Mareczny napisał: Napisz , co chcesz spawać , przekroje , średnice , stal czarną , czy coś innego , grubość stali , która będzie łączona , szczerze mówiąc , przy spawaniu elektrodą stali o grubości 10 mm , i elektrodzie o średnicy 3,25 mm , starcza prąd spawania rzędu 120 A , przekroje przewodów - 8-10 mm kwadrat , nie dłuższe niż 4-5 metrów, zwróć uwagę na bardzo dobrą masę - zacisk , lub hak można zrobić we własnym zakresie , fabryczne są elokwentnie mówiąc słabawe. Coroczne rozkręcanie i przedmuchanie sprężarką sprzętu pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji sprzętu , zawsze to eliminuje opiłki i inne drobne rzeczy , które osłabiają odbiór temperatury.
Spawać chcę różne metale, głównie stal w formie elementów prototypu obudowy np. małej przekładni itp. które poźniej pójdą jako wzory do odlewu.
Będzie też trochę aluminium itp.
Muszę dodać że w spawaniu ARC czyli tradycyjną elektrodą moge spokojnie powiedzieć że jestem dobry, nawet w żeliwie, przetopach dwu różnych metali itp. ale MIG, już mnie dość mocno "kłuje" w ręce.
Zawsze miałem jakąś wewnętrzną potrzebę nauczenia się spawania gazowego, ale jakoś nie mam do tego ręki, ale sądzę że metoda TIG powinna mi "podejść", jako zastępstwo gazowego spawania.
W metodzie TIG można spokojnie powiedzieć że jestem zielony, choć poznałem podstawy, które mówia mi na podstawie doświadczeń z ARC, że będzie to dla mnie właściwa metoda, do zastąpienia spawania gazowego niektórych elementów które nie mogą lub nie powinny być spawane typową elektrodą.