trymer01 napisał: Zakładając J=2A/mm.kw. oraz pozostałe dane liczyłem moc transformatora "normalnego" czyli do pracy ciągłej. Co zresztą wynika jasno z treści posta:
trymer01 napisał: był to jakiś transformator bezpieczeństwa pracujący non-stop
odnosząc się do nominalnej mocy podanej na tabliczce znamionowej.
Dorabianie ideologii do zastanych faktów, nie jest ważne od czego był ów magnetowód, ale ważne do czego ma on służyć.
A to autor tego tematu jednoznacznie określił:
kubajed napisał: Witam
Ostatnio wpadł mi w ręce dość pokaźny rdzeń EI. Zastanawiam sie czy mogę go wykorzystać do budowy tesli czyli na wyjściu min. 10kV.
I nie trzeba być "wielce uczonym w piśmie", by wiedzieć, iż tak używany transformator będzie pracował dorywczo, a w jakim reżimie pracy dorywczej, to dopiero postaram się z autorem tego tematu ustalić.
To autor tego tylko wie w jaki sposób - w jakim przedziale czasu - chce On używać/obciążać ten projektowany transformator.
trymer01 napisał: Natomiast w treści posta kolegi
BiegłyFrank napisał: ...Przyjmij sobie wartość amplitudy indukcji B na 1.2T, wartość gęstości prądu J na 3.5A/mm², a pozostałe wartości współczynników - kFe, kCu, η, f - tak, jak podano tam w/w lince i policz sobie sam.
Oczywiście, pole powierzchni okna O to jedno z dwóch widocznych na Twoim rysunku okien (5*12), a pole powierzchni rdzenia S to pole przekroju kolumny środkowej (8*10).
nie można znaleźć, iż kolega podawał owe dane (J, B, kCu) dla transformatora pracującego dorywczo. Używając terminologii kolegi - takie dane bez podania założeń (praca dorywcza) - to jest nic niewart świstek papieru.
Czepianie się dla samego czepiania się, Panie Kolego.
I do tego - patrz wyżej - doszedłbym w swoim czasie. W imię czego miałem tym - pracą dorywczą - robić mętlik w głowie autorowi tematu na początku z Nim merytorycznej dyskusji?
Ale prawie zawsze jest tu tak, iż przychodzi inny dyskutant - a co gorsze, na dodatek funkcyjny - i zaczyna negować wszystko to, co dotąd napisano w temacie.
I na dodatek zaczyna on "wybiegać przed orkiestrę" - to ja zacząłem tu merytoryczną dyskusję z autorem tego tematu i w swoim czasie będzie i o tym.
Jakże znamienne jest dla mnie zachowanie się Pana, Panie Kolego funkcyjny, i to z czasów kiedy Pan nim nie był oraz innego użytkownika, i o innej ksywie, co to nagle przestał udzielać się na forum, choć nie ma on bana ... to jakiejś Deja Vu
trymer01 napisał: Inaczej - aby oszacować możliwe zwiększenie parametru J dla takiego dorywczo pracującego transformatora należy znać "wypełnienie" jego pracy (czas pracy, czas przerwy, warunki chłodzenia). Bez znajomości tych danych zwiększanie J jest działaniem na zasadzie wróżenia z fusów.
Nie wróżenie z fusów, ponieważ to co tu dotąd policzono,
to jest tylko wstępna przymiarka,
i proszę to mieć przede wszystkim na uwadze.
Natomiast podana przeze mnie - i zaproponowana autorowi tematu - gęstość prądu o wartości 3.5A/mm² spotykana jest również dla transformatorów przewidzianych do pracy ciągłej z uzwojeniami wykonanymi z miedzi, a tu mamy mieć pracę dorywczą.
A te 2A/mm² - jak to tu Pan, Panie Kolego, zaproponował - to stosuje się dla uzwojeń wykonanych z aluminium, a nie z miedzi.
trymer01 napisał: Ostatni raz proszę o zmianę tonu i stylu wypowiedzi:
BiegłyFrank napisał:
Widać, musi, iż mój interlokutor nie zaprojektował, ani nie badał - w swym życiu - żadnego transformatora jednofazowego ...
które noszą znamiona pkt. 3.1.9, 3.1.11 Regulaminu będąc prowokowaniem sporów poza meritum.
Ostatni raz proszę o zadeklarowanie się, czy występuje tu Pan, Panie Kolego, jako zwykły użytkownik w dyskusji na forum, czy jako funkcyjny tego forum?
Wszak od tego będzie zależeć moja w tej w/w kwestii replika.
trymer01 napisał: Na koniec zaznaczę, że dla prawidłowego obliczenia mocy takiego dorywczo pracującego transformatora potrzebna jest znajomość wszystkich występujących we wzorze parametrów, w tym kCu. Jak kolega słusznie zauważył w ostatnim poście:
BiegłyFrank napisał:
Jestem jednak świadomy tego, iż po wstępnym projekcie uzwojeń (wraz ze wzmocnioną izolacją uzwojenia wtórnego - wysokonapięciowego) i obliczeniu rzeczywistego współczynnika zapełnienia miedzią kCu, będzie trzeba wartość tego współczynnika skorygować - zmniejszyć - a to ze względu na podwyższoną grubość izolacji uzwojenia wtórnego.
z czego wynika niezbity wniosek, iż projektowanie nawoju (a więc i mocy) należy prowadzić równocześnie z projektowaniem nawoju uzw. wtórnego (grubość drutu/ilość zwojów/rodzaj i grubość izolacji) gdyż z tego wyniknie kCu, a więc i moc, ze sprawdzaniem ilości miejsca na nawoje - metodą kolejnych korekt obliczeń.
Założenie "sztywnej" wartości kCu (podręcznikowej - dla "normalnego" transformatora sieciowego) dla takiego pracującego dorywczo transformatora o dużej ilości izolacji w nawoju - jest tu błędem kolegi.
Ajajaj..., ile razy można powtarzać Panu, Panie Kolego, iż to, co tu dotąd obliczono, to jest TYLKO wstępna przymiarka.
Ten transformator będzie trzeba jeszcze przeliczyć kilkakrotnie - robiąc obliczenia sprawdzające wartości
kCu - tak, by ostatecznie uzwojenia dało by się na tym magnetowodzie swobodnie nawinąć.
I wypraszam sobie taki ton, podobny do "wkładania kija w mrowisko" - jeszcze mamy nierozliczoną sprawę za ową Waszą moderatorską ramkę w moim poście
TAM, gdzie funkcyjny usunął sobie niewygodną część mego posta i nie pozostawił o tym żadnego śladu.
Wobec powyższego pytam: czy to jest poprawny sposób moderowania mego posta?
A jednostki na rysunku przy wartościach liczbowych być muszą, koniec, kropka, bo ile jest wart ten rysunek:
skoro stanowi on odrębny dokument i można go oglądać/czytać samodzielnie - bez dopisków gdzieś tam - to tak, jakby w treści zadania (jako dane), np. z elektrotechniki, podano wartości liczbowe wielkości fizycznych bez ich jednostek.
Jak dla mnie - ponieważ tu domyślam się iż są tam podane długości - to mogą być tam zarówno metry (i wtedy brak podania jednostki miałby sens, ponieważ metr to podstawowa jednostka długości w obowiązującym nas Układzie Jednostek SI), ale również mogą być i centymetry jak i milimetry.
I zgaduj zgadula, gdzie złota kula ...
Natomiast mieszkaniec Albionu, ani chybi, widziałby tam przede wszystkim cale.
Moderowany przez trymer01:Naruszono punkty 3.1.11, 3.1.14 Regulaminu.
W związku z powyższym - reasumując - nakładam ostrzeżenie.