logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy sosnowe drewno na podłogę jest trwałe? Wasze doświadczenia i opinie

DisseG 20 Lut 2015 20:28 5541 21
REKLAMA
  • #1 14459779
    DisseG
    Poziom 2  
    Ma ktoś u siebie takie? Czy rzeczywiście jest tak słabe w użytkowaniu, tzn. czy szybko się psuje, czy też w praktyce nie jest najgorzej? Jak to z nim jest? Nie jest drogą opcją, a przynajmniej na pierwszy rzut oka prezentuje się nie najgorzej.
  • REKLAMA
  • #2 14459809
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14459914
    wotik
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Sosna to zdecydowanie za "miękki" budulec na podłogi. Po kilkudziesięciu miesiącach, przy normalnym użytkowaniu, powierzchnia dość skancerowana. Dodatkowo musi być extra suche już podczas obróbki i montażu, bo później robią się szczeliny... :(
  • #4 14460374
    leszek-56
    Poziom 20  
    Ocena: 127
    Mam sosnę ale w sypialniach na piętrze, tylko że tam w butach się nie chodzi. W poprzednim mieszkanie raz nie zatrzymałem w drzwiach kobiety w szpilkach, następnego dnia po imprezie myślałem że ją zabije .
  • #5 14460454
    missjellyfish
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    U teściów w domu jest sosnowa podłoga na piętrze od około 15lat, o ile się nie mylę. Nie jest zniszczona i nie widziałam na niej wgłębień czy rys, może dlatego, że nikt po niej nie chodzi w butach. Natomiast skrzypi niemiłosiernie.
  • #6 14460470
    leszek-56
    Poziom 20  
    missjellyfish napisał:
    Natomiast skrzypi niemiłosiernie.
    Co do skrzypienia to racja , ale wszystko zależy od położenia . Ja kładłem pierwszy raz w życiu i w trzech pokojach jest OK. Natomiast "fachowiec " kładł w przedpokoju i w sypialni i jest tragedia, Trzeszczy nawet jak idzie kot (8 kg):)
  • REKLAMA
  • #7 14460494
    missjellyfish
    Poziom 9  
    Przynajmniej teraz mam namacalny argument dla osób, które twierdza, że przesadzam uważajac, że mój dorosły kot jest nienaturalnie mały (waży trzy kilogramy) ;). A wracajac do podłogi, to najwyraźniej jesteś utalentowanym fachowcem, gdyż teściowie zdejmowali przy remoncie cała podłogę i pomimo tego, idac po niej w nocy na paluszkach i zastanawiajac się kilka minut nad każdym krokiem, nie sposób nie obudzić wszystkich domowników na piętrze, gości w piwnicy i sasiadów z końca ulicy..
    Mimo to, również zastanawiam się nad położeniem sosnowych desek, ale na tarasie. Ma ktoś doświadczenie z drewnem sosnowym na zewnatrz?
  • #8 14460522
    marek majchrzak
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    U siebie w domu 3 lata temu układaliśmy sami po raz pierwszy 170 m2 podłóg z desek sosnowych 4 cm grubości szerokości od 18 do 22 cm. Deski (sezonowane) z zaprzyjaźnionego tartaku, w którym podpowiedzieli nam jak nabijać po kolei :za pomocą kotw na legarach, klinów i wkrętów.
    Po cyklinowaniu i dwu krotnym lakierowaniu dwu-składnikowym lakierem powierzchnia nie zmieniła do dziś struktury; nie trzeszczy choć mój kolega waży 140 kilo.
    A tak wygląda nasza chałupka...... też z sosny.
    Czy sosnowe drewno na podłogę jest trwałe? Wasze doświadczenia i opinie

Dodano po 9 [minuty]:

Na tarasie układaliśmy deski bez pióra z odstępem ok 2 mm pokryte lakierem polimerowym.Te były gorszego sortu i od słońca po kilku miesiącach wyszła z nich żywica, trzeba było jeszcze raz lakierować.
  • #9 14460630
    leszek-56
    Poziom 20  
    missjellyfish napisał:

Mimo to, również zastanawiam się nad położeniem sosnowych desek, ale na tarasie. Ma ktoś doświadczenie z drewnem sosnowym na zewnatrz?
    Poważnie się nad tym zastanów ja miałem taras z sosny dwa razy pierwszy i ostatni :).
    Następny który sobie zafundowałem był droższy ale mam nadzieje że wytrzyma dłużej. Zrobiłem go
    z bankaraj (chyba to się tak nazywa) ryflowanego. Nie wychodzi żadna żywica, jak chce mi się to pociągnę olejem a jak nie to troszkę zmieni kolor .
  • REKLAMA
  • #10 14461125
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Gdybyś posiadał stare wysezonowane deski sosnowe, miałoby to sens. Rozbierałem podłogi w poniemieckim domku kupionym przez kolegę, zdziwienie, nie dość że zdrowe to naprawdę twarde. Kluczem jest to że słoje które zobaczyliśmy po przecheblowaniu były tak gęste ja w przypadku dębu.
    Drzewa przed stu laty rosły dużo wolniej, "żyły" dłużej. Tak że kolega się "przeprosił" z tymi deskami i po zaimpregnowaniu/malowaniu wróciły na swoje miejsce.
    Tylko skąd wziąść dziś takie.
  • #11 14462195
    malpek
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Podczas usuwania ponad 50 letniej sosnowej podłogi z domu mojej babci, gdzie była ułożona na legarach na ziemi. Tylko kilka desek było w kiepskim stanie reszta jak nowa. Nie tylko gatunek drewna jest ważny ale też jego jakość.
  • #12 14464472
    missjellyfish
    Poziom 9  
    Jeśli wychodzi żywica to wydaje mi się, że drzewo było zle/zbyt krótko sezonowane..
  • #13 14471289
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    zimny8 napisał:
    Gdybyś posiadał stare wysezonowane deski sosnowe, miałoby to sens. Rozbierałem podłogi w poniemieckim domku kupionym przez kolegę, zdziwienie, nie dość że zdrowe to naprawdę twarde. Kluczem jest to że słoje które zobaczyliśmy po przecheblowaniu były tak gęste ja w przypadku dębu.
    Drzewa przed stu laty rosły dużo wolniej, "żyły" dłużej. Tak że kolega się "przeprosił" z tymi deskami i po zaimpregnowaniu/malowaniu wróciły na swoje miejsce.

Ciężko trafić, ale drzewa wycinane w wyższych partiach gór tzn. rosnące w trudnych warunkach klimatycznych takie właśnie mają słoje i na dodatek są mocno przesączone żywicą.
    Właśnie głównie to ta żywica po zaschnięciu czyni takie drewno twardym.
    Lakiery mogą też utwardzić drewno, ale muszą być odpowiednio przygotowane i nakładane, aby głęboko wsiąkały zanim zaschną na powierzchni.
    Dzisiejsze szybkie i oszczędne lakierowanie, zwłaszcza nowymi wodnymi wynalazkami nigdy nie da takiego efektu.
  • #14 14471293
    lotnygaz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    saskia napisał:
    zimny8 napisał:

Ciężko trafić, ale drzewa wycinane w wyższych partiach gór tzn. rosnące w trudnych warunkach klimatycznych takie właśnie mają słoje i na dodatek są mocno przesączone żywicą.
    Właśnie głównie to ta żywica po zaschnięciu czyni takie drewno twardym.
    Lakiery mogą też utwardzić drewno, ale muszą być odpowiednio przygotowane i nakładane, aby głęboko wsiąkały zanim zaschną na powierzchni.
    Dzisiejsze szybkie i oszczędne lakierowanie, zwłaszcza nowymi wodnymi wynalazkami nigdy nie da takiego efektu.

Kiedyś sosny w lesie były żywicowane, pozyskiwano z nich żywice, co skutkowało tym że samo drzewo było bardziej nasączone żywicą niż te nie żywicowane
  • #15 14493716
    Quirry
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    leszek-56 napisał:
    missjellyfish napisał:
    Natomiast skrzypi niemiłosiernie.
    Co do skrzypienia to racja , ale wszystko zależy od położenia . Ja kładłem pierwszy raz w życiu i w trzech pokojach jest OK. Natomiast "fachowiec " kładł w przedpokoju i w sypialni i jest tragedia, Trzeszczy nawet jak idzie kot (8 kg):)

Heh, miałem do czynienia z takimi fachowcami, po których inni musieli poprawiać. Ale co prawda to prawda, sosna jeśli już, to raczej do tych pomieszczeń, które nie są narażone na łażenie w nich w butach. A i tak trzeba uważać.
  • #16 14493818
    lotnygaz
    Poziom 12  
    NIE Trzeszczą
    Przesadzacie Panowie z trzeszczeniem sosnowych desek. Może to tez pewna sztuczka przy przybijaniu desek ma na to wpływ. Mianowicie zaczynając układać deski np od lewej strony. Gwoździe należy wbijać tak, aby dochodziło do samozaklinowania gwoździa z naprężoną deską, tzn łebek gwoździa ma by pochylony w stronę ,siły napierającej deski, która przytrzymuje.
    Jednak podstawa to proste deski, prosto układane i układane na przemian naprężeń deski.
    Do szpilek si enie nadaje jednak do sypialni czy pomieszczenie gdzie sie chodzi w kapciach jest bardzo dobra. I sosna jest cieplejszym drewnem niz pozostałe inne twarde drewana i chociaz by z tej przyczyny jest lepsza do sypialni.
  • #17 14494952
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2103
    Chcesz mieć ciepłą podłogę to załóż korek, albo ogrzewanie podłogowe.
    W dzisiejszych czasach przy dostępności takiej gamy paneli, desek wielowarstwowych o bardzo wysokiej jakości robienie podłogi z sosny to głupota. Zwłąszcza w stosunku nakładu środków ( koszt materiału, robocizny cyklinowanie, lakierowanie, smród itd) a efekt marny ogromna wrażliwosc na wilgotność i cały czas jesteś niewolnikiem podłogi- Ty jesteś dla niej a nie odwrotnie. Zdobycie materiału dobrze wysezonowanego i mocnego (z suchych lasów o małym przyroście) jest nieosiągalne za normalne pieniądze.
    Ale każdy ma co lubi.
  • #18 14494980
    leszek-56
    Poziom 20  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    W dzisiejszych czasach przy dostępności takiej gamy paneli, desek wielowarstwowych o bardzo wysokiej jakości robienie podłogi z sosny to głupota

Kolego wydaje mi się że nie masz patentu na mądrość, jest to indywidualna sprawa kto jak sobie wykończy dom czy mieszkanie ale to nie powód żeby wyzywać ich od głupków.
  • REKLAMA
  • #19 14495328
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2103
    Rozróżniaj Kolego zwrot głupota i głupek, bo to nie to samo i nikogo tu nie nazwałem głupkiem. To moja opinia o materiale , który moim zdaniem nie nadaje sie na podłogi, a wkład kosztów i pracy ogromny. Chyba , że na to położysz wykładzine dywanową, ale to następny absurd.
    Post autora należ interpretować jako pytanie, wiec udzielam odpowiedzi , jak najbardziej subiektywnej.
    A tego zapomniałeś zacytować:
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Ale każdy ma co lubi.
  • #20 14508165
    DisseG
    Poziom 2  
    Quirry napisał:

Heh, miałem do czynienia z takimi fachowcami, po których inni musieli poprawiać. Ale co prawda to prawda, sosna jeśli już, to raczej do tych pomieszczeń, które nie są narażone na łażenie w nich w butach. A i tak trzeba uważać.

No i chyba zrobimy tak jak było to sugerowane, zresztą nie tylko na tym forum, że z tą sosną ograniczymy się do sypialni ewentualnie. Co do montażu, to jeszcze nie zdecydowaliśmy się, gdzie to wziąć.
  • #21 14510864
    lotnygaz
    Poziom 12  
    Smród to z paneli i klejonych desek. Panel taki piękny do czasu az zetrze sięlakier czy folia przyklejona.
  • #22 14526184
    Quirry
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    DisseG napisał:

No i chyba zrobimy tak jak było to sugerowane, zresztą nie tylko na tym forum, że z tą sosną ograniczymy się do sypialni ewentualnie. Co do montażu, to jeszcze nie zdecydowaliśmy się, gdzie to wziąć.

My braliśmy z montażem w parkiet studio i byliśmy zadowoleni. Mieliśmy spokojną głowę, sami mogliśmy coś spartaczyć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja na temat trwałości sosnowego drewna na podłogę ujawnia mieszane opinie użytkowników. Wiele osób zauważa, że sosna jest zbyt miękka, co prowadzi do szybkiego uszkodzenia powierzchni, zwłaszcza w miejscach intensywnie użytkowanych, takich jak przedpokoje. Użytkownicy podkreślają, że sosnowe podłogi najlepiej sprawdzają się w sypialniach, gdzie nie chodzi się w butach. Wskazano również na problemy z skrzypieniem desek, które mogą być wynikiem niewłaściwego montażu. Wiele osób zaleca stosowanie dobrze sezonowanego drewna, a także zwraca uwagę na jakość materiału, co ma kluczowe znaczenie dla trwałości podłogi. W przypadku tarasów, sosna nie jest polecana ze względu na wydobywającą się żywicę i konieczność częstego lakierowania. Alternatywy, takie jak drewno z wyższych partii gór, mogą oferować lepszą jakość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA