Witam, posiadam taki o to dysk jak w temacie. Jest to dysk z laptopa którego używałem lecz został on połamany i zbyt dużo nie udało mi się z niego już odratować. Po całym zdarzeniu laptop chodził jeszcze co prawda bez obudowy klawiatury i matrycy, krok po kroczku dołączałem do niego elementy które posiadał no i niestety padł przy podłączeniu orginalnej klawiatury dzięki której mogłem uzyskać dostęp do biosu przy pomocy zewnętrznego ekranu... klawiatura była prawdopodobnie uszkodzona... mniejsza o to. Komputer przestał reagować i jedynie pewien scalak zaczął się panicznie wręcz grzać. Dałem sobie spokój z tą płytą. odratowałem co się dało... oprócz dysku.
Laptop ten to Fujitsu AH531.
Na laptopie używałem hasła, miałem w sumie założone i master i user, mieszkałem w bursie swego czasu więc było to konieczne. Miałem tam około 4 haseł ogólnie. znam każde z nich ale żadne z nich nie działa.
Dysk po odczytywaniu Victorią z hirensboota poprzez minixp (dosowo nie działa mi żaden program z hirena być może przez to że teraz mam płytę asusa z chipsetem h81 ) pokazuje że zabezpieczenie dysku jest w stanie
"ON,HIGH" I trzeci parametr który uciekł mi z głowy w tej chwili.
do dysku dokopuję się przez "PIO".
Dlaczego moje hasła nie pasują ? wiem także o zasadzie blokowania dysku po kilku nie udanych próbach, robiłem to kilkanaście razy, kilka dni z rzędu kombinując na wszystkie sposoby. Dlaczego jednak on nie przyjmuje mojego hasła ? próbowałem wszystkie. Ewentualnie czy mogę jakoś wykorzystać ten dysk skoro nie mogę się dostać do niego to jakoś go wyzerować i korzystać jako dysk dodatkowy ?
Wiem że dysk działa, podaje smart. Startuje tak jak zawsze, nie został mechanicznie uszkodzony, brak zgrzytu i przesadnego wibrowania.
wpisywać hasła próbowałem także na innych płytach... starszych i nowszych. zawsze było to samo. nigdy mnie nie wpuścił.
Mógłbym dać sobie spokój z tym dyskiem lecz chcę się czegoś nauczyć i przy okazji mieć może jeszcze z tego dysku jakiś mały pożytek.
Jeżeli będzie potrzeba więcej informacji to wszystko wrzucę
Proszę o wszelkie sugestie i kroki które mogą mnie nakierować na rozwiązanie
Laptop ten to Fujitsu AH531.
Na laptopie używałem hasła, miałem w sumie założone i master i user, mieszkałem w bursie swego czasu więc było to konieczne. Miałem tam około 4 haseł ogólnie. znam każde z nich ale żadne z nich nie działa.
Dysk po odczytywaniu Victorią z hirensboota poprzez minixp (dosowo nie działa mi żaden program z hirena być może przez to że teraz mam płytę asusa z chipsetem h81 ) pokazuje że zabezpieczenie dysku jest w stanie
"ON,HIGH" I trzeci parametr który uciekł mi z głowy w tej chwili.
do dysku dokopuję się przez "PIO".
Dlaczego moje hasła nie pasują ? wiem także o zasadzie blokowania dysku po kilku nie udanych próbach, robiłem to kilkanaście razy, kilka dni z rzędu kombinując na wszystkie sposoby. Dlaczego jednak on nie przyjmuje mojego hasła ? próbowałem wszystkie. Ewentualnie czy mogę jakoś wykorzystać ten dysk skoro nie mogę się dostać do niego to jakoś go wyzerować i korzystać jako dysk dodatkowy ?
Wiem że dysk działa, podaje smart. Startuje tak jak zawsze, nie został mechanicznie uszkodzony, brak zgrzytu i przesadnego wibrowania.
wpisywać hasła próbowałem także na innych płytach... starszych i nowszych. zawsze było to samo. nigdy mnie nie wpuścił.
Mógłbym dać sobie spokój z tym dyskiem lecz chcę się czegoś nauczyć i przy okazji mieć może jeszcze z tego dysku jakiś mały pożytek.
Jeżeli będzie potrzeba więcej informacji to wszystko wrzucę
Proszę o wszelkie sugestie i kroki które mogą mnie nakierować na rozwiązanie