logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie stacji w radiu Blaupunkt Coburg SQR26

bako122 17 Maj 2005 23:28 10169 6
REKLAMA
  • #1 1502378
    bako122
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Proszę o podpowiedź jak zaprogramować stacje pod konkretnymi przyciskami w w/w radiu.
    Nadmieniam, iż w chwili obecnej mam zaprogramowane pewne stacje ale gdy chcę zmienić na inną stację pod konkretnym przyciskiem, dostrajam przyciskiem wyszukiwania stacji do danej stacji, naciskam dłużej przycisk pod którym chcę zapisać i nie zapisuje się tylko powraca do stacji wcześniej zapisanej.

bako122
  • REKLAMA
  • #2 1502626
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    A nie ma tam przypadkiem klawisza M albo ST który wciska się przez wciśnięciem klawisza pod którym numerem ma być zapamiętana stacja ?

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 1505275
    bako122
    Poziom 12  
    Oprócz przycisków od 1 do 5 są jeszcze: UM, ARI, db(zamalowane brzuszki), CPS i na przełączniku kołyskowym wyszukiwania stacji przód-tył znajduje się trójpozycyjny przełącznik przełączany w pionie coś podobne do 8EO(napis ten umieszczony jest pionowo).
    Proszę o pomoc.

bako122
  • #4 1505569
    SlaweK
    Poziom 43  
    UM to przełącznik UKF-fale średnie, ARI to system komunikatów dla kierowców (w Polsce nieużyteczny) CPS to wyszukiwanie utworów na kasecie, a to 8EO to przełącznik Stereo,mala czulość-Mono, ręczne strojenie-mono duża czułość.
    W takim razie zapamiętywanie stacji jest proste. Ważne by radio miało dwa zasilania (stałe i od zapłonu) a wtedy jak dostroisz stację przytrzymujesz kilka sekund klawisz pod ktorym ma być zapamietana stacja.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 1505694
    bako122
    Poziom 12  
    Może przedstawię szczegóły:
    podpięte są dwa zasilania i masa,
    po wciśnięciu 1- wyświetlacz pokazuje 87,5 MHz- radio gra,
    po wciśnięciu 2 - wyświetlacz pokazuje 91MHz - radio nie odbiera żadnej stacji,
    po wciśnięciu 3- wyświetlacz pokazuje 95 MHz,
    po wciśnięciu 4- wyświetlacz pokazuje 104 MHz,
    po wciśnięciu 3- wyświetlacz pokazuje 108 MHz,
    wciskam np. klawisz 2, wyświetlacz pokazuje 91 MHz, wciskam przycisk strojenia w dół i dostraja mi się do częstotliwości 88,2MHz (u mnie jest to RMF FM), radio pięknie gra, wciskam przycisk 2 i przytrzymuję długo ale na wyświetlaczu pojawia mi się od razu po przyciśnięciu przycisku 2 częstotliwość 91MHz, pomimo, że dostroiłem go do 88,2MHz.
    Podobnie wygląda próba zaprogramowania pod innymi przyciskami.
    Wygląda na to, że radio ma zaprogramowane na stałe częstotliwości pod poszczególnymi przyciskami od 1 do 5 i nie da się tego zmienić.
    Może radio ma coś uszkodzone?
    Proszę o pomoc.

bako122
  • REKLAMA
  • #6 1505721
    SlaweK
    Poziom 43  
    W zasadzie w starszych Blaupunkach były dwa sposoby zapamiętywania stacji. Jeden Ci opisałem a drugi to po ustawieniu stacji wciskało się klawisz pamięci , mrugala wtedy zwykle litera M na wyświetlaczu a nad nią kreska, wtedy dopiero wciskało się numer gdzie stacja ma być zapamiętana. Prawdę mówiąc nie pamiętam dokładnie jak wyglada to radio i nie mając go przed oczami nie powiem Ci jak to się akurat w tym robiło, chyba że znajdę gdzieś zdjęcie.

SławeK
  • #7 1505956
    bako122
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki za pomoc Sławkowi K. Ostatnia twoja podpowiedź naprowadziła mnie na właściwą drogę pomimo późnej pory.
    Otóż przy potencjometrze siły głosu znajdują się dwie litery ME i okazuje się, że jest to właśnie poszukiwany przycisk.
    Tak jak pisałeś należy wyszukać stację, później wcisnąć gałkę potencjometru siły głosu i dopiero nacisnąć przycisk pod którym chcemy zapisać stację. Radio zaprogramowane.
    Jeszcze raz wielkie dzięki.

bako122

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania stacji radiowych w radiu Blaupunkt Coburg SQR26. Problem polegał na niemożności nadpisania fabrycznie zaprogramowanych częstotliwości pod przyciskami 1-5. Radio posiada dwa zasilania (stałe i od zapłonu) oraz dodatkowe przyciski i przełączniki, takie jak UM (przełącznik UKF-fale średnie), ARI (system komunikatów), CPS (wyszukiwanie utworów na kasecie) oraz trójpozycyjny przełącznik stereo/mono/ręczne strojenie. Standardowa metoda zapamiętywania stacji polega na dostrojeniu częstotliwości i dłuższym przytrzymaniu przycisku pamięci. W tym modelu kluczowym elementem okazał się przycisk oznaczony jako "ME" umieszczony przy potencjometrze siły głosu. Procedura zapisu stacji wymaga wyszukania stacji, wciśnięcia gałki potencjometru (przycisk ME), a następnie naciśnięcia przycisku pod którym stacja ma zostać zapamiętana. Po tej operacji stacja zostaje zaprogramowana pod wybranym przyciskiem, co rozwiązuje problem nadpisywania fabrycznych ustawień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA