logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA8050 - cienkie, mokre krążki fusów po wymianie młynka i uszczelek

Ajam 05 Mar 2015 20:14 5487 10
REKLAMA
  • #1 14503752
    Ajam
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Po wymianie młynka i uszczelek krążki fusów są cienkie, mokre i rozpadają się w pojemniku ( przypominają raczej błoto niż krążki). Kawa wydaję się słabsza, a pod koniec wydaje się, że leci sama woda. Dodatkowo odgłos "uderzenia" jest bardzo cichy i delikatny. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 14503786
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Nie za drobno mieli? Zwiększ grubość mielenia i ew. czas na poziom wyżej i zobacz czy to pomoże. Krążek prawidłowy to około 10-12 mm.
  • #3 14508603
    Ajam
    Poziom 8  
    Dzięki, krążki są już odpowiedniej grubości ale nierównomiernie są wilgotne - od spodu bardziej. No i odgłos "uderzenia" jest słaby
  • REKLAMA
  • #4 14509096
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Filtr w pojemniku wody masz? Dużo wody do pojemnika ociekowego leci (po ilu kawach trzeba wylać)? Jaka ustawiona temperatura kawy? Regulowałeś tylko grubość mielenia czy też czas mielenia?
  • REKLAMA
  • #5 14509348
    Ajam
    Poziom 8  
    Regulowałem tylko grubość mielenia, filtr prawie nowy ( 2 tygodnie), woda w zbiorniku standardowo na 9 kaw wystarcza, temperatura na "2"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14595826
    horn.info
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Jeśli masz w pojemniku sprasowany brykiet i jest mokry lub rozlatujący z nadmiaru wody to masz problem z odwodnieniem. Sprawdź zawór 2-barowy ten przy dystrybutorze wody czy jest drożny, na pewno jest do czyszczenia lub do wymiany, ewentualnie kamień w obwodzie kotła powinieneś wymusić proces od kamienienia i proces czyszczenia obwodu kawy może pomoże ale ja obstawiał bym jednak zawór.

Ile kaw zrobił ten ekspres
  • #7 14598062
    Ajam
    Poziom 8  
    dzięki, w wolnej chwili sprawdzę
  • #8 15839790
    grzegorzabc
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Wybaczcie, że odkopuje stary temat ale mam podobny problem.

Przy grubym mieleniu krążki z kawy są super, ale przy drobnym rozpadają się. Zawór dwu barowy czysty, zmieniłem czas mielenia na 4 i bez jakichś większych zmian.
  • #9 15842714
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    grzegorzabc napisał:

Przy grubym mieleniu krążki z kawy są super, ale przy drobnym rozpadają się. Zawór dwu barowy czysty, zmieniłem czas mielenia na 4 i bez jakichś większych zmian.

Nie możesz spać z powodu rozpadających się krążków? Jak kawa dobra, smakuje, ekspres nie cieknie, nie wylatuje błoto, ekspres w końcowym cyklu nie ma odgłosu "odgazowania / prychania / ..." to zostaw to. Większość ekspresów nie robi takich sprasowanych krążków, tylko wywala fusy. Czasem inny gatunek kawy powoduje, że po sprasowaniu jest krążek, ale gdy spada do pojemnika, to rozpada się na 2...3...4 części.
    Czas mielenia zmienia się wtedy gdy zbyt mało / zbyt dużo mieli. Krążek na max pokrętle powinien mieć 10-12mm wysokości. Gdy jest zbyt wysoki, to mogą być problemy z wyrzutem i potem pojawia się błąd. Zbyt niski, to słaba kawa i łamliwe krążki :D
  • #10 15842775
    grzegorzabc
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    MARCIN.SLASK napisał:
    grzegorzabc napisał:

Nie możesz spać z powodu rozpadających się krążków? Jak kawa dobra, smakuje, ekspres nie cieknie, nie wylatuje błoto, ekspres w końcowym cyklu nie ma odgłosu "odgazowania / prychania / ..." to zostaw to. Większość ekspresów nie robi takich sprasowanych krążków, tylko wywala fusy. Czasem inny gatunek kawy powoduje, że po sprasowaniu jest krążek, ale gdy spada do pojemnika, to rozpada się na 2...3...4 części.
    Czas mielenia zmienia się wtedy gdy zbyt mało / zbyt dużo mieli. Krążek na max pokrętle powinien mieć 10-12mm wysokości. Gdy jest zbyt wysoki, to mogą być problemy z wyrzutem i potem pojawia się błąd. Zbyt niski, to słaba kawa i łamliwe krążki :D

Hah! Fakt nie mogłem zasnąć ;)
    Dziękuję koledze za odpowiedź.
    Jest u mnie drobny paradoks, że przy grubym mieleniu krążki są dobrze ubite a przy drobnym się rozpadają bo normalnie powinno być na odwrót. Ale fakt faktem kawa jest okej. A co do prychania? No coś tam prycha i kilka kropel ścieka do pojemnika ociekowego. Błota absolutnie nie ma :)
  • Pomocny post
    #11 15843491
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Po to jest pojemnik ociekowy, by tam spływało. Ta leci woda odparowana i skroplona z tego krążka i reszty układu. Z siłownika woda wraca do zbiornika na wodę.
    Jakieś delikatnie prychanie to raczej norma, ale takie podchodzące pod eksplozję to już nie - wtedy często ekspres jest zasypany kawą, bo najpierw mokrą kawą pryska po ekspresie i wysycha.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie młynka i uszczelek w ekspresie Krups EA8050, użytkownik zauważył, że krążki fusów są cienkie, mokre i rozpadają się, co wpływa na jakość kawy. Użytkownicy sugerują zwiększenie grubości mielenia oraz sprawdzenie zaworu 2-barowego, który może być zablokowany lub wymagać czyszczenia. Dodatkowo, ważne jest monitorowanie temperatury kawy oraz stanu filtra wody. Problemy z wilgotnością krążków mogą być związane z niewłaściwym odwodnieniem lub zbyt drobnym mieleniem. Wskazano, że krążki powinny mieć wysokość 10-12 mm, a ich jakość może się różnić w zależności od gatunku kawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA