logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik dotykowy - Uszkodzony układ scalony (prawdopodobnie)

shelter 03 Mar 2015 17:38 2274 2
REKLAMA
  • #1 14496728
    shelter
    Poziom 1  
    Witam,

Po włączeniu zasilania takiego układu jak na zdjęciu i rozrysowanym schemacie brak reakcji w działaniu. Żarówka świeci migocząc półświatłem na napięciu stałym 105V. Nie da się wyłączyć ani załączyć żarówki.
    Ktoś mógłby mi podsunąć jaki układ siedzi na tej płytce, bo opis nic mi nie mówi, czytelne jest tylko "1001". Ewentualnie czy jakiś zamiennik jest możliwy do wstawienia na jego miejsce.

Włącznik dotykowy - Uszkodzony układ scalony (prawdopodobnie) Włącznik dotykowy - Uszkodzony układ scalony (prawdopodobnie) Włącznik dotykowy - Uszkodzony układ scalony (prawdopodobnie)

Z góry dziękuję za odpowiedź :)
  • REKLAMA
  • #3 14501521
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 129
    shelter napisał:
    Witam,

Po włączeniu zasilania takiego układu jak na zdjęciu i rozrysowanym schemacie brak reakcji w działaniu. Żarówka świeci migocząc półświatłem na napięciu stałym 105V. Nie da się wyłączyć ani załączyć żarówki.
    Ktoś mógłby mi podsunąć jaki układ siedzi na tej płytce, bo opis nic mi nie mówi, czytelne jest tylko "1001". Ewentualnie czy jakiś zamiennik jest możliwy do wstawienia na jego miejsce.

Włącznik dotykowy - Uszkodzony układ scalony (prawdopodobnie) Włącznik dotykowy - Uszkodzony układ scalony (prawdopodobnie) Włącznik dotykowy - Uszkodzony układ scalony (prawdopodobnie)

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Na trzecim obrazku? . Co to jest za element?. Ni to tranzystor ni transoptor a i ani tyrystor czy triak. Wiesz gdzie zaczynają się i kończą nóżki układu scalonego?.
    Kolego daj sobie spokój z naprawą tego wyłącznika bo jeszcze doprowadzisz do nieszczęścia. Masz takie samo pojęcie o elektronice ,jak ja o Mongolskim balecie. Na prawdę piszę szczerze. Kolego z wyłącznikami dotykowymi czy ściemniaczami to nie są żarty. Jeden błąd i ktoś może stracić życie. Nie koniecznie ty.
REKLAMA