logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wygłuszyć drzwi od wewnątrz w pokoju do słuchania muzyki?

mapster21 26 Lut 2015 07:59 903 7
  • #1 14478747
    mapster21
    Poziom 2  
    Witam,

Posiadam wygłuszony pokój, niestety drzwi nie. Przy słuchaniu muzyki, oglądaniu filmu wszystko słuchać w obie strony. Chciałbym wygłuszyć je ale mogę zrobić to tylko od strony wewnętrznej, ponieważ zależy mi na tym aby drzwi ze strony zewnętrznej zostały nie naruszone.
    Najważniejsze dla mnie jest wyciszenie ich od zewnątrz czyli żebym nie słyszał nic/słyszał mniej będąc w pokoju.

Pozdrawiam
  • #2 14478882
    jacekko0
    Poziom 31  
    Ocena: 245
    Amatorsko gąbka na drzwi i pokryć skajem.
  • #3 14479477
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1929
    Bezpośrednio do drzwi można przykleić jakimś klejem bitumicznym cienką blachę ołowianą (1 lub 2mm grubości). To najlepszy materiał tłumiący jaki istnieje. Na to może być gąbka i skaj jak wspomniał mój przedmówca. Lepszy od gąbki jest gruby filc ale taki z naturalnej wełny, nie syntetyczny.

Dodano po 52 [sekundy]:

Aby to miało jakiś sens, drzwi muszą być szczelne po zamknięciu.
  • #4 14479526
    mapster21
    Poziom 2  
    To wszystko mogę zrobić tylko po jednej stronie drzwi, tak aby efekt wizualny od stron zewnętrznej się nie zmienił?
  • #5 14479541
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Tak, może to być zrobione po jednej stronie.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeśli zastosujesz ten ołów i klej bitumiczny to będziesz musiał wynieść czasowo te drzwi gdzieś do piwnicy ponieważ długo to schnie i zapach też wydziela niezbyt miły.
  • #6 14479636
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 14479660
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Zakładając że drzwi mają 80x200cm, ciężar blachy 2mm wyniesie ok 36kg. Jeśli drzwi są słabe, można zastosować blachę 1mm (18kg)
  • #8 14485316
    mapster21
    Poziom 2  
    Drzwi są bardzo porządne firmy DRE (koszt 520zł), samie w sobie są ciężkie. Dlatego boję się, że montowanie blachy, może spowodować zbyt duże obciążenie dla nawiasów.
    Oczywiście są to drzwi wewnątrz mieszkania, nie wyjściowe. ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na wygłuszenie drzwi wewnętrznych w pokoju do słuchania muzyki, aby zminimalizować hałas z zewnątrz. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie cienkiej blachy ołowianej (1-2 mm) przyklejonej do drzwi za pomocą kleju bitumicznego, co jest uznawane za skuteczny materiał tłumiący. Dodatkowo, zaleca się użycie gąbki lub grubego filcu z naturalnej wełny jako dodatkowej warstwy wygłuszającej. Użytkownik podkreśla, że wszystkie modyfikacje muszą być przeprowadzone tylko od wewnętrznej strony drzwi, aby nie zmieniać ich wyglądu zewnętrznego. Wskazano również na konieczność zapewnienia szczelności drzwi oraz na ryzyko obciążenia konstrukcji, zwłaszcza w przypadku drzwi o słabej konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA