logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

udostępnianie połączenia internetowego przez modem

mack23 16 Gru 2005 23:26 2462 12
REKLAMA
  • #1 2090536
    mack23
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Witam!
    Mam jednego kompa z dostępem do internetu (ip zewnętrzne :156.17.230.x) i drugiego (100km dalej) na którym jest tylko modem i nie ma mozliwości innego połączenia z netem.
    połączyłem te 2 kompy przez łącze modemowe: ten bez neta wdzwania do tego z netem (mam plan darmowe weekendy w tp) i komputery widzą się jeżeli puszczam pingi nawzajem.(ustawiłem im w sieci przez modem ip klienta 192.168.0.2 i serwera 192.168.0.1)
    Niestety nie moge udostępnić połączenia internetowego. Zainstalowałem proxy+ na serwerze i na kliencie wpisałem proxy w IE 192.168.0.1 port 4480. nadal jednak nie moze połączyć się ze zadną stroną. Co mi na to poradzicie. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 2090761
    opiate
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Hmmm, ale z tego co się orientuję, to ta taryfa nie obejmuje połączeń teleinformatycznych. TeZ już tak kiedyś kombinowałem. Może się mylę, radzę sie upewnić bo możesz dostać ogromny rachunek za telefon.
  • REKLAMA
  • #3 2091476
    mack23
    Poziom 17  
    a w jaki sposób oni wykrywaja że to jest połączenie teleinformatyczne? przeciez dzwonie na zwykły numer a nie na 020... Chyba że jest coś o czym nie wiem..
    Czy ktoś z forumowiczów słyszał cos na ten temat?
    Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
  • #4 2092766
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    laboga napisał:
    Hmmm, ale z tego co się orientuję, to ta taryfa nie obejmuje połączeń teleinformatycznych. TeZ już tak kiedyś kombinowałem. Może się mylę, radzę sie upewnić bo możesz dostać ogromny rachunek za telefon.

Najważniejsze to umieć czytać "zerozumieniem" -- czy kolega npisał że wybiera numer 0-20...... ????
    A do kolegi który chce połaczyć sie z kompem i mieć neta poprzez "DWIW"-- poszukaj na forum- swego czasu bardzo dokładnie (przynajmniej mi sie tak wydaje i tym co mi przysłali maile "pomógł") to opisałem bo sam zestawiałem takie połączenie-- co prawda nie było to połączenie poprzez Tele psy ale tez na tej samej zasadzie bo poprzez centralke abonencką -- czyli też wdzwaniane -- z tego co pamiętam to na kompie który udostępnia neta ( czyli go już ma) musi być WinXp, bo na 98 próbowałem i choć 75% ludzików mnie zapewnialo że sie da tak zrobić -- jakoś mi się nie udało a na XP bez problemu.
    jak znajdę mój opis tyo wzrzuce tu link.
    pozdr.
  • #5 2093685
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Wdzwanianie bez problemu robie sie nawet w Xp jako polaczenie przychodzace, routing najlatwiej zrobic chocby winroutem, sprawdzone dziala, na codzien mam kika takid dialupow, jak dzwonisz do innego abonenta to jest polaczenie glosoe tak samo jak faks ,tpsa nie rozpoznaje tego jako dane czy cos takiego, wiec darmowe weekendy smialo sprawdzaja sie, sprawdzone.
  • REKLAMA
  • #6 2094187
    mack23
    Poziom 17  
    Wdzwanianie juz zrobiłem. Działa, pingi chodzą. Jednaj co do routingu to potrzebował bym więcej szczegółów. jak to skonfigurować. Pozdro
  • REKLAMA
  • #7 2094220
    trocse
    Lbo wlaczysz ISC w systemie ale moze wiazac sie z tym zmiana adresacjo podsieci, i ICS dziala tylko na jeden interfejs, najlepiej zainstaluj winroute, w nowszych wersjach kerio personal firewall takze jest routing, w starszych wonroute wystarczy go poprostu zainstalwoac, istnieje takze Wingate :)
  • #8 2095776
    mack23
    Poziom 17  
    zainstalowałem kerio personal firewall. Czy musze coś skonfigurować? narazie nie mam mozliwości sprawdzic czy bedzie działało, najwczesniej za 3 godziny. Pozdro

Dodano po 3 [godziny] 10 [minuty]:

niestety nie działa bez odpowiedniej konfiguracji
    czy mogłby ktoś pomoc mi to skonfigurować np przez gg? uzywam kerio personal firewall 6.1.2
  • #9 2268200
    mack23
    Poziom 17  
    nie mogłem dać rady z kerio. Zainstalowałem serwer proxy+ i wystarczy że w przeglądarce klienta (i innych programach łączacych się z internetem) wpisze adres i port serwera proxy i już po sprawie. Wszystko śmiga jak nalezy, mam tylko problem z apletami javy ( nie chcą łączyć się z serwerem).Pozdrawiam
  • #10 2271371
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Wdzwanianie to dobry sposób jeśli brak neta z kabla. Kolega zrobił mi tak kiedyś na serwerze u siebie na linuksie, ja wdzwaniałem się i logowałem i net chodził jak zegarek. W miesiącu bywało 200 godz połączeń w lokalnej strefie numeracyjnej! Dodatkowo zrobił zrzucanie linii rano w tygodniu gdybym zapomniał.
  • #11 2324002
    mack23
    Poziom 17  
    a wie ktoś jak zrobić taki zrzucanie lini na windowsie? ew żeby modem odbierał tylko w okreslonych godzinach?
  • #12 3105741
    sly1012
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam problem mam stałe łacze z internetem i chciałbym udostepnic internet na drugi komputer przez modem, dzwonie z komputera z internetem do drugiego (ten drugi ma właczone akceptowanie połaczen przychodzacych costam sie łaczy) ale nie ma zielonego pojcia jak zrobic zeby na tym drugim był internet ani nawet jak przesłać plik z jednego na drugi
  • #13 3106085
    trocse
    Jak juz sie wdzwaniasz w kompa, sprawdz po polaczeniu adresacje, powinna zaskoczyc sama, jezeli ni emozesz sobie recznie ustawic adresacje tej podsieci, a reszta normalnie udostepniani eplikow w MSN itd, po polaczeniu pingnij sobie oba kompy itd . To juz jak zwykla siec pozniej dziala, pamietac nalezy zeby firewalle na obu kompach puszczaly odpowiednie uslugi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy udostępniania połączenia internetowego przez modem w sytuacji, gdy jeden komputer ma dostęp do internetu (zewnętrzne IP) a drugi, oddalony o 100 km, łączy się z nim przez modem wdzwaniany. Połączenie modemowe działa poprawnie na poziomie pingów i widoczności sieci, jednak problemem jest brak dostępu do internetu na komputerze-kliencie. Próby rozwiązania obejmowały instalację serwera proxy+ na komputerze z internetem oraz konfigurację klienta do korzystania z proxy (adres IP i port), co jednak nie przyniosło pełnego efektu, zwłaszcza z problemami z apletami Javy. Wskazano, że standardowe udostępnianie połączenia internetowego (ICS) w Windows XP działa lepiej niż w Windows 98, ale ICS obsługuje tylko jeden interfejs sieciowy i może wymagać zmiany adresacji podsieci. Alternatywnie polecano użycie oprogramowania do routingu, takiego jak WinRoute, Kerio Personal Firewall (w wersji 6.1.2), czy Wingate, które umożliwiają konfigurację routingu i udostępnianie internetu. W dyskusji poruszono także kwestie taryf operatora TP i możliwych opłat za połączenia teleinformatyczne, które mogą być rozpoznawane przez operatora mimo dzwonienia na zwykły numer. Użytkownicy potwierdzili, że wdzwanianie działa jako połączenie głosowe i nie jest rozpoznawane jako transmisja danych, co pozwala korzystać z darmowych weekendów. Dodatkowo poruszono temat automatycznego zrzucania linii modemu w określonych godzinach. Wskazówki dotyczące konfiguracji routingu i firewalli są kluczowe dla uzyskania pełnego dostępu do internetu przez połączenie modemowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA