logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VB dla excell ciągu znaków - rozdzielenie ciągu znaków w tablicy danych

kolof 26 Lut 2015 11:05 1047 4
REKLAMA
  • #1 14479148
    kolof
    Poziom 10  
    Witam , mam problem: w arkuszu znajduje się duża tablica z danymi (tablica może ulegać zmianie co do ilości rekordów) i zawiera dane np 2268,000,+. Chciałbyb aby excel wrzucał do jednej kolumny liczbę a do drugiej to co jest po przecinku czyli np +
    Próbowałem funkcji TextToColumns ale trezba się w niej odwołać do danej komórki lub kolumny a ja tych kolumn mogę mieć kilkanaście -- Prosze o wskazówki i pomoc Z góry wielkie dzięki
  • REKLAMA
  • #2 14479187
    Venrica
    Poziom 11  
    kolof napisał:
    Witam , mam problem: w arkuszu znajduje się duża tablica z danymi (tablica może ulegać zmianie co do ilości rekordów) i zawiera dane np 2268,000,+. Chciałbyb aby excel wrzucał do jednej kolumny liczbę a do drugiej to co jest po przecinku czyli np +
    Próbowałem funkcji TextToColumns ale trezba się w niej odwołać do danej komórki lub kolumny a ja tych kolumn mogę mieć kilkanaście -- Prosze o wskazówki i pomoc Z góry wielkie dzięki

Napisałeś, że w tablicy może się zmieniać ilość rekordów a nie ilość kolumn, to w czym tkwi problem by w funkcji odwołać się do konkretnej kolumny danych?
    Załączenie przykładowego arkusza ułatwiłoby zadanie.
  • REKLAMA
  • #3 14479589
    kolof
    Poziom 10  
    faktycznie nie dopisałem że liczba kolumn też może się zmieniać
  • REKLAMA
  • #4 14479630
    kinggustav
    Poziom 27  
    Ocena: 93
    Czy rzeczywiście masz tak w pliku, ze separatorem jest przecinek, ale nie każdy? Z tym to chyba zaden automat nie poradzi. Makro owszem, ale będzie brzydko.
  • #5 14480221
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 892
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Podaj kilka przykładów danych wejściowych.

Lub może tak:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA