logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FT2232D nie wykrywany przez OpenOCD 0.5.0/0.8.0 – błąd unable to open ftdi device

bremenpl 04 Mar 2015 18:46 1242 3
REKLAMA
  • #1 14500203
    bremenpl
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam,
    Od dluzszej chwili proboje uporac sie z jtagiem na FT2232D, wymienilem juz chyba eeprom z 5 razy... Kiedy w koncu doszedlem do tego jak to ma wygladac to mam w managerze urzadzen jedno urzadzenia JTAG pod lib-usb32 i 1 port szeregowy ktory dziala.

Moj problem polega na tym, ze nie moge sie polaczyc z jtagiem poprzez openOcd. Pamietam ze kiedys to robilem na openOcd-0.5.0 i teraz tez tak probowalem. Niestety, nie moge sie polaczyc z debbugerem:

c:\openocd-0.5.0\bin>openocd-0.5.0.exe -f interface/jtagkey.cfg -f target/at91sam7x256.cfg
    Open On-Chip Debugger 0.5.0 (2011-08-09-23:21)
    Licensed under GNU GPL v2
    For bug reports, read
            http://openocd.berlios.de/doc/doxygen/bugs.html
    Info : only one transport option; autoselect 'jtag'
    1000 kHz
    srst_only srst_pulls_trst srst_gates_jtag srst_open_drain
    Error: unable to open ftdi device: device not found
    in procedure 'init'

No ale nic, pomyslalem ze sproboje z openOcd-0.8.0:

c:\openocd-0.8.0\bin-x64>openocd.exe -f interface/ftdi/jtagkey.cfg -f target/at91sam7x256.cfg
    Open On-Chip Debugger 0.8.0 (2014-04-28-08:42)
    Licensed under GNU GPL v2
    For bug reports, read
            http://openocd.sourceforge.net/doc/doxygen/bugs.html
    Info : only one transport option; autoselect 'jtag'
    srst_only srst_pulls_trst srst_gates_jtag srst_open_drain connect_deassert_srst
    Error: libusb_open() failed with LIBUSB_ERROR_NOT_FOUND
    Error: no device found
    Error: unable to open ftdi device with vid 0403, pid cff8, description 'Amontec JTAGkey' and serial '*'
    in procedure 'init'

Probowalem z openOcd 32 i 64 bitowym. Czytalem na forum Elektrody wiele postow na ten temat, wiekszosc traktuje o blednych sterownikach. Ja probowalem juz uzyc tych z lib-usb32 i winUSB (zadig).

Probowalem takze nazwac moje urzadzenia dokladnie "Amontec JTAGkey" (w managerze jak i w FTprog'u). Nie pomoglo. Kiedy moja nazwa roznica sie minimalnie, to probowalem zmienic nazwe w pliku konfiguracyjnym jtagkey.cfg- takze nie pomoglo.

Wydaje mi sie ze sprawdzilem juz wszystkie opcje. Nic innego mi nie przychodzi do glowy. Odpalalem calosc na wirtualnej maszynie z win xc 32 bit (normalnie uzywam win7 x64)- nie pomoglo, ten sam blad. Calosc testowalem takze na 2ch osobnych plytkach z jtagiem.

Na 100% kiedys mi to dzialalo z openOcd-0.5.0 i sterownikami z libusb-win32-bin-1.2.6.0, teraz cos nie idzie.

Bylbym wdzieczny za jakies dodatkowe podpowiedzi w tej sprawie.
  • REKLAMA
  • #2 14500599
    gaskoin
    Poziom 38  
    Ocena: 102
    Ważniejszy od nazwy jest vid i pid sprawdzałeś jakie widzi system i czy są zgodne z tym, co widzisz na ekranie?
  • REKLAMA
  • #3 14500649
    bremenpl
    Poziom 13  
    Tak zgadzaja sie, sam je wpisywalem.
  • #4 14501790
    bremenpl
    Poziom 13  
    To jest VID i PID, wychodzi na to ze sie zgadza z tym co wpisywalem:
    FT2232D nie wykrywany przez OpenOCD 0.5.0/0.8.0 – błąd unable to open ftdi device

Co ciekawe, port szeregowy dziala bez zarzutu...

Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

Maly update- Nie wiem czy tak powinno byc, ale nie wydaje mi sie... Otoz po tym jak juz zaprogramuje eeprom podlaczony do ft2232d uzywajac programu FT prog, to po ponownym podlaczeniu urzenia nie widze juz tego eeprom i nie moge go wykasowac/ zmienic. Mam taka sytuacje w oby dwoch plytkach z jtagiem. eeprom ktorego uzywam to standardowy chip 16 bitowy 93LC56B. Bylbym wdzieczny jesli ktos moglby potwierdzic jak to dziala u niego/ powinno dzialac.
REKLAMA