logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD - poziomy biały pas, tylko w pewnych warunkach

geminius 17 Maj 2005 08:53 2423 13
REKLAMA
  • #1 1499852
    geminius
    Poziom 11  
    Monitor LCD Videoseven L15AH 15". Pojawia się biały pozimy pas szer. ok. 5 cm w dolnej części ekranu. Pas znika gdy zdejmę przednią osłonę i na elekrtonikę matrycy (dokładniej na drugi od dołu element sterujący zintegrowany z matrycą) padnie światło (dzienne lub sztuczne). Pas również znika jeżeli w/w element zwilżę - nawet poślinionym palcem. Gdy zasłonię światło lub nawilżenie wyschnie pas powraca. Co Wy na to?
  • REKLAMA
  • #2 1499985
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Trochę dziwne z tym światłem i zwilżaniem.
    Wygląda na niekontakt taśmy z matrycą. Nie słyszałem aby ktoś naprawił taki niekontakt w warunkach warsztatowych.
    Uszkodzenie może z czasem się nasilać lub wystąpić na stałe.
  • #3 1500347
    geminius
    Poziom 11  
    Nie może to być niekontakt taśmy z matrycą ponieważ zwilżam tylko sam wierzch układu scalonego (błyszczącą powłokę), a pomaga również oświetlenie układu. Zastanawiam się natomiast nad umieszczeniem na stałe np. diody do podświetlania tegoż układu - rozwiązanie mało profesjonalne ale chyba będzie najskuteczniejsze.
  • REKLAMA
  • #4 1511940
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Ten błyszczący scalak wklejony na plastykową taśmę to drajwer do pionowych lini na matrycy ma około 500 wyprowadzeń jest w precyzyjnej
    obudowie aby automat go dokładnie przykleił, takich pasków z tym drajwerem w 15" matrycy jest osiem, oraz 3 paski z boku matrycy do sterowania linjami poziomymi. Ten model monitora jest najczęściej uszkodzony przez wadliwą pracę procesora ALI M6759 na elektronice monitora i myślę że nie tu szukasz uszkodzenia bo matrycę łatwo
    bezpowrotnie uszkodzić przez takie experymenty.
  • #5 1516041
    geminius
    Poziom 11  
    Wszystko się zgadza, oprócz tego, że pasków z boku matrycy (z lewej strony) sterujących liniami poziomymi jest pięć. Mówię tylko o układzie drugim od dołu. Przeprowadzałem eksperymenty z tym układem opisane powyżej i spowodowałem, że wyświetlany poziomy biały pas znikną z ekranu. Dlatego mam wrażenie, że uszkodzony jest ten konkretny sterownik linii pozimych matycy ale może jednak jestem w błędzie. Dlaczego jednak układ ten reaguje na oświetlenie np. światłem z latarki?
  • REKLAMA
  • #6 1516131
    satgal
    Poziom 40  
    Być może że w tym modelu matrycy jest 5 pasków do poziomych lini nie wiem kogo zapytać o to zjawisko bo konstruktorzy matryc pewnie nie zdradzą technologi produkcji. Jeżeli pomaga oświetlenie go to można sprawdzić czy dało by się go oświetlić za pomocą wyprowadzenia światłowodu ze świetlówki podświetlającej matrycę bo to by było najprościej i można by ustalić dokładnie czułe miejsce jego, chyba że będzie przeszkadzała częstotliwość zapłonu świetlówki. Podaj z ciekawości typ symbol matrycy na jakiej robisz te próby.
  • #7 1517190
    geminius
    Poziom 11  
    Oto co znalazłem na matrycy:
    Hyundai
    HT15X11-YTI1.0
    46-601041
    Feb. 23.1999
  • REKLAMA
  • #10 1528639
    geminius
    Poziom 11  
    Zdaje się, że wygrałem bitwę ale przegrałem wojnę. Monitor wyświetlał prawidłowy obraz bez pasa... ale tylko przez około pół godziny, po czym ekran zaczął wariować i wyświetlać tęczę. Wina najprawdopodobniej leżała po stronie żarówki, którą podłączyłem do zasilacza pod 5V (zasilacz daje 5V i 12V ze wspólnym "plusem"). Oświetliłem w ten sposób sterownik matrycy. Jednocześnie sterowniki matrycy "trochę" się rozgrzały (do ok. 40°C - tak na oko) i najprawdopodobniej padły. Ale dlaczego tak się stało? Spadek napięcia na zasilaniu 5V był minimalny - ok. 60 mV !!! Żarówkę podłączyłem przez rezystor 33Ω/5W.
  • #12 1535385
    geminius
    Poziom 11  
    Gdzie jest umieszczony ten procesor? (szukałem oznaczonego symbolem ALI M6759 i nie znalazłem). Na której płytce go szukać? Czy zamrożenie może usunąć całkowicie usterkę? Z tego monitora to jednak twarda sztuka bo jednak jeszcze działa :)). Proszę o opisanie jak wygląda ten procesor i gdzie jest umieszczony.
  • #13 1536848
    satgal
    Poziom 40  
    Procesor ALI ma 44 nogi jest kwadratowy pewnie jest w podstawce i może
    być na nim naklejka z firm rev. zamrażacz pomaga tylko do znalezienia usterki, spróbój chłodzić go np ogniwem Petiera może jakiś czas jeszcze
    podziała.
  • #14 3473005
    geminius
    Poziom 11  
    Zdaje się, że wygrałem bitwę ale przegrałem wojnę. Monitor wyświetlał prawidłowy obraz bez pasa... ale tylko przez około pół godziny, po czym ekran zaczął wariować i wyświetlać tęczę. Wina najprawdopodobniej leżała po stronie żarówki, którą podłączyłem do zasilacza pod 5V (zasilacz daje 5V i 12V ze wspólnym "plusem"). Oświetliłem w ten sposób sterownik matrycy. Jednocześnie sterowniki matrycy "trochę" się rozgrzały (do ok. 40°C - tak na oko) i najprawdopodobniej padły. Ale dlaczego tak się stało? Spadek napięcia na zasilaniu 5V był minimalny - ok. 60 mV !!! Żarówkę podłączyłem przez rezystor 33Ω/5W.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor LCD Videoseven L15AH 15" wykazuje problem z poziomym, białym pasem o szerokości około 5 cm w dolnej części ekranu, który znika pod wpływem oświetlenia lub zwilżenia drugiego od dołu układu scalonego sterownika matrycy. Pas powraca po zasłonięciu światła lub wyschnięciu wilgoci. Dyskusja wskazuje, że problem nie wynika z niekontaktu taśmy, lecz może dotyczyć uszkodzonego sterownika linii poziomych matrycy. Matryca oznaczona jest jako Hyundai HT15X11-YTI1.0 z 1999 roku. W modelu tym występuje kilka pasków z układami sterującymi liniami pionowymi i poziomymi, a uszkodzenia często dotyczą procesora ALI M6759 na elektronice monitora, który jest trudny do zdobycia i może powodować awarie. Próby oświetlania sterownika matrycy za pomocą żarówki podłączonej do zasilacza 5V przyniosły krótkotrwałą poprawę, lecz po około pół godziny pojawiły się dalsze problemy z wyświetlaniem, prawdopodobnie wskutek przegrzania sterowników matrycy. Zalecane jest chłodzenie procesora ALI M6759, np. zamrażaczem lub ogniwem Peltiera, co może tymczasowo poprawić działanie. Wskazano również, że obudowa układu scalonego może przewodzić światło, co tłumaczy reakcję na oświetlenie. Problem jest powszechny dla tego modelu monitora, a uszkodzenia procesora ALI są częstą przyczyną usterek.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA