Witam.
Potrzebuję pomocy z dostosowaniem kodu napisanego na atmegę8 na attiny13. Domyślam się że największym problemem będą tutaj timery, ale jestem w ich temacie puki co zielony, a potrzebuję koniecznie(i niestety pilnie) odbiornika IR który zmieści się i będzie działał na attiny13. Jak całość kodu działa rozumiem(jest świetnie opisana komentarzami) i nieco już zmodyfikowałem bawiąc się nim nieco na atmedze8, lecz tutaj wkleję oryginalny kod.
Zaznaczę jeszcze że:
-Wiem że należy zmodyfikować plik makefile i to zrobiłem.
-Zdaję sobie sprawę że główna pętla tego kodu jest niewykonalna na attiny13 z powodu zbyt małej ilości wyprowadzeń, ale proszę się nią nie przejmować, gdyż w docelowym kodzie zamiast wyświetlania na 7 diodach wyniku, będzie przy pomocy switch case zrobione podawanie odpowiednich stanów na 4 nóżki uC. W skrócie główną funkcją proszę się nie przejmować.
-Zdaję sobie sprawę że muszę zmienić częstotliwość attiny13 z oryginalnych 16MHz na 8MHz, lub odpowiednio zmodyfikować przerwania.
-Tak wygląda błąd podczas kompilacji w Programmer's Notepad:
Z góry dziękuję za pomoc, ale i proszę o nie pisanie "naucz się jak się obsługuje timery, a potem kombinuj". Wiem że mam to zrobić i obiecuję że gdy tylko będę mógł nadrobię tę zaległość by w przyszłości nie prosić o pomoc, a móc jej nawet udzielić.[/code]
Potrzebuję pomocy z dostosowaniem kodu napisanego na atmegę8 na attiny13. Domyślam się że największym problemem będą tutaj timery, ale jestem w ich temacie puki co zielony, a potrzebuję koniecznie(i niestety pilnie) odbiornika IR który zmieści się i będzie działał na attiny13. Jak całość kodu działa rozumiem(jest świetnie opisana komentarzami) i nieco już zmodyfikowałem bawiąc się nim nieco na atmedze8, lecz tutaj wkleję oryginalny kod.
Kod: C / C++
Zaznaczę jeszcze że:
-Wiem że należy zmodyfikować plik makefile i to zrobiłem.
-Zdaję sobie sprawę że główna pętla tego kodu jest niewykonalna na attiny13 z powodu zbyt małej ilości wyprowadzeń, ale proszę się nią nie przejmować, gdyż w docelowym kodzie zamiast wyświetlania na 7 diodach wyniku, będzie przy pomocy switch case zrobione podawanie odpowiednich stanów na 4 nóżki uC. W skrócie główną funkcją proszę się nie przejmować.
-Zdaję sobie sprawę że muszę zmienić częstotliwość attiny13 z oryginalnych 16MHz na 8MHz, lub odpowiednio zmodyfikować przerwania.
-Tak wygląda błąd podczas kompilacji w Programmer's Notepad:
Spoiler:
Compiling C: main.c
avr-gcc -c -mmcu=attiny13 -I. -gdwarf-2 -DF_CPU=8000000UL -Os -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -Wall -Wstrict-prototypes -Wa,-adhlns=./main.lst -std=gnu99 -MMD -MP -MF .dep/main.o.d main.c -o main.o
main.c:34: warning: function declaration isn't a prototype
main.c: In function 'init_rc5':
main.c:36: error: 'TCCR0' undeclared (first use in this function)
main.c:36: error: (Each undeclared identifier is reported only once
main.c:36: error: for each function it appears in.)
main.c:37: error: 'TIMSK' undeclared (first use in this function)
main.c: At top level:
main.c:51: warning: 'TIMER0_OVF_vect' appears to be a misspelled signal handler
main.c:67: warning: function declaration isn't a prototype
make.exe: *** [main.o] Error 1
> Process Exit Code: 2
> Time Taken: 00:00
Compiling C: main.c
avr-gcc -c -mmcu=attiny13 -I. -gdwarf-2 -DF_CPU=8000000UL -Os -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -Wall -Wstrict-prototypes -Wa,-adhlns=./main.lst -std=gnu99 -MMD -MP -MF .dep/main.o.d main.c -o main.o
main.c:34: warning: function declaration isn't a prototype
main.c: In function 'init_rc5':
main.c:36: error: 'TCCR0' undeclared (first use in this function)
main.c:36: error: (Each undeclared identifier is reported only once
main.c:36: error: for each function it appears in.)
main.c:37: error: 'TIMSK' undeclared (first use in this function)
main.c: At top level:
main.c:51: warning: 'TIMER0_OVF_vect' appears to be a misspelled signal handler
main.c:67: warning: function declaration isn't a prototype
make.exe: *** [main.o] Error 1
> Process Exit Code: 2
> Time Taken: 00:00
Z góry dziękuję za pomoc, ale i proszę o nie pisanie "naucz się jak się obsługuje timery, a potem kombinuj". Wiem że mam to zrobić i obiecuję że gdy tylko będę mógł nadrobię tę zaległość by w przyszłości nie prosić o pomoc, a móc jej nawet udzielić.[/code]