logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak opanować programowanie sterowników Zelio od Schneider Electric?

Pelton 17 Maj 2005 07:56 10134 10
  • #1 1499745
    Pelton
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam, Dostałem sie do pracy gdzie całą automatyka sterują sterowniki Zelio z telecanique i mam za zadanie jak najszybciej opanować jego programowanie. Potrzebuje pomocy. Pościągałem sobie jekieś instrukcje z neta ale to troszke za mało. Chciałbym jakieś przykłady wraz z opisami. i sofcik do niego aby programować go kompem. Pomocy
  • #2 1499774
    Filon007
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    "Bawię" się w pracy też tymi sterowniczkami. Trochę to opanowałem.
    Są dwa rodzaje oprogramowania. Do sterowników SR1... oraz nowsze do SR2... i SR3... . Mam obydwa. Do pierwszych dostałem program darmowy ze sklepu, za drugi musiałem zapłacić około stówy. Programować sterowniki można na dwa sposoby:
    1. Z klawiaturki na sterowniku.
    2. Napisać program na kompie i przegrać specjalnym kablem do sterownika.

Do sterowników są dwa rodzaje kabla do starych SR1 i drugi do sterowników SR2 i SR3.
    Oprogramowanie jest proste, posiada także możliwość symulacji napisanego programu.
    Oco ci dokładnie dokładnie chodzi? Napisz , a postaram ci coś pomóc.

Pozdro

Aha nowe sterowniczki SR2 i 3 są tańsze i lepsze niż porównywalne SR1.
  • #3 1510702
    Pelton
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzieki za chęć pomocy. Konkretnie mi chodzi o istote działania tego sterowniczka i o jego mozliwości. Mam program Zelio-soft i nie wiem za bardzo jak go obsługiwać. Co z czym jeść:/ Chciałbym tworzyć swoje mini projekty automatyki oparte na tych wlasnie sterownikach. a zeby to czynic musze go najpierw znać na wylot. Pomocy
  • #4 1514145
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam,

poszukaj sobie instrukcji/manual'a do zelio, np. tutaj :

http://www.projekt.com.pl/publikacje.php?ne=schneider&publikacje=../lista/07schneider

Popatrz też tutaj: http://www.zse.bydgoszcz.pl/~automatyka/telemecanique.html

Nie korzystałem nigdy z tego mikrosterowniczka - ale widziałem, że programuje się go w języku drabinkowym - bardzo przystępnym i prostym - więc dasz sobie radę.

Pozdrawiam,

Michał.
  • #5 1575368
    Filon007
    Poziom 12  
    Sorry, że tak długo, ale mnie nie było w kraju.
    Moja nauka obsługi programu i sterownika polegała na "bawieniu" sie programem. Na próbach i błędach. Według mnie to jest najlepsza nauka.
    Niczego się nie bać , tego się nie popsuje.
    Pozdro
  • #6 4383158
    domin0
    Poziom 12  
    posiadam w pracy zablokowany haslem sterownik SR2 czy ktoś wie jak go odblokowac
  • #7 4385118
    Hamper
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Wgrywając nowy program ;)

Niestety stary usuniesz.
    / no chyba że zależy ci na podejżeniu programu automatyka który to zaprogramował ale to już jest nieładne zachowanie.

pozdrawiam
  • #8 4387134
    domin0
    Poziom 12  
    Chce napisać nowy program ale nie posiadam przystawki oraz softu do programowania zew. Zatem czy jest sposób na skasowanie obecnego programu i zapiasanie nowego bez podłącznia do komputera
  • #9 4389345
    Filon007
    Poziom 12  
    Jeżeli nie masz softu i kabla to raczej nici z kasowania zakodowanego sterownika.
    W starszych sterownikach (SR1 . . . . ) była możliwość skasowania kodu poprzez przegranie pustej pamięci na sterownik. Czy w tych nowych to działa nie wiem. Nie sprawdzałem. Musiałbyś kupić pamięć do sterownika - SR2 MEM 01 lub SR2 MEM 02 w zależności od wersji oprogramowania firmware. SR2 MEM 01 < lub = 2.4 , SR2 MEM 02 > lub równe 3.0. Cena takiej pamięci
    to około 90 zeta.
  • #11 4541385
    leszek N
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    na stronie telemecanique masz darmowy soft do tego mini sterowniczka
    wystarczy poszukac :idea:

Podsumowanie tematu

✨ Sterowniki Zelio firmy Schneider Electric (Telemecanique) programuje się za pomocą dedykowanego oprogramowania Zelio Soft, dostępnego w wersjach dla starszych modeli SR1 oraz nowszych SR2 i SR3. Programowanie można realizować bezpośrednio z klawiatury sterownika lub poprzez komputer, wykorzystując odpowiedni kabel komunikacyjny (inny dla SR1, inny dla SR2 i SR3). Oprogramowanie umożliwia tworzenie programów w języku drabinkowym oraz symulację działania. Nauka programowania najlepiej przebiega przez praktyczne eksperymenty i testy. W przypadku zablokowanego hasłem sterownika SR2, hasło można usunąć poprzez wgranie nowego programu, co jednak powoduje utratę poprzedniego kodu, lub specjalną sekwencję przycisków na panelu (z1, z4, z3, z2). Do kasowania i programowania pamięci sterownika SR2 może być potrzebna dedykowana pamięć SR2 MEM 01 lub SR2 MEM 02, zależnie od wersji firmware. Darmowe oprogramowanie i instrukcje są dostępne na stronach producenta i serwisach branżowych. Sterowniki SR2 i SR3 są nowsze, tańsze i bardziej funkcjonalne niż SR1.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA