logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA8050 - brak wycieków, krążek właściwy a kawa słaba

tomus69 20 Wrz 2017 19:05 1932 5
REKLAMA
  • #1 16710456
    tomus69
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Mam pewien problem z swoim ekspresem, mianowicie kawa wychodzi słaba i bez pianki(crema). Używam kaw musetti, moak wcześniej kawa była na nich rewelacyjna taka aksamitna, teraz to taka zabarwiona woda. Krążek fusów gruby zbity choć mam wrażenie że niezbyt suchy. Ilość wody w filiżance właściwa tyle co ustawione, brak jest również wycieków. Próbowałem zmiany stopnia mielenia i temperatury parzenia ale bez większych zmian, ekspres ma około 2,5roku. Czy przychodzi wam jakiś pomysł co może być przyczyna takiej sytuacji?. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16710679
    tomus69
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzięki za podpowiedź wymienię te dwa o ringi tłoka zaparzacza i jedną z tego elementu prowadzenia tłoka. Tylko nie bardzo rozumiem dlaczego tak się dzieje bo przecież woda nie ucieka z zaparzacza, jest jakieś wytłumaczenie na to oprócz doświadczenia że każdy wymienia i to pomaga.
  • REKLAMA
  • #4 16710734
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3325
    Naturalnie ze nie ma wytłumaczenia..
    Jak wyżej - uszczelka creme w tłoku jest uszkodzona.
    W środku tłoku jest uszczelka, nieosiągalny jako oryginał.
    Ewentualny zakup kompletnego tłoka.
    Wymiana uszczelek na tłoku nic nie da.. Choć warto je profilaktycznie wymieniać.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #5 16719317
    Niki331
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Dzień dobry, serwis econorm w Chrzanowie posiada takie uszczelki.
  • #6 17449092
    qucia
    Poziom 11  
    Ocena: 103
    Witam. Mam podobny problem . Ekspres dziala ok do momentu wylewy kawy. Zaparzanie się odbywa jednak kawa nie wylewa się przez tłok do wylewki. W pewnym momencie jest głośny huk, tłok zostaje wyrzucony do gory a mokry krążek rozbity po całym wnętrzu ekspresu. Wymieniłem już pierścienie gumowe na tłoku i zawór 2barowy. Nie wiem teraz czy to jest jakaś awaria techniczną czy mechaniczną. Czy ktoś z kolegów spotkał się z czymś takim ? Pozdrawiam.
REKLAMA