logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tig Magnum AC/DC 220P – ustawienia parametrów do spawania stali, nierdzewki i aluminium

darekw11 02 Kwi 2008 20:55 7356 6
REKLAMA
  • #1 4986440
    darekw11
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Proszę o informacje nt. spawarki jak w temacie. Szczególnie interesuje mnie ustawienie parametrów przy spawaniu różnych materiałów, stal, nierdzewka aluminium. Może ktoś z forumowiczów ma taki sprzęt i nim spawa.
  • REKLAMA
  • #2 4987804
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Mam podobny 200 AC/DC co do parametrów dobierałem wg. poradnika największy problem z częstotliwością przy aluminium ale metoda prób i błędów robi swoje, wredny na zmiany napięcia w sieci .Używam go głównie dodelikatnych elementów więc dolne zakresy prądu i tu jest stabilny.
  • REKLAMA
  • #3 4991393
    darekw11
    Poziom 11  
    Myślę że jest to ta sama maszyna, panel sterowania jest identyczny jak w 200 P, ma tylko dodatkowy sterownik nożny. Kolego MANTA, jeżeli możesz to podaj dokładne ustawienia potencjometrów przy spawaniu różnych materiałów.
  • REKLAMA
  • #4 5025226
    manta
    Chcąc udzielić tych informacji przepisałbym cały poradnik spawacza tj. dwa tomy a to raczej nie spodobało by się na elektrodzie. Jeśli masz pytanie konkretnie o jakąś sytuacje to odpowiem .
  • REKLAMA
  • #5 5144299
    darekw11
    Poziom 11  
    Do kolegi MANTA
    Chodzi mi konkretnie o cienkie blachy stalowe ( 0,8mm) oraz drobne elementy aluminiowe.
  • #6 5163141
    manta
    Co do stalówki to doczołowo krawędzie wyginasz do góry na 1.2 mm elementy układasz na styk prąd 12-15 A puls częstotliwość 5 Hz wypełnienie impulsu 50% ciepło elek. 30-40% ,na zakładke prąd 20-25 A drut 1.2 mm (mig) tylko najpierw punktowo co około 1,5-2 cm (odkształcenie elementów),ewentualnie na podkładce stalowej .Elektroda 1.6mm zaostrzona na igłe czystość zero rdzy i tłuszczu. Gaz ustawiam na około 10l/min bez podgrzewania,co szybciej schładza spoine ale to musisz dobrać do swoich warunków .
    Aluminium niestety tylko w pozycji podolnej i na podkładce stalowej dosyć dużej grubości (czystej) .Ogólnie przy spawaniu al. czystość to niestety priorytet ja stosuje obróbke frezem .Co do prądu to w zależności od przekroju częstotliwość max. ciepło elektrody 20-80% drut do bardzo cienkich alementów 1.0 mm mig (problem z podawaniem) a dalej to katalog.Oczywiście elektroda torowana .Ostatnio próbuje z krótkimi czasami spawania wysokim prądem jak opanuje to napisze.Powodzenia.
  • #7 5188527
    darekw11
    Poziom 11  
    Dzięki za info. Ćwiczyłem na blaszce stalowej i coraz lepiej. Interesuje mnie ustawienie pulsu, częstotliwości pulsu. Czy przy małych warościach jest on niewyczuwalny i nic nie słychać?, jak ustawię dużą częstotliwość to wtedy slychać ten puls czy to normalne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawień parametrów spawarki Tig Magnum AC/DC 220P przy spawaniu stali, stali nierdzewnej oraz aluminium. Użytkownicy wskazują, że model ten jest podobny do Tig Magnum 200 AC/DC, z identycznym panelem sterowania i dodatkiem sterownika nożnego. Przy spawaniu cienkich blach stalowych (0,8 mm) zalecane jest doczołowe wyginanie krawędzi do 1,2 mm, prąd 12-15 A, puls o częstotliwości 5 Hz, wypełnienie impulsu 50% oraz ciepło elektrody 30-40%. Spawanie na zakładkę wymaga prądu 20-25 A i drutu 1,2 mm metodą MIG, z punktowym łączeniem co 1,5-2 cm, najlepiej na stalowej podkładce. Elektroda powinna mieć średnicę 1,6 mm, być zaostrzona na igłę oraz powierzchnia spawanych elementów musi być wolna od rdzy i tłuszczu. Gaz osłonowy ustawiany jest na około 10 l/min bez podgrzewania. Spawanie aluminium jest możliwe tylko w pozycji podolnej na stalowej podkładce o dużej grubości, z naciskiem na czystość materiału i obróbkę frezem. Prąd i częstotliwość pulsu dobierane są w zależności od grubości materiału, z ciepłem elektrody w zakresie 20-80%. Drut do cienkich elementów aluminiowych ma średnicę 1,0 mm, a elektroda powinna być torowana. Przy małych wartościach prądu puls może być niewyczuwalny i niesłyszalny, natomiast przy wysokiej częstotliwości puls jest słyszalny, co jest normalne. Użytkownicy podkreślają konieczność eksperymentowania i dostosowywania parametrów do warunków sieci i specyfiki spawanych elementów.
REKLAMA