logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lark FreeMe X2 7 zawiesza się na logo, brak reakcji na reset i podłączenie do PC

mamanaobcasachad 30 Cze 2014 23:17 28515 86
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić tablet Lark FreeMe X2 7, który zawiesza się na logo i nie reaguje na reset ani podłączenie do komputera?

Najpierw trzeba wgrać ponownie firmware, ale tylko właściwy dla Twojej wersji tabletu — dla części Lark FreeMe X2 7 działa RKBatchTool z plikiem IMG i sterownikiem Rockusb_v_3.5, a dla wersji X2 7.0 z układem AML8726-MX trzeba użyć AML Flash, bo RKBatchTool jej nie wykryje [#14617218][#15389601][#15537397][#15676174] W wariancie RK uruchamiasz RKBatchTool, wskazujesz obraz firmware, wprowadzasz tablet w tryb download przez podłączenie USB przy trzymanym Vol+ (w wątku padła też wersja z Vol-), czekasz aż zainstaluje się sterownik i program pokaże urządzenie, a potem klikasz Upgrade [#14617218][#14757525][#15390040] Jeśli komputer w ogóle nie widzi urządzenia, sprawdź też złącze USB — w wątku padła sugestia, że uszkodzone gniazdo może blokować wykrywanie i warto je wymienić [#15207536]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 13757116
    mamanaobcasachad
    Poziom 9  
    Witam!

Po wczorajszym ładowaniu tablet zawiesił się i nie chce się uruchomić zatrzymuje się na logo Lark i koniec. Próbowałam go podłączyć do kompa ale komputer go nie widzi nie instalują się sterowniki. Nie działają również podane na forach sposoby na reset z vol + i power. Po takim naciśnięciu pojawia się tylko ikona baterii i dalej nic nie da się włączyć ani wyłączyć dopiero po wciśnięciu reset na tablecie ekran gaśnie ale tablet nie resetuje się. Co można na to poradzić bo już tracę nadzieję, a tablet potrzebuję na akacje dla dzieci

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13757168
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Przeprowadź poprawnie procedurę recovery i będzie dobrze.
  • #3 13757214
    mamanaobcasachad
    Poziom 9  
    próbowałam już kilkakrotnie ale nie działa. Po włączeniu vol + włączam power i trzymam razem załącza się ekran z logo lark i potem ekran gaśnie i nic się nie dzieje. nie wiem o robię źle.
  • REKLAMA
  • #4 13835334
    geco
    Poziom 26  
    Ocena: 175
    Po 2 miesiącach od zakupu mam prawie to samo że Lark wisi na logo startowym.Reset z tyłu nie pomaga to samo poprzez procedurę recovery volume+ power .Czy jest jakiś soft na kartę SD aby spróbować go ożywić.
  • #5 13835355
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2818
    geco napisał:
    Po 2 miesiącach od zakupu mam prawie to samo że Lark wisi na logo startowym.Reset z tyłu nie pomaga to samo poprzez procedurę recovery volume+ power .Czy jest jakiś soft na kartę SD aby spróbować go ożywić.

Gwarancja i wysyłka do serwisu LArk. Skoro sam nic nie grzebałeś, to naprawią.
  • #6 14617218
    multimediaservice
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Tablet Lark Freeme X2 7 daje się bez problemu przywrócić do życia za pomocą programu RKBatchTool i odpowiedniego wsadu.

Plik z zawartością obrazu pasuje również o kilku innych identycznych urządzeń. Ja używam od tabletu NEX213.

Po zainstalowaniu programu należy wybrać plik IMG zawierający obraz firmware i wprowadzić tablet w tryb download. W tym celu należy nacisnąć Volume+ oraz Power i zaraz po tym podłączyć tablet do portu USB w komputerze.

W procesie wyszukiwania sterowników należy podać lokalizację Rockusb_v_3.5 w folderze programu.

Po zainstalowaniu sterowników i zasygnalizowaniu połączenia poprzez pojawienie się zielonego kwadratu w oknie programu, trzeba wcisnąć Upgrade i zaczekać do momentu zakończenia działania programu na komputerze i potem na tablecie.

Dysponuję również niezbędnym wsadem, którego nie mogę zamieścić ze względu na rozmiar przekraczający 400MB. Jeśli ktoś potrzebuje - mogę udostępnić link do mojego serwera.
    Załączniki:
    • Tools.zip (1002.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 14692977
    gRaBaRz.oS
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jeśli chodzi o instrukcję jest OK ale nie chciały mi zadziałać sterowniki przedmówcy :)
    Postanowiłem więc dodać te które znalazłem i pasowały do Freeme X2 7 w moim przypadku.
    Załączniki:
    • RKBatchTool_1_7.zip (840.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 14756949
    mb83
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 36
    Niestety żadne sterowniki nie pasują... mógłbym prosić o wsad do tego tableta?
  • #9 14756972
    Freddy
    Poziom 43  
    mb83 napisał:
    Niestety żadne sterowniki nie pasują... mógłbym prosić o wsad do tego tableta?
    Kolego w pakiecie z firmware jest wszystko, łącznie z instrukcja obsługi. Widać tego nie przeczytałeś.
  • #10 14756975
    mb83
    Warunkowo odblokowany
    Wiem, że niby jest... tablet wprowadziłem w tryb recovery ale żadne sterowniki z pakietu nie pasują... mam wykryte urządzenie softwinerusb w menedżerze urządzeń i kaplica... nie idzie go zainstlować
  • REKLAMA
  • #11 14756996
    Freddy
    Poziom 43  
    mb83 napisał:
    tablet wprowadziłem w tryb recovery
    Jesteś pewny, że tak mówiła instrukcja ?
  • #12 14757026
    mb83
    Warunkowo odblokowany
    Robię dokładnie to co napisał kolega multimediaservice... instrukcja w pakiecie jest po chińsku :) generalnie komputer wykrywa tylko softwinerevb i na tym się zatrzymałem
  • #13 14757056
    Freddy
    Poziom 43  
    mb83 napisał:
    Robię dokładnie to co napisał kolega multimediaservice...
    Ciekawe, przeczytaj jeszcze raz, ale ze zrozumieniem. Gdzie tam masz napisane, aby wejść w tryb recovery :?:
  • #14 14757072
    mb83
    Warunkowo odblokowany
    To ja już się pogubiłem... Tam jest napisane by wejść w tryb download... ale kombinacja vol up + power pwoduje przejście w "android system recovery"... Zatem nie mam pojęcia jak wejść w tryb download :(
  • #15 14757525
    Freddy
    Poziom 43  
    mb83 napisał:
    To ja już się pogubiłem... Tam jest napisane by wejść w tryb download... ale kombinacja vol up + power pwoduje przejście w "android system recovery"... Zatem nie mam pojęcia jak wejść w tryb download :(

... a jakbyś doczytał, to tryb download też jest opisany :).
    Wciskasz Vol- i trzymając go włączasz USB. Puszczasz, jak zacznie szukać driverów.
  • #16 14757605
    mb83
    Warunkowo odblokowany
    Freddy dzięki za pomoc i wyrozumiałość ale ja chyba jestem za głupi na ten cholerny tablet... Nie umiem, nie potrafię, mam ochotę wywalić go za okno. Tryb recovery ok, wchodzi bez problemu. Tryb download: wyłączony tablet, wciskam vol- + power i włączam usb... i lipa.
  • #17 14757740
    Freddy
    Poziom 43  
    mb83 napisał:
    Freddy dzięki za pomoc i wyrozumiałość ale ja chyba jestem za głupi na ten cholerny tablet... Nie umiem, nie potrafię, mam ochotę wywalić go za okno. Tryb recovery ok, wchodzi bez problemu. Tryb download: wyłączony tablet, wciskam vol- + power i włączam usb... i lipa.
    Czytaj ze zrozumieniem.
    Wciskasz Vol- i wpinasz wtyk USB. Kto pisał o dodatkowym wciskaniu Power :?:
    Cytat:
    Freddy napisał:
    Wciskasz Vol- i trzymając go włączasz USB. Puszczasz, jak zacznie szukać driverów.
  • #18 14757767
    mb83
    Warunkowo odblokowany
    Hehe masakra :) tablet wyłączony. Wciskam vol- i podłączam wtyk usb. Pojawia się symbol ładowania, gaśnie i koniec :) próbowałem z vol+ i też to samo... ja naprawiam iphony i wziąłem tego tableta od znajomej bo pomyślałem co tu może być trudnego :)
  • #19 14757823
    Freddy
    Poziom 43  
    Wciskasz i trzymasz wciśnięte podłączając USB (co najmniej kilka sekund) ?
  • #20 14757829
    mb83
    Warunkowo odblokowany
    dokładnie tak... aż mnie palec boli :) już mnie to smieszy bo czuję się jak idiota :) ale fakt faktem nie jestem w stanie wejść w tryb download
  • #21 14759544
    Freddy
    Poziom 43  
    Zrób recovery z wipe data, a potem próbuj jeszcze raz wejść w tryb download.
  • #22 14759875
    mb83
    Warunkowo odblokowany
    Po tej operacji wchodzi w recovery mode. Tablet wyłączony, trzymam Vol-, podpinam usb, tablet się uruchamia w recovery mode.
  • #23 14759903
    Freddy
    Poziom 43  
    To zrób jeszcze reset (przeładuj) z trybu recovery i dopiero próbuj.
  • REKLAMA
  • #24 14759950
    mb83
    Warunkowo odblokowany
    Dzięki Freddy ale poddaje się... setki razy robiłem reset, próbowałem wrzucić kartę pamięci ale jej nie widzi, zrobiłem roota... tablet nie reaguje tak jak powinien. Chyba nic z tego nie będzie a mi skończyła się cierpliwość. Szkoda zaśmiecać wątek.
  • #26 14867404
    martinez66
    Poziom 2  
    witam co jest grane zrobiłem wszystko tak jak jest napisane wszystko sie udało tablet sie orzywił ale mam całego tableta w jezyku chinskim co mam zrobic zeby był w pl dzieki i pozdrawiam i prosze o szybką odpowiedz
  • #27 14867431
    paco213
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, zmień język w ustawieniach.
  • #28 14867437
    martinez66
    Poziom 2  
    ale jak to zrobić jak nie wiem jak sie dostać do ustawien zmiany jezyka chinskiego nie znam a tablet naprawialem znajomej

Dodano po 2 [minuty]:

wgrałem ten soft z tej strony wszystko sie udało po odpaleniu tableta mam tutorial w 2 językach eng chinski po tutorialu mam cały soft w jezyku chinskim i za chiny nie wiem jak znaleść ustawien zmiany jezyka mecze to juz 4 godziny i lipa
  • #29 14867452
    paco213
    Poziom 11  
    Klikasz w aplikacje tj. (osiem kwadracików) potem ustawienia (koło zębate) następnie przesuwając w górę po lewej stronie szukasz kwadracika z literką w środku klikasz w niego, pierwsza opcja w następnym oknie to jest wybór języka. Pozdrawiam
  • #30 14867475
    paco213
    Poziom 11  
    Pomoc masz powyżej twego posta.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Tablet Lark FreeMe X2 7 zawiesza się na logo po ładowaniu, co uniemożliwia jego uruchomienie. Użytkownicy próbują różnych metod resetowania, w tym kombinacji przycisków Volume+ i Power, jednak bezskutecznie. Wiele osób sugeruje użycie programu RKBatchTool do wgrania nowego oprogramowania, jednak problemy z wykrywaniem urządzenia przez komputer oraz instalacją sterowników są powszechne. Wskazówki dotyczące wchodzenia w tryb download i recovery są sprzeczne, co prowadzi do frustracji. Niektórzy użytkownicy zalecają kontakt z serwisem Lark, a inni dzielą się linkami do firmware, które mogą pomóc w naprawie. W końcu, niektórzy użytkownicy udaje się przywrócić tablet do życia, ale z problemami z językiem interfejsu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA