logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup diod 10mm białych 20cd 10° - opinie i alternatywy na Allegro?

mar3 17 Maj 2005 19:15 1500 5
REKLAMA
  • #1 1501380
    mar3
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Oczywiscie zaczolem od zlej kolejnosci. Zamowilem diody 10mm biale 20cd 10stopni kat swiecenia, i teraz sprawdzam na forum . Czy ktos zamawial takie diody na allegro jak swieca warto bylo??? A moze wiecie gdzie kupie lepsze , nie interesuja mnie diody lux.
  • REKLAMA
  • #2 1501463
    Artas
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Takie białe Diody LED są świetne. Co najważniejsze świecą bardzo mocnym światłem na daleki zasięg. I w dodatku możesz zwiększyć zasięg stosując soczewkę skupiającą odpowiednio oddaloną od diody LED. Soczewka taka potrafi skupić światło z takiego LED’a wydłużają jej zasięg do kilku metrów! Naprawdę świetny efekt! Polecam! A takie diody kupisz w prawie każdym sklepie elektronicznym. :)
    Załączniki:
    • Zakup diod 10mm białych 20cd 10° - opinie i alternatywy na Allegro? Biały LED.gif (2.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1501517
    mar3
    Poziom 17  
    Dzieki za szybka odp. ja planuje uzyc okolo 15 diod i zrobic latarke na akumulatorki , ale czy miales do czynienia z tymi diodami warto je kupic

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50520011

beda swiecic jak w opisie, wiem ze moge kupic jakies lux led ale cena narazie odpada
  • REKLAMA
  • #4 1501696
    Artas
    Poziom 19  
    Zamieściłeś także temat na forum Optoelektronika i Efekty Wizualne. :) Te diody są dobre nie miałem tak dużych jak te 10 mm. Miałem o połowę mniejsze i spisywały się świetnie. :) Miałem zarówno białe oraz czerwone i skupiałem ich światło soczewkami. :) Chcesz zrobić latarkę. Myślę, że te diody w zupełności wystarczą. Po co od razu kupować jakieś super drogie? :P Jeśli użyjesz kilkunastu takich diod możesz spróbować jeszcze skupić ich światło większa soczewką albo użyć luster w obudowie latarki. A najlepiej i jedno i drugie. Sprubój na jednej diodzie i soczewce tak jak ci pokazałem na rysunku. Jeśli umieścisz ją w odpowiedniej odległości od diody to zobaczysz jak mocno wzmocnione światło i zrobi się coś w stylu punktu. Wiadomo, że jak będziesz świecił na dalsze odległości to wiązka nie będzie ciągle skupiona, lecz będzie się rozpraszać, ale efekt będzie napewno o wiele lepszy jak bez tego. :)

Dodano po 18 [minuty]:

Przedstawiłem ci jak można umieścić 14 Diod w takiej latarce, oraz jak zostanie skupiona wiązka poszczególnych diod. :)
    Załączniki:
    • Zakup diod 10mm białych 20cd 10° - opinie i alternatywy na Allegro? Skupienie.gif (1.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zakup diod 10mm białych 20cd 10° - opinie i alternatywy na Allegro? Latarka LED.gif (6.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1501841
    mar3
    Poziom 17  
    e no super dzieki bardzo ,tylko niewiem jak sie za to zabrac ale cos wymysle. nie kupuje diodek pierwszy raz i dlatego sie pytam bo niewidzialem jeszcze 20 cd diody! a w komentazach ludzie pisza ze nawet 12cd swieca lepiej od tych 20cd no ale raz sie zyje zobaczymy.fajnie swiecily zTME ale drogie a podrobki to roznie. robilem juz rozne lampki z diodami ale najwiecej na 5 led, ta ma byc na 15 ciekawe jak zaswieci???
  • #6 1502783
    Artas
    Poziom 19  
    No ja też takiej dużej latarki nie robiłem. Napewno będzie fajnie świecić. :)
REKLAMA