logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ P2055dn - słabo utrwalony toner na środku po wymianie folii grzewczej

drukmit 02 Mar 2015 13:17 1713 8
REKLAMA
  • #1 14492501
    drukmit
    Poziom 9  
    Witam serdecznie mam mianowicie taki problem że przez środek kartki jest słabo utrwalony toner po wymianie folie grzewczej na piecu (zespołu grzewczego), została wyczyszczona dokładnie listwa ceramiczna oraz czujniki pod listwą i nałożenie nowej pasty na termistor ale to również nic nie dało, podczas drukowania co o dziwo jest jeszcze taka sytuacja że tylko na kilku pierwszych stronach są takie wydruki ale później wszystko jest w porządku i normalnie drukuje. Przejrzałem wiele stron w jaki sposób można to zniwelować ale nic to nie daje.
    Poniżej zamieszczam wydruki jak to wygląda.
    HP LJ P2055dn - słabo utrwalony toner na środku po wymianie folii grzewczej HP LJ P2055dn - słabo utrwalony toner na środku po wymianie folii grzewczej
  • REKLAMA
  • #2 14492715
    Sir Charles
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Odpowiedziałeś już sobie sam na zadane pytanie.Przyczyną jest folia.Kiepska folia która "zbiega" się centralnie w środku.
    Jest to bardzo częsty problem przy tanich i słabych jakościowo foliach.
  • #3 14495373
    drukmit
    Poziom 9  
    Ale wielokrotnie używałem tego producenta folii i nigdy nie miałem problemów takich z tymi foliami. Czy na pewno jesteś pewny że to jest przyczyną tego problemu słabej jakości folia i powstałej usterki?
  • REKLAMA
  • #4 14495402
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Zatnij papier, gdy będzie wychodził spod grzałki. Sprawdź stan wydruku i folii.
  • REKLAMA
  • #5 14495562
    drukmit
    Poziom 9  
    A co mi da zacinający się papier na fuserze w obecnej sytuacji?

Po próbie wywołania tego zjawiska wszystko wygląda w porządku i folia przylega do kartki tak jak i wałek dociskowy, więc raczej tu nie chodzi o przyleganie elementów do kartki z tonerem.

Aczkolwiek stan się nic nie zmienił jak są w tym miejscu uszkodzenia tak zostały.
  • #6 14495634
    tadik1

Poziom 15  
    Ocena: 20
    Problemem jest na 100% słabej jakości folia. Mogę polecić Ci na PW dostawcę folii których używam Do HP P2055. Temat przerabiałem wiele razy. Walczyłem z pastami, listwami grzejnymi, termistorami, efekt taki jak u Ciebie. Dopiero po zastosowaniu odpowiedniej folii było po problemie.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
    Okole 4, Koronowo, 86-010 | Tel.: 661XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.drukaton.pl
  • REKLAMA
  • #7 14496320
    ejjo
    Poziom 10  
    Witam,
    mogę prosić o namiar na dostawcę?
  • #8 14511668
    a.ronisz

Poziom 13  
    Ocena: 4
    Miałem podobny problem z tymi drukarkami, kiedy próbowałem użyć folii dla tego modelu. Papieru nie marszczyło, ale przez środek wydruk był kiepski. Prób było kilka, różne drukarki, różne folie. Rozwiązaniem było zastosowanie typowej folii do HP 1010.
    Konto firmowe:
    Naprawa Komputerów Andrzej Ronisz
    Owczarska 2a, Milanówek, 05-822 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.naprawakomp.strefa.pl/index.html
  • #9 14516405
    drukmit
    Poziom 9  
    Dziękuje wszystkim za pomoc w rozwiązaniu tematu, udało się rozwiązać problem za pomocą zmianą pasty na inny rodzaj i wszystko wróciło do normy, drukarka działa normalnie i nie pojawiają się już uszkodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką HP LJ P2055dn, polegający na słabym utrwaleniu tonera w środkowej części kartki po wymianie folii grzewczej. Pomimo dokładnego czyszczenia elementów i nałożenia nowej pasty na termistor, problem występował tylko na kilku pierwszych stronach wydruku. Użytkownicy forum wskazali, że przyczyną mogą być niskiej jakości folie, co potwierdził jeden z uczestników, który miał podobne doświadczenia. Po wymianie pasty na inny rodzaj, problem został rozwiązany, a drukarka zaczęła działać prawidłowo.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA