logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer wyłącza się w pionie, działa normalnie w poziomie - co sprawdzić?

nitrosuka 01 Mar 2015 21:58 885 3
REKLAMA
  • #1 14491261
    nitrosuka
    Poziom 8  
    Witam, spróbuję opisać swój problem. Komputer działa położony na boku, wyłącza się postawiony w pionie)
    Wszystko zaczęło się gdy tydzień temu w uruchomionym komputerze wiatrak chłodzenia zasilacza zsunął się z łożyska i zasilacz zaczął się przegrzewać.

Wymontowałem go, przy okazji oczyszczając z kurzu wszystkie podzespoły i, co być może jest istotne, wyjąłem wiatrak chłodzenia procesora, i sam procesor, wyczyściłem go z pasty mocującej i nałożyłem nową montując go z powrotem.

Wiatrak zasilacza wymontowałem i zamontowałem jakiś inny, ale o identycznej specyfikacji, złożyłem wszystko do kupy i zmontowałem komputer. Włączony po chwili wyłączał się, nie w konkretnym momencie ale czasem wcześniej, czasem po chwili.

Podejrzewałem ,że to wina wiatraka chłodzenia karty graficznej który delikatnie warczał podczas pracy, więc sprawdziłem z inną kartą. I ta sama sytuacja.
    Sprawdziłem też z innym zasilaczem, to samo.

Potem sprawdziłem kości RAM, i zadziałało (na starej grafice i zmienionym zasilaczu). Założyłem blachę i obróciłem komputer do pionu i w tym momencie wyłączył się. I teraz komputer działa leżąc na boczku. Uruchomiony gdy stoi "normalnie", po chwili wyłącza się.

Co może być przyczyną tego?
  • REKLAMA
  • #2 14491270
    tomek122
    Poziom 22  
    Ocena: 234
    Ewidentnie przyczyna mechaniczna. Może Ci jakaś podkładka wpadła za płytę główną? Rozmontuj wszystko i poskładaj jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #3 14491285
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    nitrosuka napisał:

Co może być przyczyną tego?

Zapewne nieprawidłowy montaż.
  • #4 14491474
    nitrosuka
    Poziom 8  
    Temat zamknięty. Przyczyna jak najbardziej mechaniczna: poluzowanie nóżki od chłodzenia procesora.
REKLAMA