logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak postawic serwer na ktory mozna sie modemem wdzwonic?

Robgie 17 Maj 2005 17:14 1930 11
REKLAMA
  • #1 1501015
    Robgie
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    jak w temacie z tym ze chodzi o wdzwoneinei sie po linii telefonicznej zeby mozna bylo korzystac z netu ktory jest podpiety do tego serwera.Pomoze ktos jak to zrobic?? Z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #2 1501099
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    Robgie napisał:
    jak w temacie z tym ze chodzi o wdzwoneinei się po linii telefonicznej zeby mozna bylo korzystac z netu ktory jest podpiety do tego serwera.Pomoze ktos jak to zrobic?? Z gory dzieki

Mogą przydać sie informacje o BBS-ach.
    http://www.fanciful.org/bbs-promotion/

O programach, które realizują takie funkcje.
    http://www.youngzsoft.net/ccproxy/faq.htm

Protezach modemów serwerowych.
    http://www.eicon.com/support/helpweb/dcnten/dnt8.htm

Środowisku, jakie można zastosować.
    http://www.qwksilver.com/info.htm

Nigdy tego nie robiłem, ale myślę, że sprawa wydaje się byc stosunkowo prosta, gdyby się blizej przyjrzeć jak robi to TPSA czy inni.
  • REKLAMA
  • #3 1501222
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    a jaki system tego serwera win czy linux , w windowsie jest proste bo ma swoj serwer dial-up, chetnie podpowiem
  • REKLAMA
  • #4 1502645
    mixer666
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Ja jestem ciekaw co i jak konkretnie na windzie.... :)
  • #5 1502687
    simpo
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Bawilem sie tym kiedys w XP i faktycznie dziala, jednak nie dalo sie udostepnic polaczenia z netem :( (przydatne uzytkownikom planow darmowe wieczory i weekendy TP$A ;) )...

Jesli komus sie udalo takze "podlaczam" sie do pytania...

Pozdrawiam.
  • #6 1502733
    trocse
    Zalezy jaka winda, na mojego laptopika ciegle bra sie wdzwania z drugiego konca polski po firmowych laczach i ma necik , w xp robi si epolaczenie przychodzace w szcegoly nie zaglebiam sie, w 98 np serwer dialup jest ju w systemie trzeba go tylko odpalic, adres nawet przydziela sa mz puli 192.168.55.0, i dolozyc winroute np i jest udostepnienie neciku, po szczegoly zapraszam
  • REKLAMA
  • #7 1502944
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1507451
    marci_n
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Zwykle freesco www.freesco.pl . Dziala bo sprawdzalem. Dobre dla osob ktore maja te darmowe wieczory i weekendy w telepsie :)
  • #9 1520386
    Robgie
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    dziekuje wszystkim za info ale na razie nei ma mozliwosci sprawdzic bo moj admin ma urlop wiec nie wiem ktory dziala
  • #10 1520668
    trocse
    Kolejny raz polecam wdzwanianie w windowsa , ma juz zaimplementwany serwer dial-up :) pozdrawiam
  • #11 1527530
    matelko
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Po co mieszac w to Winde, ktora zawsze moze sie zawiesic. Zgodnie z tym co napisal kolega marci_n postaw to na freesco ktore ma małe wymagania, nie potrzebuje dysku twardego i miesci sie na jednej dyskietce (ja mialem K6 266MHz, 32MB RAM, FDD i 2xLAN (u mnie chodzilo z wentylatorami przepiętymi na 5V kilka miesiecy non stop)
  • #12 1530472
    marci_n
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    No i wypada dodac ze jest banalne w konfiguracji. Jesli masz standardowe sieciowki (np. Realtek 8139) to sam wykryje i ustawi przerwania. Do reszty ustawien jest konfigurator. Wiecej na www.freesco.pl .

P.S. U mnie smiga to juz 3 rok bezproblemowo. I dodatkowo zalozylem duuuuuuuuuzy radiator (procesor mam AMD K5-100 :) i nie potrzebuje nawet wentylatora na nim

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia serwera umożliwiającego łączenie się modemem po linii telefonicznej w celu korzystania z internetu podłączonego do tego serwera. Wskazano różne rozwiązania, w tym wykorzystanie wbudowanego w system Windows serwera dial-up, który jest prosty w konfiguracji, choć w Windows XP pojawiały się problemy z udostępnianiem połączenia internetowego. Alternatywnie polecano systemy Linux o niskich wymaganiach sprzętowych, takie jak MuLinux oraz Freesco, które działają na starszym sprzęcie (np. 386 z 8MB RAM, K6 266MHz z 32MB RAM) i oferują stabilne działanie bez konieczności używania dysku twardego. Freesco wyróżnia się prostotą konfiguracji, automatycznym wykrywaniem kart sieciowych (np. Realtek 8139) oraz niskimi wymaganiami sprzętowymi. Podano również linki do zasobów dotyczących BBS-ów, programów serwerowych, protez modemów serwerowych oraz środowisk do implementacji takich rozwiązań. Wskazano, że rozwiązania oparte na Windows są łatwe do uruchomienia, ale bardziej stabilne i wydajne mogą być systemy Linux dedykowane do serwerów dial-up.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA