logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wylutowanie podwójnego gniazda USB z laptopa - porady i techniki

theded 25 Lut 2015 14:57 3450 21
REKLAMA
  • #1 14476276
    theded
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    Potrzebuję wylutować podwójne gniazdo USB z laptopa i wlutować nowe. Gniazdo jak na foto, przewlekane. Robiłem już gniazda ładowarek itp ale tam zwykle podgrzewałem starą cynę, odsysałem ile się dało a potem odciągałem nóżki po jednej. Najchętniej rozwalałem uszkodzone gniazdo ładowania i wtedy wygodnie wyciągałem resztki. Mógłbym podgrzać hotairem ale boję się że "dorbiazgi" wokół spłyną. Jak to się robi profesjonalnie? Dysponuję kolbą i hotair, jakieś tam doświadczenie mam ale gniazda jeszcze nie robiłem. Na jutubie nic przydatnego nie znalazłem a chciałbym zrobić to zgodnie ze sztuką.
    Załączniki:
    • Wylutowanie podwójnego gniazda USB z laptopa - porady i techniki gnusb07_2_1_.jpg (77.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14476301
    kdvc
    Poziom 24  
    Ocena: 166
    Może ja nie robię tego profesjonalnie ale taśma papierowa malarska na elementy niedaleko.Potem wycinam bądź składam folie aluminiową by je osłoniło dodatkowo i najpierw grotówką i odsysam a potem hotem .
  • #3 14477993
    nanab
    Poziom 27  
    Ocena: 239
    Nic nie spłynie, wymieniasz hotem.
  • #4 14478032
    theded
    Poziom 14  
    Użyłem patentu z folią alu (kuchenną) złożoną na kilka razy. Niestety jeden element spłynął ale delikatnie i poprawiłem. Jeszcze nie oczyściłem bo czekam na kuriera z zamówionym gniazdem. Bez hotaira sobie tego nie wyobrażam...
  • #5 14478219
    matisblu
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Witam
    Oprócz stacji HOT-AIR można również użyć stacji do lutowania bga opartej na promiennikach IR.
  • #6 14479263
    theded
    Poziom 14  
    Pewnie się domyślasz, że jakbym taką posiadał to nie pytałbym o taki "banał".
  • #7 14479536
    Adamstar1
    Poziom 25  
    Ocena: 31
    Straszne rzeczy piszecie, już wiem kto topi plastiki na płytach ;)
    Lutowanie hotem gniazd to jakaś porażka. Wylutowujesz normalnie kolbówką, oczyszczasz ze spoiwa przy pomocy wicka i potem wkładasz nowe i lutujesz. Operacja na góra 2min. Wylutowując dodajesz nowego spoiwa (najlepiej z dodatkiem ołowiu) i gniazdo samo wychodzi.
  • REKLAMA
  • #8 14479606
    theded
    Poziom 14  
    Jak kolbówką? Jak Oprócz dwóch elemntów mocujących gniazdo jest 8 nóżek. Podgrzeję jedną to jak zacznę grzać drugą ta pierwsza ostygnie... A tak łatwo nie odessę starej cyny. Jakiś specjalny grot trzeba mieć czy co?
  • #9 14479648
    Adamstar1
    Poziom 25  
    Najlepiej dobrać duży szeroki grot. Używałem Goot RX-802AS, Quick 202D, Metcal MX500. Żadna z tych lutownic nie miała najmniejszych problemów z wylutowaniem takiego gniazda.
  • REKLAMA
  • #10 14479662
    theded
    Poziom 14  
    Ja posiadam PT803, nie bardzo mi się widzi kupować coś tak drogiego bo rzadko wykonuję takie naprawy.
  • #11 14479676
    Adamstar1
    Poziom 25  
    To wiele wyjaśnia. Nie obraź się, ale to jest atrapa lutownicy.
  • #12 14479700
    theded
    Poziom 14  
    Spoko, tańszych nie było ale do kondensatorów na płytach głownych dawała radę :P Hotair używam bardzo rzadko. Może doradzisz na PW coś rozsądnego ale nie tak drogiego jak wymienione.
  • #13 14479716
    Adamstar1
    Poziom 25  
    Dość tani jest Quick202D i z czystym sumieniem mogę go polecić.
  • #14 14481957
    nanab
    Poziom 27  
    Adamstar1 napisał:
    Straszne rzeczy piszecie, już wiem kto topi plastiki na płytach
    Lutowanie hotem gniazd to jakaś porażka.

Wystarczy odrobina umiejętności i plastiki się nie topią, w dodatku laminat nie ma szans ucierpieć. No i idzie szybciej niż wyciąganie plecionką lutowia z przelotek
  • #15 14482375
    Adamstar1
    Poziom 25  
    nanab napisał:

Wystarczy odrobina umiejętności i plastiki się nie topią, w dodatku laminat nie ma szans ucierpieć. No i idzie szybciej niż wyciąganie plecionką lutowia z przelotek

Plastiki ucierpią jak są blisko, chyba że ktoś posiada dobrej klasy hota. Też mógłbym to robić hotem, ale jest szybciej i ładniej kolbą. Odnoście drugiego zdania, rozumiem że kolega nie czyści starego spoiwa. Jako klient nie byłbym z tego zadowolony, chciałbym mieć zrobione ładnie a nie tylko żeby się trzymało (to akurat moje osobiste pedantyczne zdanie).
  • #16 14482775
    nanab
    Poziom 27  
    Plastików nie ma blisko bo płytę przed wszystkim wymontowuję z laptopa, jedyne plastiki to konektory na które dmucham bezpośrednio. Nie mam dobrego hota, lutuję quick 861 i wep852.
    Starego lutowia nie czyszczę, a tym bardziej nie dodaję ołowiu, RoHS mnie ogranicza. "Ładnie" też jest, po wymianie wygląda jak fabryczne luty albo lepiej, funkcjonalnie to samo.
    Grotem łatwo uszkodzić laminat, a wyciąganie lutowia z metalizowanych otworów plecionką też nie idzie zbyt sprawnie. No i nie wyobrażam sobie raczej demontażu grotem gniazda bez wyginania, w końcu nie da się grzać jednocześnie z dwóch stron płyty.
  • REKLAMA
  • #17 14482982
    Adamstar1
    Poziom 25  
    nanab napisał:

Grotem łatwo uszkodzić laminat, a wyciąganie lutowia z metalizowanych otworów plecionką też nie idzie zbyt sprawnie. No i nie wyobrażam sobie raczej demontażu grotem gniazda bez wyginania, w końcu nie da się grzać jednocześnie z dwóch stron płyty.

Quick 861DS to świetny hot. Zacytowane zdanie dobitnie pokazuje jak istotna jest dobra lutownica ;)
  • #18 14483950
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Kolbówka, dobry topnik + plecionka. Ciekaw jestem jak niektórzy wylutowują takie gniazda HOT-em, a właściwie jak po tej operacji wygląda laminat i przelotki.
  • #19 14485047
    Adamstar1
    Poziom 25  
    Z tym Quickiem 861DS nie jest tak źle. Można wymienić nie niszcząc nic, tylko robota trwa 10-20 razy dłużej i znacznie ciężej jest wstawić nowe. Do tego nieraz zdaża się tak iż element plastikowy jest bardzo blisko a w pobliżu gniazda są duże pola miedzi i wtedy plastik dostanie za swoje :)
  • #20 14485116
    nanab
    Poziom 27  
    Adamstar1 napisał:
    nanab napisał:

Quick 861DS to świetny hot. Zacytowane zdanie dobitnie pokazuje jak istotna jest dobra lutownica ;)

Pisałem też o chińczyku za 200zł, nie ma między nimi różnicy, i tym i tym wymieniam gniazda. Ale nie rozumiem co ma grzanie płyty z dwóch stron do jakości grota?
    miecho18 napisał:
    Ciekaw jestem jak niektórzy wylutowują takie gniazda HOT-em, a właściwie jak po tej operacji wygląda laminat i przelotki.

To dość proste-podgrzewasz, wyjmujesz, wkładasz, studzisz. Płyta po wymianie wygląda tak jak po wyjściu z fabryki, trwa to może 4min. Plastiki się nie topią, wystarczy odpowiednie ustawienie stacji i minimum umiejętności.
    Adamstar1 napisał:
    tylko robota trwa 10-20 razy dłużej

Chętnie zobaczę jak wymieniasz gniazdo w 20 sekund :)
    Adamstar1 napisał:
    j i znacznie ciężej jest wstawić nowe.

Gniazdo jak nie ma zatrzasków to samo grawitacyjnie wskakuje na miejsce
  • #21 14485566
    Adamstar1
    Poziom 25  
    nanab napisał:

Chętnie zobaczę jak wymieniasz gniazdo w 20 sekund :)

Gniazdo jak nie ma zatrzasków to samo grawitacyjnie wskakuje na miejsce

Zapraszam, poinstruuję kolegę jak to się robi. Gniazda są różne, spora część ma zatrzaski. Co do braku różnic pomiędzy Quick 861DS a WEPem to nie mam już więcej pytań bo kolega wszystko wyjaśnił dobitnie.
  • #22 14488654
    theded
    Poziom 14  
    Dziękuję za opinię. Już sobie poradziłem ale moja lutownica jest do wymiany. Jak dłużej popracuję to wyskakuje bezpiecznik a na maxa temperatura jest stanowczo za mała.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono techniki wylutowywania podwójnego gniazda USB z laptopa. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, sugerując użycie taśmy papierowej i folii aluminiowej do ochrony elementów sąsiednich. Wskazano, że lutowanie hot-air jest skuteczne, ale wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić otaczających plastików. Zastosowanie kolby lutowniczej z odpowiednim grotem oraz topnika ułatwia proces, a dodanie nowego spoiwa podczas wylutowywania może przyspieszyć operację. Użytkownicy polecali modele lutownic Goot RX-802AS, Quick 202D, Metcal MX500 oraz Quick 861DS, podkreślając znaczenie jakości narzędzi dla uzyskania dobrego efektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA