostać do niego to jakoś go wyzerować i korzystać jako dysk dodatkowy ?
    Wiem że dysk działa, podaje smart. Startuje tak jak zawsze, nie został mechanicznie uszkodzony, brak zgrzytu i przesadnego wibrowania.

wpisywać hasła próbowałem także na innych płytach... starszych i nowszych. zawsze było to samo. nigdy mnie nie wpuścił.
    Mógłbym dać sobie spokój z tym dyskiem lecz chcę się czegoś nauczyć i przy okazji mieć może jeszcze z tego dysku jakiś mały pożytek.

Jeżeli będzie potrzeba więcej informacji to wszystko wrzucę
    Proszę o wszelkie sugestie i kroki które mogą mnie nakierować na rozwiązanie
  • REKLAMA
  • #2 14455404
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Dysk ma założone hasło.

Poszukaj na forum ATA password.
  • REKLAMA
  • #3 14455423
    JasioJestem
    Poziom 12  
    to że hasło ma założone to ja wiem... Ameryki nie odkryłeś ;)
    Nie rozumiem tylko, dlaczego nie przyjmuje mi poprawnego hasła.
    100% POPRAWNEGO HASŁA KTÓRE ZNAM!
    rozumiem że może to byś sprawka UEFI które w jakiś sposób zaszyfrowało mi dysk ?
  • REKLAMA
  • #4 14455768
    janpas6
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Z poziomu bios laptopa hasło
    Pewnie to jest hasło nie bezpośrednie do dysku
    Dlatego nie pasuje do dysku
  • REKLAMA
  • #5 14455918
    JasioJestem
    Poziom 12