logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siatka metalowa na przód kolumn - o dużym prześwicie - gdzie?

audio-m 01 Mar 2015 16:20 5520 11
REKLAMA
  • #1 14489739
    audio-m
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Witam. Szukam mozliwości zakupu blachy tzw perforowanej na fronty kolumn o dużym prześwicie rzędu 50-60%, oczka 5mm, układ mijany, grubośc 1-2mm. W grę wchodzi rozstaw 6 lub 7mm.
    Dotychczas kupowałem czasami arkusze w Perfopolu-a, ale coś im się odmieniło i każą sobie płacić za arkusz blachy 1mx2m 650zł, że niby to na zamówienie, bo nie mają na stanie. Pytałem jeszcze w firmach od sit, ale nie mają takich prześwitów góra 35-40%. Gdzie szukać?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14489822
    Rooomek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam.
    Coś takiego? Siatka metalowa na przód kolumn - o dużym prześwicie - gdzie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 14490943
    audio-m
    Poziom 21  
    W stx mają, ale o otworach fi8 i prześwicie ok. 35%. Poza tym lakierowane proszkowo i nie można jej giąć bo lakier się wykruszy. Więc odpada.
    Rooomek ciekawa ta blacha, gdzie dostępna i jaki ma rzeczywisty prześwit?
    Bardziej chodzi mi o taką: http://www.perfopol.pl/pl/Otw_cylindryczne_uklad_60
  • #5 14496560
    Rooomek
    Poziom 16  
    Witam
    Blacha do kupienia w większych składach blach lub dobrych sklepach typu szwarc, mydło i powidło. Ja kupiłem w sklepie ALFA pod Nowym Sączem. Za wymiar 1x1m zapłaciłem 75 zł. Arkusze mają 2x1m ale pół też sprzedają. Co do prześwitu to pewnie ma z 75%. Nie mierzyłem ale mogę to uczynić w weekend.
    Zresztą porównaj
    Siatka metalowa na przód kolumn - o dużym prześwicie - gdzie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 14498332
    audio-m
    Poziom 21  
    Dzięki za info. Ta Alfa to będzie na Nawojowskiej, bo tylko taki mi wyszukuje z art. Budowlanymi.
    Między czasie udało mi się znaleźć w tutaj: http://www.e-metalzbyt.pl/Blacha-perf-ocynk-rv-6-8-10x1000x2000-100244 i wydaje mi się, że bardziej będzie pasowało do mojej konstrukcji.
    Siatka metalowa na przód kolumn - o dużym prześwicie - gdzie? Siatka metalowa na przód kolumn - o dużym prześwicie - gdzie?}

A tak z ciekawości Cię jeszcze zapytam, u siebie wykończenie w strukturze to jakim lakierem robiłeś, no i sam czy może kogoś możesz polecić konkretnego z okolicy?
  • #7 14501670
    Rooomek
    Poziom 16  
    Witam.
    Tak, na Nawojowskiej, ale mają też jakiś oddział na Podegrodziu-tak to się chyba nazywa. Przy trasie na Kraków.
    Tak do twojej konstrukcji pasuje taka blacha, tylko nie ocynk. Będą chyba małe problemy z malowaniem i trwałością tej powłoki. Wszak potrzebujesz to do odsłuchów.
    U mnie wykończenie to Warnex, oczywiście :D sam malowałem.
    A teraz i ja spytam. Te obudowy ze zdjęcia to sam robiłeś czy jakiś stolarz. :?:
    Pozdrawiam.
  • #8 14501814
    easystudio
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kiedyś zamawiałem w Perfopolu.
    Teraz zamówiłem w Sitno
    Zrobią co będziesz chciał ,fajny prześwit daje RV 6-8
  • REKLAMA
  • #9 14502400
    audio-m
    Poziom 21  
    Rv6-8 prześwit ok. 50% - to min. na paczki pełnopasmowe, nadstawki, monitory. Na paczki basowe lepiej wyższy prześwit rzedu min. 60%-70% a nawet wyżej. Używałem kiedys blachy z otwormi kwadratowymi o prześwicie ok.75%. Z oczkami dla prześwitu powyżej 60% musiała by być "blaszka" Rv6-7.
    A tak zapytam w tym Sitono, to maja jakieś normalne ceny przy zamówieniu z swoimi wymogami?
    Rooomek - gratuluję dobra robota, możesz zbierać zamówienia na usługi malowania strukturą :)
    Ja nie mam jakiegoś szczególnego doświadczenia w malowaniu. Do tej pory prosiłem krewnego lakiernika, to mi kładł lakier, ale struktura drobniótka mu wychodziła. Kwestia pewno pistoletu, bo on używał tylko tych którymi robił karoserię. Natomiast paczki są moimi dziełami od projektu po skręcenie/sklejenie i wyrównanie, ewentualne podfrezowania i inne podcięcia.
    No może z wyjątkiem zakupu gotowej sklejki pociętej na wymiar w Janpolu, z tym że skosy krwędziowe robię już sam na heblarce.
    Co do ocynkowanej blachy to też do tej pory kupowałem zwykłą stalową, ale jak kupię ten ocynk to załatwię sobie malowanie proszkowe, bo z innym sposobem faktycznie może być problem. Paczki więcej będą grać jako nadstawki niż monitory, więc myśle, że uniknę ich deptania.
  • #10 14502949
    Rooomek
    Poziom 16  
    Witam
    audio-m
    Ten JANPOL to ten na Towarowej?
    Ja u Nich też kroję sklejkę. Niestety nie mam heblarki. Bez niej ciężko kątowe krawędzie zrobić. Kiedyś może kupię, na razie wolę w co inne zainwestować.
    Co do malowania ocynkowanych materiałów to sprawa wygląda tak jak z blachą ocynkowaną na dachy. Musi minąć kilka lat aby dach można było malować aby farba nie odeszła po miesiącu. Musi się na powierzchni blachy utworzyć warstwa tlenkowa cynku i wtedy dopiero farba się trzyma. To tak od strony chemicznej.

Pytanie. Nie za gruba ta sklejka jak na monitory. :?:
    Pozdrawiam.
  • #11 14503414
    easystudio
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    MAUDIO perforacja 6-8 jest w oryginalnym Ev qrx nadstawce i basie więc nie sądzę że inżynierowie z Ev się pomylili.
  • #12 14503641
    audio-m
    Poziom 21  
    Janpol, dokładnie na Towarowej.
    Użyłem 15mm, bo głośniki 15", jest kilka podfrezowań. Mógłbym użyć 12mm, ale trzeba by wtedy było ogólnie więcej wzmocnień i np. w niektórych miejscach było by to problematyczne jak tu: Siatka metalowa na przód kolumn - o dużym prześwicie - gdzie?
    Nie walczyłem też o wagę, bo i już głośnik w wersji neo, więc całość szacuje na maks 20kg.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje blachy perforowanej na fronty kolumn głośnikowych o dużym prześwicie (50-60%) i oczkach 5mm. Dotychczasowe źródła, takie jak Perfopol, podniosły ceny, a inne firmy oferują jedynie mniejsze prześwity (35-40%). W odpowiedziach zasugerowano kilka miejsc zakupu, w tym sklep ALFA, gdzie blacha o prześwicie 75% kosztuje 75 zł za arkusz 1x1m. Użytkownicy polecili również firmę Sitno, która może dostarczyć blachy zgodnie z wymaganiami. W dyskusji poruszono również kwestie malowania blach ocynkowanych oraz wykończenia konstrukcji głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA