logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo - Nie działa GRUB po naprawie Windows

Robson_85 26 Lip 2021 12:43 879 9
REKLAMA
  • #1 19536563
    Robson_85
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam.
    W laptopie mam zainstalowany windows i linux. Wybór systemu za pomocą GRUB. Niestety ostatnio GRUB przestał działać. Wyskoczyło narzędzia do naprawy systemu Windows i po naprawie po wybraniu systemu nic się nie dzieje. Próbowałam odtworzyć GRUB z wersji LIVE CD ale żadna nie chce się załadować. Pamięć ram sprawdzałam jest OK. Wcześniej wyskakiwał błąd GRUB i się wcale nie uruchamiał. Teraz się uruchamia ale tak jak by nie widział systemów. Lenovo - Nie działa GRUB po naprawie Windows

Lenovo - Nie działa GRUB po naprawie Windows Lenovo - Nie działa GRUB po naprawie Windows Lenovo - Nie działa GRUB po naprawie Windows
  • REKLAMA
  • #2 19536637
    destrudo
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Cześć
    Na której partycji (dysku) zainstalowany jest bootloader? Windows czy Linux? Niezależnie od tego to NTFS sprawia problemy.

Spróbuj ntfsfix. Powinien poradzić sobie z jakimiś mniejszymi problemami z systemem plików:

Kod: Bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Pozdrawiam,
    Dominik.
  • #3 19537052
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Najpierw SMART dysku z np. Live CD/DVD/USB; na razie nic nie naprawiaj.
  • REKLAMA
  • #4 19540702
    Robson_85
    Poziom 9  
    Jeszcze nic nie naprawiłem. Próbowałem sprawdzić w programie gparted do której partycji jaki przypisany jest system ale program nie wykrywa dysku. W dwóch różnych wersjach gparted sprawdzałem i ten sam problem. Narzędzie testdisk dysk widzi ale nie można nic wybrać tak jak by program przestał działać. Czy możliwe, że uszkodzeniu uległa tablica partycji lub mbr? Jak to sprawdzic? Zastanawia mnie tylko dlaczego nie mogę odpalić z live cd żadnej wersji ubuntu. Skoro ładuje się ona do ramu a ram jest OK to czemu nie działa? Mam płytkę z hirensem. Coś może się przydać do próby naprawy / diagnozy dysku? Lenovo - Nie działa GRUB po naprawie Windows Lenovo - Nie działa GRUB po naprawie Windows Lenovo - Nie działa GRUB po naprawie Windows

Dodano po 11 [godziny] 23 [minuty]:

Próbuję uruchomić z Hirensa program Victoria do ściągnięcia testu SMART ale wyskakuje mi taki komunikat.

Dodano po 13 [minuty]:

Udało się uruchomić za to Victorie z poziomu mini windows xp. Poniżej SMART

• REKLAMA
  • #5 19541820
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Marnie to wygląda.
    Kopiuj ważne pliki, co się da (np. ddrescue, DMDE itp. tak jak to wiele razy było podawane) i dysk do wymiany/utylizacji.
  • REKLAMA
  • #6 19542027
    Robson_85
    Poziom 9  
    Dziękuję za sprawdzenie. Zapytam na przyszłość bo słaby jestem z analizy SMART który parametr określa zużycie / uszkodzenie dysku ?
  • #7 19542178
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    (05) świadczy, że stan jest bardzo zły, ponadto są kolejne niestabilne sektory w kosmicznej ilości.
    Prawdopodobnie nawet wykonanie kopi posektorowej będzie ciężkie do wykonania.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
  • #8 19542437
    Robson_85
    Poziom 9  
    Dzięki za link do błędów SMART.
    Jakim programem lepiej wykonać kopie posektorową ddrescue czy DMDE?
    Czy można wykonać ją na dysk SSD?
    Na dysku miałem kilka partycji. Zależy mi jednak na odzyskaniu tylko tej gdzie był Windows i ewentualnie partycja z danymi w Windows.
  • #9 19575317
    Robson_85
    Poziom 9  
    Sprawa wygląda tak. Utworzyłem bootowalnego pendrive z Morpheusarch Arch. Niestety w starszych wersjach ubuntu gdzie był ddrescue nie udało mi się go pobrać dlatego właśnie tą dystrybucję wybrałem. Mam jednak problem z wpisaniem poprawnej składni polecenia. Dysk uszkodzony wpinam przez USB i chce go zgrać na SSD zamontowany na komputerze. Wyrzuca mi błąd i tak samo nie mogę go wyszukać w edytorze partycji Gparted. A może błąd mam w składni polecenia? Z góry dziękuję za każde sugestie. Zaznaczam, że linuxa używam okazjonalnie stąd słabo operuje poleceniami w terminalu.

A może zamiast ddrescue lepiej użyć DMDE?

Lenovo - Nie działa GRUB po naprawie Windows Lenovo - Nie działa GRUB po naprawie Windows Lenovo - Nie działa GRUB po naprawie Windows Lenovo - Nie działa GRUB po naprawie Windows

Macie może pomysł co najlepiej dalej zrobić?
  • #10 19576856
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    Dla dysku w tak złym stanie najlepiej użyć ddrescue.
    Przykłady:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2211259.html#12566000
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2592140.html#12436492
    Można też wykonać kopię przy pomocy DMDE jeśli się uda a ddrescue sprawia problem.
    Robson_85 napisał:
    Dysk uszkodzony wpinam przez USB i chce go zgrać na SSD zamontowany na komputerze.

Podłączenie przez USB to nie jest dobry pomysł, będzie się zawieszał.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z bootloaderem GRUB na laptopie z zainstalowanym systemem Windows i Linux, który przestał działać po naprawie systemu Windows. Po próbie uruchomienia GRUB, systemy operacyjne nie są wykrywane. Użytkownik próbował użyć wersji LIVE CD do naprawy GRUB, ale napotkał problemy z ładowaniem. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie partycji, użycie narzędzi takich jak ntfsfix, gparted oraz testdisk, a także wykonanie testu SMART dysku. Wskazano na możliwość uszkodzenia tablicy partycji lub MBR. Użytkownik rozważał użycie ddrescue lub DMDE do odzyskiwania danych, a także napotkał trudności z podłączeniem uszkodzonego dysku przez USB. Ostatecznie, dla dysku w złym stanie, zalecano użycie ddrescue do wykonania kopii posektorowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA