logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana płyt głównych z chipsetami 780G/790X - kompatybilność i różnice

Saimer 26 Lut 2015 10:25 813 10
REKLAMA
  • #1 14479043
    Saimer
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam. Posiadam dwa komputery i postanowiłem, że zamienię płyty główne.
    Specyfikacja pierwszego komputera

Nazwa płyty głównej ASRock M3A780GXH/128M
    Typ procesora TripleCore AMD Phenom II X3 Black Edition 720, 3200 MHz (16 x 200)
    Karta wideo Gainward GeForce GTX 260
    Dwa dyski HDD i jeden SSD

Drugi komputer
    Płyta główna Gigabyte GA-MA790XT-UD4P
    Procesor AMD Athlon II X2 250
    Karta graficzna NVidia GTS 250
    Jeden dysk HDD

Słyszałem, że płyta główna z drugiego komputera jest lepsza niż z pierwszego. Przed przystąpieniem do zamiany płyt głównych, chcę wiedzieć czy będzie pasował procesor z komputera pierwszego. Karta graficzna powinna pasować. Pozdrawiam.
    [/center]
  • REKLAMA
  • #2 14479069
    artur75
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witaj,

Pasowało będzie bo obie mają SOCKET AM3. Nie wiem tylko czy ta zamiana jest Ci koniecznie potrzebna. Jest jakiś konkretny powód tej zamiany?

Pamiętaj też, że przy wymianie procesora trzeba też zmienić pastę termo przewodzącą. Będziesz też musiał przeinstalować wszystkie sterowniki.
    Robiłeś już kiedyś takie rzeczy czy pierwszy raz? Będziesz wiedział jak wszystko podłączyć? :)
  • REKLAMA
  • #3 14479101
    Saimer
    Poziom 14  
    Z podłączeniem to nie będzie problemów z pastą również. Czytałem, że płyta gigabyte jest lepsza niż ASRock.
  • REKLAMA
  • #4 14479106
    krzaczor93
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    1. Procesor będzie działał.
    2. Płyta główna z drugiego komputera będzie lepsza do podkręcania. Jeżeli jednak Cię to nie interesuje to wiedz, że jakiś kosmicznych różnic między nimi nie ma. Obie bazują na mostku z tej samej rodziny. Plusem jest także możliwość włożenia 2 kart graficznych (ale wtedy złącze PCI-E pracuje z obniżonym o połowę mnożnikiem).
  • REKLAMA
  • #5 14479115
    Saimer
    Poziom 14  
    Teraz na płycie ASRock'a podkręciłem procesor z 2,8 GHz na 3,2 GHz. Obserwuje temperatury i nie ma wielkiej różnicy. Tylko kilka stopni w stresie więcej. Skoro mówicie, że wielkiej różnicy nie będzie to chyba nie ma sensu. Szkoda czasu :D

PS: Przełożyłem pamięć RAM z drugiego komputera do pierwszego. Zarówno w pierwszym jak i w drugim ma 2x2GB. Teraz mam 8GB. Drugi komputer nie jest teraz używany więc dodatkowy RAM się przyda.

PS 2: Który procesor jest lepszy? Ten z drugiego komputera czy z pierwszego? ;-)
  • #6 14479130
    krzaczor93
    Poziom 14  
    W benchmarkach "za całokształt" lepiej wypada Phenom - ma 3 rdzenie/3 wątki, więc szybciej poradzi sobie z aplikacjami wielowątkowymi, jest odblokowany, więc można go kręcić, a dodatkowo posiada więcej pamięci cache L3 (której Athlon nie ma w ogóle).

Athlon jest bardziej energooszczędny (nawet o 1/3!) i ma mocniejszy pojedynczy rdzeń, co może być plusem np. w programach typu AutoCAD u osoby, która nie będzie Phenoma kręciła.

W Phenomie, zarówno na płycie ASRock, jak i Gigabyte, możesz spróbować odblokować 4-ty rdzeń (ale nie ma gwarancji, że procesor będzie pracował stabilnie) - instrukcje znajdziesz w Sieci.
  • #7 14480661
    Saimer
    Poziom 14  
    Dzięki za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanko. Lubię montować i sklejać filmiki w programie Sony Vegas PRO. Wiadomo, że na koniec trzeba filmik wyrenderować, a na rendering procesor jest obciążany niemalże w stu procentach. Moje pytanie brzmi: Do jakiego taktowania maksymalnie mogę podkręcić procesor w komputerze pierwszym ? :D

Dodano po 8 [minuty]:

Może jeszcze skorzystam z tematu i zapytam się Was czy wiecie może dlaczego podczas oglądania filmów na YouTube w rozdzielczości 1080p60fps, zacina mi się obraz, a dźwięk normalnie słychać?
  • Pomocny post
    #8 14480994
    krzaczor93
    Poziom 14  
    Cytat:
    Moje pytanie brzmi: Do jakiego taktowania maksymalnie mogę podkręcić procesor w komputerze pierwszym ?

Nie ma jakiejś "bezpiecznej, gwarantowanej granicy" - na tym polega overclocking.
    Sporo osób w Sieci deklaruje, że bez zwiększania napięcia i mnożnika udało im się podnieść taktowanie do 3,2 GHz, ale są też takie, u których górną granicą okazało się 3 GHz. Przy eksperymentach z mnożnikiem i napięciem wyniki też bywają różne, zazwyczaj są to wartości z przedziału 3,4 - 3,8 GHz, ale równie dobrze może trafić się rodzynek, który przy dobrym chłodzeniu osiągnie i 4 GHz, bądź słabiak, który nie przekroczy tych kilkuset MHz ponad taktowanie fabryczne.

Znacznie większy skok wydajnościowy przy Sony Vegas zobaczyłbyś, gdyby udało Ci się odblokować 4-ty rdzeń ;)

Cytat:
    Może jeszcze skorzystam z tematu i zapytam się Was czy wiecie może dlaczego podczas oglądania filmów na YouTube w rozdzielczości 1080p60fps, zacina mi się obraz, a dźwięk normalnie słychać?

Jaki system operacyjny i przeglądarka?
  • #9 14481660
    Saimer
    Poziom 14  
    System operacyjny: Windows 7 Ultimate x64
    Przeglądarka: Google chrome

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze mam pytanie na temat odblokowania tego czwartego rdzenia. Teraz mam procek podkręcony o 400 MHz. Czy przed odblokowaniem mam zmienić na fabryczne taktowanie czy mogę zostać przy tym co już jest?

Dodano po 2 [minuty]:

Dzięki za pomoc. Jednak z tym odblokowaniem rdzenia utworze inny temat.
  • #10 14481700
    krzaczor93
    Poziom 14  
    Cytat:
    Przeglądarka: Google chrome

Przerzuć dekodowanie video na CPU - w tym celu przejdź do ustawień przeglądarki, wybierz Zaawansowane i na dole odznacz akcelerację sprzętową. Po ponownym uruchomieniu programu winno być w porządku.
  • #11 14482586
    Saimer
    Poziom 14  
    Dzięki wszystko jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zamianę płyt głównych pomiędzy dwoma komputerami: ASRock M3A780GXH/128M i Gigabyte GA-MA790XT-UD4P. Obie płyty główne są kompatybilne, ponieważ mają gniazdo AM3, co pozwala na wymianę procesora AMD Phenom II X3 Black Edition 720 z pierwszego komputera na płytę Gigabyte. Użytkownicy zauważają, że płyta Gigabyte jest lepsza do podkręcania, ale różnice w wydajności nie są znaczące. Phenom II ma przewagę w aplikacjach wielowątkowych, podczas gdy Athlon II X2 250 jest bardziej energooszczędny. Użytkownik zadał pytania dotyczące podkręcania procesora oraz problemów z odtwarzaniem filmów w wysokiej rozdzielczości, na co uzyskał porady dotyczące ustawień przeglądarki i odblokowania czwartego rdzenia procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA