logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór telewizora 4K i 3D: LG 49UB850V czy Samsung UE48HU7500?

Shav Arth 22 Lut 2015 11:07 2523 16
REKLAMA
  • #1 14464219
    Shav Arth
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie,
    Moje pytanie brzmi: który telewizor kupić ?
    Zależy mi by miał ok. 48" - nie więcej.
    Głównym aspektem jestposiadanie zarówno 4K jak i 3D.

Zastanawiam sie nad dwoma modelami:

LG 49UB850V vs Samsung UE48HU7500

Który waszym zdaniem jest lepszy i dlaczego ?
    Osobiście bardziej zastanawiałem się nad Samsungiem, ale jego cena jest 1500zł wyższa i stąd moje pytanie czy aż tak bardzo się różni ten TV od LG by dopłacać 1500zł?

Proszę o opinię, który TV jest lepszy i dlaczego.

LG 49UB850V vs Samsung UE48HU7500

Chyba, że macie jakieś inne ciekawe modele.

Cena max 4500-5000zł
  • REKLAMA
  • #2 14465772
    Kazimierz Szarnowicz
    Poziom 26  
    Ocena: 127
    Samsung to bardzo solidna propozycja - bardzo dobra czerń dzięki lokalnemu wygaszaniu, niezły kontrast i kolory, bardzo dobre wykonanie, sporo dodatków. Zerknij na fachowy test http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/te...st-samsung-ue65hu7500-65-ultra-hd-4k-3d-r1082

Jeśli chciałbyś zejść z ceny spójrz na Panasonica AX630 - jeden z najtańszych wyświetlaczy UHD, jednak nie daje tego po sobie poznać - bardzo dobre systemy poprawy płynności ruchu, również niezły kontrast i odwzorowanie barw http://hdtvpolska.com/topic/33755-test-panasonic-55-ax630-ultra-hd-4k-tx-55ax630/?p=340825

LG jest dość prostym modelem na matrycy IPS (Powyższe modele są na matrycy VA), ma trochę problemów związanych z obrazem, chociażby momentami słąbo spisujące się systemy poprawy płynności ruchu, czy mało precyzyjne lokalne wygaszanie (to podobno poprawia aktualizacja).

Pytanie o warunki w jakich będziesz oglądał, typ matrycy robi swoje, tu masz dobrze wyjaśnione różnice http://hdtvpolska.com/topic/33783-ips-czy-va-...ak-wybrac-odpowiednia-dla-siebie/#entry341029
  • REKLAMA
  • #3 14466305
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 14469857
    Shav Arth
    Poziom 15  
    LOCOLOCO napisał:

Czemu kierujesz się głownie na 4K i ile masz materiałów i z jakich źródeł ?
    Ile % będziesz oglądał materiałów UHDTV np miesięcznie ?

4K na ten moment się bardzo rozwija i w prawie wszystkich modelach się znajduje. Ja osobiście kupuję TV na kilka ładnych lat, zatem nie chcę by już po roku był do niczego. Wydaje mi się że z czasem będzie coraz więcej materiałów w UHD.

Prostym przykładem jest zakup TV przez moich rodziców, kilka lat temu kupili Panasonic Viera (nie znam modelu) i w sklepie była mowa o wbudowanym dekoderze DVB-T, sprzedawca stwierdził że to niepotrzebne, itp.
    A dzisiaj ? Bez dodatkowego dekodera TV jest bezużyteczny.

Dlatego chcę by TV miał UHD, oraz dodatkowo 3D - dlaczego ? Pewnie nie będę oglądał codziennie filmów w 3D, ale gdy najdzie mnie taka ochota to chcę mieć taką możliwość - analogicznie z 4K ;-)
  • #5 14469893
    Kazimierz Szarnowicz
    Poziom 26  
    LOCOLOCO napisał:
    Oczywiście że dostaniesz lepsze modele.
    Zacznij od Philipsa 48PFS8109 - co do jakości obrazu, czerni to mistrz.

http://www.eizo.pl/baza-wiedzy/rodzaje-matryc-lcd-ktora-wybrac/
    Tu masz profesjonalne informacje o matrycach.
    Ale tym się nie sugeruj.
    Obecnie Zarówno IPS stosuje się najlepszych telewizorach na świecie jak i w najlepszych ,monitorach na świecie.

Czemu kierujesz się głownie na 4K i ile masz materiałów i z jakich źródeł ?
    Ile % będziesz oglądał materiałów UHDTV np miesięcznie ?

Informacje z tego odnośnika są bardzo wartościowe, jednak mogą wprowadzać ludzi w błąd, gdy tyczy się to TV. Pamiętajmy jednak, że w tym temacie rozmawiamy o telewizorach, którym stawiane są całkowicie inne wymagania. W monitorze nie potrzeba Ci super kontrastu, bo i tak przeważnie pracujesz przy świetle, a w telewizorze wręcz przeciwnie. Przywoływanie w tym wątku TV za 15tys, kiedy poszukiwany jest TV do 5tys, też mija się z celem.

Przywoływany telewizor, AX900 posiada podświetlenie direct led z lokalnym wygaszaniem, oraz specjalną powłokę ekranu. Jak z resztą opisali specjaliści na portalu hdtvpolska http://hdtvpolska.com/topic/33804-test-panaso...-hd-4k-55ax900-65ax900-tx-65ax900-tx-55ax900/
    W tańszych modelach IPS próżno szukać takich rozwiązań dlatego każdy z nich cechuje się słabą czernią matrycy IPS, która dodatkowo przybiera srebrny odcień z boku ("srebrzenie IPS", polecam wpisać w google). Polecam zobaczyć także : http://www.eizo.pl/baza-wiedzy/srebrzenie-czerni-w-matrycach-ips/
  • #6 14470178
    Shav Arth
    Poziom 15  
    Mam też pytanie, czy jest różnica między:

UE48HU7500 a UE48HU7500L (L na końcu modelu).
  • #7 14471072
    Kazimierz Szarnowicz
    Poziom 26  
    Shav Arth napisał:
    Mam też pytanie, czy jest różnica między:

UE48HU7500 a UE48HU7500L (L na końcu modelu).

Nie ma różnicy, często te litery są pomijane, zdaje się, że może to być oznaczenie w zależności od rynku - w UK masz np HU7500T. Zobacz zresztą jak model jest opisany na stronie Samsunga : http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/televisions/uhd/UE48HU7500LXXH
  • REKLAMA
  • #8 14473732
    Shav Arth
    Poziom 15  
    natala33 napisał:
    jestem zwolenniczką LG i praktycznie wszystkie sprzęty w domu mam tej marki. Rodzice też nie dawno kupili w electro.pl tv i są zadowoleni

Ja z kolei mam prawie wszytskie sprzęty firmy Samsung i różnie bywa - np. telefon sgs3 często mnie denerwuje, ale s5mini juz nie, dlatego jeśli miałbym wybierać TV w ciągu minuty to od razu wybrałbym Samsunga, ale na szczęście mam czas by poznać Wasze opinie ;)
  • REKLAMA
  • #9 14481021
    Shav Arth
    Poziom 15  
    Czyli reasumując uważacie że Samsung HU7500 będzie dobrym rozwiązaniem ?

Jak się mają ceny tego modelu ? Więcej się obracacie w tych tematach, więc zapytam ;-) O ile średnio miesięcznie może być tańszy ten model ?
  • #10 14481081
    Kazimierz Szarnowicz
    Poziom 26  
    To bardzo fajny TV, jeśli jesteś zdecydowany na 4K. Weź pod uwagę, że niedługo wejdą na rynek tegoroczne modele, można wtedy liczyć na ciekawe promocje obecnych ;)

Inną sprawą jest fakt, że nowy format Ultra HD to nie tylko wyższa rozdzielczość ale także szersza paleta barw czy HDR. Nie znajdziesz tego w obecnych modelach, będą miały to dopiero najwyższe, wchodzące w tym roku TV.
  • #11 14481176
    Shav Arth
    Poziom 15  
    Planuję zakup TV za ok. 2msc, ale chcę już teraz coś wybrać by potem być pewny - wiadomo że cały czas wychodzą nowe modele, ale gdyby tak cały czas porównywać i szukać to nigdy by się niczego nie kupiło ;) Czy patrząc na ceny innych modeli jest szansa że za ok. 2 msc cena tego modelu będzie w granicach 4000 zł ?
  • #12 14482079
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 14482783
    Mario37
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Jak zobaczysz SUHD od Samsunga to zrozumiesz co to znaczy imponująco : ) Polecam poczekać - na pewno będziesz chciał kupić prywatnie do siebie do domu.
  • #15 14483793
    FanManiakHD
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Kurczę, wszystkie firmy idą w 4K, Panasonic będzie tylko w Full HD miał 2 modele, i w dodatku w niskich seriach. Ciekawe co pokaże Philips.
  • #16 14483804
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje telewizora 4K z funkcją 3D w rozmiarze około 48 cali, rozważając modele LG 49UB850V oraz Samsung UE48HU7500. W dyskusji podkreślono, że Samsung oferuje lepszą jakość obrazu dzięki lokalnemu wygaszaniu, lepszemu kontrastowi i kolorom, podczas gdy LG, oparty na matrycy IPS, ma problemy z odwzorowaniem czerni i płynnością ruchu. Użytkownicy sugerują również rozważenie innych modeli, takich jak Panasonic AX630 oraz Philips 48PFS8109, które oferują dobrą jakość obrazu. Wspomniano o różnicach w oznaczeniach modeli Samsunga oraz o nadchodzących promocjach na nowe modele telewizorów. Użytkownik planuje zakup w ciągu dwóch miesięcy i zastanawia się nad cenami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA