logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak spuścić wodę z pieca Vitopend 100 przed malowaniem grzejnika?

lamcpp 28 Lut 2015 09:39 21027 2
REKLAMA
  • #1 14485536
    lamcpp
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam, chciałbym odkręcić grzejnik łazienkowy pod malowanie i mam problem ze spuszczeniem wody z instalacji. Mam piec Vitopend 100, słyszałem że pozwala na spuszczenie wody, tylko nie wiem w którym miejscu się to robi (i gdzie ta woda spływa). W sensie czy odpowiedzialny za to jest taki czerwony zawór, w jaki sposób go odkręcić?
    I czy spuszczając wodę z pieca muszę jeszcze dodatkowo spuścić z grzejników? Czy po prostu piec sam w sobie spuszcza wodę z grzejników?
  • REKLAMA
  • #2 14485584
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 453
    Piec jest połączony z całą instalacją.
    Jeśli spuścisz z niego wodę to spuścisz wodę z całej instalacji.
    Musisz zobaczyć czy nie ma przy grzejniku jakiś zaworów, które blokowały by dopływ wody do grzejnika. Wtedy nie trzeba by było spuszczać wody z całej instalacji.
  • #3 14485591
    armenpl
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Przy samym grzejniku powinien być zawór na powrocie który pozwala na zdjęcie grzejnika bez spuszczania wody z całej instalacji.
    1. Zakręcamy zawór na powrocie.
    2. Zakręcamy termostat - na 0 (zawór na zasilaniu)
    3. Podkładamy pojemnik na wodę pod króciec na powrocie i odkręcamy śrubunek.
    4. Aby woda zaczęła schodzić luzujemy też śrubunek na zasilaniu.
    5. Zejdzie pare pojemników wody z grzejnika i można będzie go ściągnąć

Dodano po 5 [minuty]:

Co do spuszczania wody z pieca:
    Zawór do spuszczenia z niego wody prawdopodobnie ten po prawej stronie z czerwoną rączką ze zdjęcia:
    https://obrazki.elektroda.pl/30_1257245733.jpg
    1. Nakładasz węża na krucieć i odprowadzasz go do wanny, umywalki czy toalety.
    2. Odkręcasz zawór
    3. W jakimś innym miejscu instalacji (wyższym) prawdopodobnie będzie konieczne poluzowanie śrubunku żeby woda mogła załapać powietrza i swobodnie spłynąć.
    4. Spuszczenie wody w tym miejscu nie koniecznie opróżni całą instalację. Zależy w którym miejscu on się znajduje. Czy jest w najniższym punkcie i czy po drodze nie ma obniżeń w instalacji. Woda w niej ma przepływ wymuszony pompą.
REKLAMA