logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq 6715s - Dym z gniazda zasilacza, laptop nie reaguje na POWER

drozdzu126p 25 Lut 2015 19:21 867 3
REKLAMA
  • #1 14477217
    drozdzu126p
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, mój problem wygląda następująco - laptop się nie włącza, po podłączeniu zasilacza słychać takie jakby pstryknięcie/zwarcie, mruga lampka od ładowania, ale żadnej reakcji na przycisk POWER. Jak próbowałem go włączyć, to poszedł dym z okolic gniazda zasilacza, ogólnie wcześniej tak jakby podjeżdża czymś, nie wiem, co jest, początkowo myślałem, że może jest zwarcie w gnieździe albo się wyrobiło, znam się nie za bardzo. Przed tym pracował bez zarzutów.
    Co jest? Czy się opłaca to robić?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14477465
    MadeInBolivia
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Chlapnij troche cyny na gniazdo od wewnatrz. Jak sie nie poprawi to raportuj - pomyslimy do dalej.
  • REKLAMA
  • #3 14477565
    drozdzu126p
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Znaczy, że mam poprawić styki gniazda na płycie czy jak, bo nie rozumiem tych waszych gier słownych.
  • #4 14480233
    MadeInBolivia
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Chinczycy w fabryce maja wyrobic norme czasowa, wobec tego zasuwaja.
    Zlacza, gniazda, wtyki itp sa czesto recznie lutowane. Czesto nie podgrzeja dobrze albo dadza za malo cyny. Podczas normalnej pracy zle polaczenie gniazdo-PCB stanowi duzy opor, przeplywajacy prad podgrzewa wszystko, cyna sie utlenia, pod koniec procesu reakcja jest lawinowa tak ze idzie tylko dym i kontakt elektryczny znika.

Rozkrec lapa, wez lutownice, usun jak najwiecej starego lutowia (gniazdo od srodka), zlutuj nowym lutowiem. Jesli nie zadziala bedziemy kombinowac dalej.
REKLAMA