logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdobyć certyfikat do Symbiana s60v3 na Nokii E52?

marijuz 21 Lut 2015 14:44 1992 10
REKLAMA
  • #1 14461769
    marijuz
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Cześć!

Ostatnio wpadł mi w ręce stary telefon z symbianem s60v3. To dość zniszczona nokia E52. Jest zniszczona na tyle, że nie ma wartości dla zwykłego użytkownika, ale dla programisty to gratka :-) Bluetooth, kamera, GPS, Wi-Fi, podobno nawet akcelerometr - żyć nie umierać. Mam jednak ogromny problem. Te telefony z s60v3 miały taką wadę, że trzeba było podpisywać aplikację odpowiednim certyfikatem. Nawet taką napisaną całkiem przez siebie :-) To trochę chore, ale nie mogę zdobyć certyfikatu do takiego telefonu. Kiedyś można było wyrobić taki na OPDA, ale teraz strona nie działa. Takich stron było kilka, ale żadna z nich dziś nie działa. I tu pojawia się moje pytanie - czy ktoś zna sposób na zdobycie takiego certyfikatu? Może ktoś się orientuje w jaki sposób strony typu OPDA to robiły? Wystarczył im IMEI i model telefonu. Może da się wygenerować taki certyfikat na własnym komuterze? Może uchowała się gdzieś jeszcze strona, gdzie taki certyfikat można wyrobić?

Pozdrawiam,
    Marijuz
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14464032
    marijuz
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    A to chociaż bezpieczne? Nikt nie będzie mi śledził telefonu, wykradał danych, nabijał impulsów?
  • #4 14474428
    nemo333
    Poziom 30  
    Ocena: 307
    Milion osób robi w ten sposób hack i nie ma żadnych problemów.
    Jeśli robisz to z głową i nie poinstalujesz syfnych aplikacji z dziwnych stron to nie będzie problemów. Ja osobiście nie spotkałem jeszcze się nigdy z wirusem na Symbiana korzystając z pewnych stron z aplikacjami.
  • REKLAMA
  • #5 15288654
    cosnekjr
    Poziom 11  
    Witam,

od nie dawna posiadam e52 wersja softu 52.003 i mam problemy z uzyskaniem certyfikatu, norton nie pomógł, problem z licencją chce robić update. Drugi dziwny objaw to brak dźwięku jak przyjdzie sms. Hard reset pomaga do momentu użycia bluetootha. Ktoś ma pomysł jak złamać symbiana? Proszę o pomoc i z góry dziękuję
  • #6 15289409
    nemo333
    Poziom 30  
    Nie wyrobisz już nigdzie certyfikatu do pidpisania czegokolwiek.
    Zrób hack metodą nortona stosując się do poradników i włóż kartę SIM na czas hackowania, bez tego nic nie zrobisz a mało kto pisze o tej konieczności.
    I wgraj najnowszy soft, nic dziwnego że masz z nim problemy skoro to chyba 4 FW jaki wyszedł dla tego telefonu. Później było conajmniej 5 głównych update (najnowszy to 91.004 a najnowszy polski to 91.003 ale można mieć polski 91.004 dogrywając paczkę językową ze starszego).
  • #7 15291640
    cosnekjr
    Poziom 11  
    ok, gdzie mogę zdobyć takiego softa? I poproszę o tutorial jak go wgrać
  • REKLAMA
  • #8 15294512
    nemo333
    Poziom 30  
    Google i forumowa wyszukiwarka maja wszystko.
  • #9 15295278
    cosnekjr
    Poziom 11  
    chodziło mi raczej o jakiś już sprawdzony soft żeby nie uwalić tel
  • #11 15320529
    cosnekjr
    Poziom 11  
    ściągłem soft z linku gracjan55, robię wszystko wg poradnika z neta i phoenix (Phoenix Service Software 2012.50.001.49220) wywala mi błąd:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

o co chodzi nie mam pojęcia, co zrobić żeby wgrać. Co zrobić żeby phoenix widział tel?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zdobycie certyfikatu do podpisywania aplikacji na telefonie Nokia E52 z systemem Symbian S60v3. Wskazano, że dawniej certyfikaty można było uzyskać na stronie OPDA, która obecnie nie działa. W odpowiedziach zasugerowano wykorzystanie metody Norton Symbian Hack jako alternatywę, jednak pojawiły się obawy dotyczące bezpieczeństwa tej metody. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami związanymi z hackowaniem oraz problemami z aktualizacją oprogramowania, w tym błędami podczas używania Phoenix Service Software. Wskazano również na konieczność posiadania karty SIM podczas hackowania oraz na dostępność poradników w internecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA