logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lark FreeMe x2 7.2 - zawiesza się na logo Android, gdzie znaleźć oprogramowanie?

Maniek911 02 Mar 2015 14:43 27099 39
Najlepsze odpowiedzi

Jak znaleźć i wgrać odpowiedni firmware do tabletu Lark FreeMe X2 7.2, który zatrzymuje się na logo Android?

Firmware trzeba dobrać po chipsecie i oznaczeniu płyty, a nie tylko po nazwie tabletu; dla FreeMe X2 7.2 z Allwinner A20 i płytą INET-K70-REV02 działa ROM z MOMO9V, np. K70_MOMO9V_HO_13092001_800x480_bobbo.img, wgrywany przez PhoenixSuit [#14607132][#14637480][#15884015] Przy flashowaniu w PhoenixSuit wybiera się obraz w zakładce Firmware, wyłącza tablet, trzyma Vol+ (albo Home w modelach bez Vol +/-) i podłącza USB, po czym program powinien wykryć urządzenie i zapytać o czyszczenie danych [#14637480] Jeden z użytkowników potwierdził, że po wgraniu tego ROM-u tablet zmartwychwstał, działał po polsku, z dotykiem, Wi‑Fi i aparatem [#15597878] Jeśli trafisz na wersję z Rockchip RK3026, używa się pliku share3026nex.img i programu BatchTool [#14637275] Firmware do tego modelu był kiedyś na forum, ale linki usunięto; padła też sugestia, by szukać na Chomiku [#17363089][#17362990]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 14492703
    Maniek911
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    witam

trafił do mnie tablet taki jak w opisie czyli Lark FreeMe x2 7.2, wada jest tego urządzenia że wisi na logo android i tyle. Na stronie producenta na temat oprogramowania nie znalazłem do tego modelu nic. Może jakiś propozycje gdzie takie coś mogę znaleźć??
  • #3 14534154
    Maniek911
    Poziom 20  
    to zgraj i powiedz mi jak mam wgrac pozniej tego softa >
  • #4 14534513
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    Maniek911 napisał:
    to zgraj i powiedz mi jak mam wgrac pozniej tego softa >
    Chyba kolega nie do końca zrozumiał co napisał poprzednik.
    agagj35 napisał:
    Strona jest ze wsparciem ale dla modelu FreeMe X2 9.7
    To są dwa, zupełnie różne urządzania. Wgranie firmware od jednego do drugiego, na 99% "uwali" to urządzenie.
  • #5 14537942
    Maniek911
    Poziom 20  
    a sorry nie zauważyłem że pisał o wogole innym... no to wiadomo że nie chce takiego softu
  • #6 14537972
    agagj35
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Widzę że moderator mnie nie zrozumiał natomiast kolega z problemem tak.Mam takiego samego larka i zgram ci program na kartę micro sd włożysz ją do tableta i włączysz powinno zadziałać że twój lark odzyska sprawność.Co do zwrócenia uwagi moderatora to wyraźnie napisałem że oprogramowanie jest na stronie serwisowej nie do tego modelu.
  • #7 14538186
    arnoldziq
    Ocena: 300
    Mam nadzieję, że kolega @agagj35 podzieli się na forum efektami tego "zgrywania" ze wszystkimi.
    Z niecierpliwością czekam na efekty.
  • #8 14545739
    jrf
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witaj @agagj35 i jak z tym softem, bo mam identyczny problem jak kolega @Maniek911 chyba że ktoś zna jakiś alternatywny soft od innego tabletu?
  • #9 14607132
    remek002
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Dzisiaj wgrałem rom z momo9v do FreeMe x2 7.2 i o dziwo działa, choć nie wszystko jeszcze przetestowałem.
    Pierwsze uruchomienie jest w języku chorwackim o ile dobrze pamiętam, ale przynajmniej bez problemu można zrobić dostęp do root`a.
    Flash idzie zrobić PhoenixSuit.
    Tutaj jest temat w którym są linki do pobrania.
    Osobiście wgrałem ten rom i niby działa prawidłowo.
    Jeśli FreeMe x2 7.2 ma takie oznaczenie procesora a20, oraz takie oznaczenie płyty inet-k70-rev02, to spokojnie można wgrać rom.

Zdjęcie poglądowe nie mojego autorstwa:
    Lark FreeMe x2 7.2 - zawiesza się na logo Android, gdzie znaleźć oprogramowanie?

Tutaj jest sposób na wgranie rom`u gdy tablet zachoruje na hard hard brick`a, a co za tym idzie można wgrać bez problemu oprogramowanie, nawet gdy nie ma się włączone debugowanie USB.
    Opcja przydatna w tabletach w których nie ma przycisków vol +/-

Tutaj jest jak zgrać oprogramowanie z tabletu.
  • #10 14635278
    becki7
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, mam ten sam problem tablet cegła można go naładować ale to tylko po to żeby patrzeć na logo android :( istnieje jakaś szansa aby we własnym zakresie naprawić go? podane linki zaiste są ciekawe ale tam w pewnym momencie pada hsało home button ten tablet ma 3 fizyczne power vol+/- no i jest jeszcze ukryty reset button nic ponad to czy mógłby ktoś pomóc 5 letnie dziecko czeka ciężko odpowiada się nie umiem naprawić
  • #11 14637275
    jrf
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    W załączniku sterownik i program BatchTool do flashowania, jak dobrze pamiętam podłączamy pod usb wyłączony tablet trzymając volume + i instalujemy sterowniki.
    Dodajemy plik share3026nex.img w BatchTool firmware i klikamy upgrade.
    Załączniki:
    • BatchTool.zip (578.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • driver.zip (79.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 14637441
    becki7
    Poziom 2  
    No niestety jak by nie kombinować nieznane urządzenie z tym vol+ i podłączniem nic sie nie dzieje
  • #13 14637480
    remek002
    Poziom 16  
    Jeśli tablet posiada przyciski "vol +/-" to metoda jest taka:
    Należy uruchomić "PhoenixSuit", wybrać obraz w zakładce "Firmware" klikają na przycisk "Image".
    Teraz należy wyłączyć tablet przyciskając przycisk "power", gdy tablet się wyłączy trzymamy "vol+" i podłączamy przewód USB do urządzenia, gdy podłączymy przewód trzymamy cały czas "vol+" w tym czasie klikamy kilka razy szybko na power.
    Program "PhoenixSuit" powinien automatycznie wykryć tablet i zainstalować sterowniki, gdy to nastąpi klikamy na "Yes" jeżeli chcemy pozbyć się danych i wgrać oprogramowanie od nowa, "No" aktualizuje tylko oprogramowanie.
    Ta sama metoda jest dla tabletów bez przycisków "vol+/-", tylko zamiast przycisku "vol+" używamy przycisku "Home".

becki7 napisał:
    Witam, mam ten sam problem tablet cegła można go naładować ale to tylko po to żeby patrzeć na logo android :( istnieje jakaś szansa aby we własnym zakresie naprawić go? podane linki zaiste są ciekawe ale tam w pewnym momencie pada hsało home button ten tablet ma 3 fizyczne power vol+/- no i jest jeszcze ukryty reset button nic ponad to czy mógłby ktoś pomóc 5 letnie dziecko czeka ciężko odpowiada się nie umiem naprawić

Jeszcze jakby kolega napisał jaki to model tabletu?
    FreeMe X2 7.2 nie posiada przycisków vol+/-

Tutaj znajduje się program DragonFace do modyfikacji oprogramowanie obrazu ".img", można dzięki niemu np. dodać sterowniki, usunąć niepotrzebne aplikacje itd...
    Można w nim modyfikować obraz, który podałem wyżej.

Tutaj jest rom zmodyfikowany przeze mnie z MOMO9V, który powinien działać prawidłowo na tablecie FreeMe x2 7.2.
  • #14 14638742
    becki7
    Poziom 2  
    właśnie posta za postem a nie dodałem na początku Freeme x2 7 ver.2
  • #15 14683985
    pjcat
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Mam problem z tym tabletem :( Po wymianie digitizera (stłuczka) nowy nie działał w ogóle na oryginalnym sofcie.

Po wgraniu softu z tego wątku ekran ożył ale niestety nie działa góra (od ok 600 do 800 na całej szerokości).

Czytałem że skalibrować tego raczej się nie da, więc może to kwestia sterowników skoro na oryginalnym wcale nie działał?
    Ma ktoś może jakieś pomysły?

@remek002 - DZIĘKI za img - dobra robota - ciężko cokolwiek znaleźć na ten tablecik.
  • #16 14685314
    remek002
    Poziom 16  
    pjcat napisał:
    Mam problem z tym tabletem :( Po wymianie digitizera (stłuczka) nowy nie działał w ogóle na oryginalnym sofcie.

Po wgraniu softu z tego wątku ekran ożył ale niestety nie działa góra (od ok 600 do 800 na całej szerokości).

Czytałem że skalibrować tego raczej się nie da, więc może to kwestia sterowników skoro na oryginalnym wcale nie działał?
    Ma ktoś może jakieś pomysły?

@remek002 - DZIĘKI za img - dobra robota - ciężko cokolwiek znaleźć na ten tablecik.

Na digitizerze jest układ, podaj jego oznaczenia.
    Pod ten układ z digitizera należy szukać sterownik.
    Trzeba sterownik później dodać w programie DragonFace do odpowiedniego folderu "Release_V8\fsop\system\vendor\modules" oraz dodać wpis do "Init.rc" poniżej "#insmod key & tp driver", dla przykładu sterownik "insmod /system/vendor/modules/gslX680new.ko" i go skalibrować w zakładce "System configuration", tylko trzeba by się posilić ustawieniami z takiego samego digitizera, który działa prawidłowo, lub próbować metodą prób i błędów...
  • #17 14686857
    pjcat
    Poziom 11  
    Nie ma niestety żadnego układu ani na ekraniku ani na taśmie. Jest na płycie głównej (chyba) :)
    Szkoda że stary wylądował w koszu - mógłbym porównać ale na 90 % też była tylko taśma do szybki..
  • #18 14687051
    piotr_45ta7
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Patrząc na temat mieszacie w odp rev tabletów lark :) jest tego trochę, sam kiedyś przez pół roku szukałem i znam ten pliczek, ja go dostosowałem do larka ale x2.7 rom 3026nex
    sterownik tam jest zet223wma od dotyku, do procesora rockchip rk3026 512ram 800x400, ten rom ma w botloaderze zaimportowany sterownik dotyku.

Tutaj w temacie widzę alwinner

To nie o to chodzi, pokaże wam poglądowo rozróżnienie i zidentyfikowanie nie tylko dotyku , płyta podglądowa może być inny kształt czy inny procesor, ale po układach scalonych można zidentyfikować kamerę czy akcelerometr.

Jak szukacie softu to albo podawajcie oryginalny link z larka wygląd tableta , albo parametry wraz z matrycą.

I tak jak wcześniej ktoś pisał, patrzeć czy jest jakis symbol płyty, dużo ułatwia .
  • #19 14687609
    pjcat
    Poziom 11  
    U mnie wygląda to tak:

procesor : ALLWINNER A20
    płyta: INET-K70-REV02 Zeng-gc
    dotyk :SILEAD GSL1680

Nie wiem co jest nie tak z tym nowym digitizerem :(
    Na oryginalnym nie działał wcale, na romie od remek002 działa ale tylko 3/4
    Może jest od innego tableta - chociaż pasował idealnie (gabaryt, taśma, otwór kamery itp.).
  • #20 14688228
    piotr_45ta7
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Dodaj jeszcze rozdzielczość wyświetlacza i dpi, jak jest za duża to będzie tak się działo.
  • #21 14689379
    pjcat
    Poziom 11  
    Rozdzielczość 800x480 - dotyk działa tylko do 600 (wg pozycja wskaźnika w opcjach programistycznych)
    Za duża to ona raczej nie jest :)
    Potrafisz to naprawić / skorygować ?
  • #22 14689984
    remek002
    Poziom 16  
    Mam taką sama płytę główną co Ty @pjcat i jak masz backup oryginalnego firmware, to podziel się nim.
    Aktualnie jestem przy zmianie sprzętu(przesiadka z laptopa na PC) i nie mam teraz możliwości wrzucenia custom firmware coffee z forum podanego wyżej w linkach przeze mnie, rom zmodyfikowałem tak by dział na moim FreeMe 2 7.2 choć nie miałem czasu go dokończyć by wszystko działało prawidłowo, może u ciebie będzie działał prawidłowo.

Faktycznie układ znajduje się na płycie główniej tabletu, wprowadziłem w błąd z układem na digitizerze.
    Digitizer ma oznaczenia na taśmie, niestety niektóre digitizery nie działają prawidłowo z danym układem, a przynajmniej na forach tak wypisują.
  • #24 15597878
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 40
    U mnie hard reset (wipe data/factory reset) nic nie dawał, wgrałem Batch Tool'em wspomniany wyżej rom share3026nex.img do Lark FreeMe X2 7.2 - trzymajć wciśnięty klawisz menu podpiąłem kabel usb do tablet i szybko (10 razy) przycisk Power...
    Tablet zmartwychwstał ;), ma język polski, dotyk działał poprawnie, także wi-fi i aparat... Dodatkowo z poziomu menu zrobiłem reset...

Chip: ROCKCHIP RK3026

link 1: share3026nex lub link 2: share3026nex
    Załączniki:
    • Lark FreeMe x2 7.2 - zawiesza się na logo Android, gdzie znaleźć oprogramowanie? lark_freeme_x2_7.2_po wgraniu__share3026nex.jpg (29.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 15884015
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 40
    Witam,
    dzisiaj wgrałem do Lark Freeme X2 7.2[/u] z płytą INET-K70-REV02 i chipem Allwinner A20 ten ROM: K70_MOMO9V_HO_13092001_800x480_bobbo.img.
    Tablet miał blokadę, ROM się wgrał i uruchomił się w języku chorwackim, ale poprawności działania nie mogę sprawdzić - stłuczony jest dotyk.
    Na początku łączyłem go trzymając klawisz menu ze strzałką (także ten klawisz i naciskanie kilka razy power, ale to nic nie dawało), laptop go wykrył, ale ciągle gubił sterownik (USB Device(VID_1f3a_PID_efe8) i flasher go nie widział. Nacisnąłem więc i trzymałem ten przycisk i power jednocześnie i podłączyłem kabel usb - sterownik wskazałem z katalogu PhoenixSuit (Drivers) i flasher ruszył.
    Załączniki:
    • usb_drivers.zip (8.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 16329992
    krzych53player
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Odkopuję trochę temat, ale raczej nie trzeba zakładać nowego. Jestem posiadaczem przycisku do papieru Lark FreeMe X2 7 ver.3.
    Nie jestem pewien czy mogę zastosować powyższe porady, gdyż procesor to Allwinner A23, zaś płyta główna ma oznaczenie 86V-V1.3.
    Mogę się dostać jedynie do trybu recovery "Android system recovery <3e> exdroid4.4.2_r2-a23-v4.4-2.0"

Czy posiada ktoś jakiś ROM, który by pasował do tego modelu?
  • #27 16330028
    nutergsm
    Ocena: 1663
  • #28 16330568
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    krzych53player napisał:
    Czy posiada ktoś jakiś ROM, który by pasował do tego modelu?

Wgrywałeś już coś czy jeszcze nic ?
    Jaki moduł wi-fi masz nie widać wyraźnie RTL8188.. ?
  • #29 16330632
    krzych53player
    Poziom 9  
    Już wgrałem z 10 firmware. Trafiam albo na nietrafiony obraz (przesunięty o centymetr w lewo + brak dotyku), albo na całkowity brak obrazu (kolorowe pasy na białym tle). Był też 1 firmware od "Samsunga" z Androidem 9 ;P
    Lark FreeMe x2 7.2 - zawiesza się na logo Android, gdzie znaleźć oprogramowanie? Lark FreeMe x2 7.2 - zawiesza się na logo Android, gdzie znaleźć oprogramowanie?
    Zostały mi jeszcze 3 firmware do sprawdzenia na dziś.

Ten Realtek to RTL8188ETV
  • #30 16334392
    krzych53player
    Poziom 9  
    Będzie informacja dla przyszłych odwiedzających
    Tablet Lark FreeMe X2 7 ver.3 z procesorem Allwinner A23 i płytą 86V-V1.3 współpracuje wystarczająco poprawnie z firmware CROWN_B709_beta4_512mb dostępnym tutaj: https://cloud.mail.ru/public/2c94404e8f12/Allwinner%20A23/CROWN_B709_beta4_512mb.rar
    Działa WiFi i ekran. Czasem się zdarza, że dotyk ucieknie, ale wystarczy uruchomić urządzenie ponownie. Nie działa przywracanie do ustawień fabrycznych i obracanie ekranu. System jest po rosyjsku.

Podsumowanie tematu

✨ Tablet Lark FreeMe x2 7.2 ma problem z zawieszaniem się na logo Android. Użytkownicy sugerują wgranie odpowiedniego firmware'u, co można zrobić za pomocą programów takich jak PhoenixSuit lub BatchTool. Wskazówki obejmują zgranie oprogramowania na kartę micro SD oraz użycie przycisków do uruchomienia procesu flashowania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi wersjami ROM, w tym z Momo9V oraz innymi, które mogą działać na tym modelu. W przypadku problemów z dotykiem po wgraniu nowego oprogramowania, zaleca się poszukiwanie odpowiednich sterowników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA