logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować sieć domową z routerem RT-AC68U i switchem TP-Link TL-SG1005D?

andy421 06 Mar 2015 13:34 7569 82
Najlepsze odpowiedzi

Jak uzyskać działające LAN we wszystkich pokojach, skoro sieć działa po podłączeniu długiego kabla bezpośrednio do routera, ale przestaje działać, gdy między routerem a tym kablem wstawię switch?

Najpierw sprawdź i popraw okablowanie oraz zarobienie gniazdek/wtyków, bo z logów switcha wynika problem na linii Rx i mnóstwo błędnych pakietów; podejrzana jest zwłaszcza para pomarańczowa, a do weryfikacji potrzebny jest tester LAN [#14575530] Jeśli używasz drugiego routera tylko jako switcha, trzeba w nim wyłączyć DHCP i WAN oraz używać portów LAN, inaczej nie będzie działał jak zwykły przełącznik [#14553411] Do testów warto wziąć inny, lepszy switch niż TL-SG1005D, najlepiej bez funkcji „green” albo w wersji Smart, bo wtedy można też wymuszać prędkość portów i łatwiej diagnozować błędy [#14539428][#14542165] W praktyce polecano np. Netgear GS108GE albo D-Link DGS-108 jako prostsze i pewniejsze rozwiązanie do rozbudowy sieci [#14542165] Jeśli instalacja ma być po prostu rozbudowana o więcej portów w serwerowni, zakup zwykłego switcha 1 Gb/s jest sensowniejszy i tańszy niż wymiana routera na model z wieloma portami [#14542165][#14523014]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 14505718
    andy421
    Poziom 9  
    Witam, chciałbym poprosić o pomoc w konfiguracji mojej sieci domowej. Z góry przepraszam za wszelkie nieścisłości, ale jestem laikiem w tej dziedzinie, który próbuje zrozumieć gdzie leży problem.

Krótki opis schematu. Sygnał Internetu radiowego jest doprowadzony na poddasze do serwerowni. Sygnał trafia do routera RT-AC68U. Z serwerowni przewody LAN są doprowadzone do 5 pokoi.

Niestety, router ma tylko 4 gniazdka LAN, z czego jedno obsługuje serwer sieciowy Synology, więc sygnał z routera aktualnie idzie tylko do 3 pokoi. W tej konfiguracji wszystko działa bardzo dobrze.

Jednak w pozostałych 2 pokojach również chciałbym mieć połączenie z serwerownią przez LAN. Próbując to osiągnąć, podłączam w serwerowni te 2 pozostałe przewody do switcha TP-Link TL-SG1005D, a switch do routera. Ale sygnał nie dociera do tych dwóch dodatkowych pokoi. Zresztą widać na switchu, że ciągle próbuje porozumieć się ze sprzętem w tych 2 pokojach, jednak zawsze bez powodzenia.

Natomiast zastosowanie tego samego switcha w pokojach, do których sygnał LAN dociera bezpośrednio z routera (np. w celu rozdzielenia na TV, dekoder, odtwarzacz sieciowy, laptopa itp.) działa i to bardzo dobrze.

Podsumowując sytuację:

Internet > router > gniazdko LAN w pokoju > switch > TV, dekoder, laptop itp. = DZIAŁA OK

Internet > router > switch > router > gniazdko LAN = BRAK SYGNAŁU

Bardzo proszę o wszelkie sugestie jak mogę w tej sytuacji uzyskać sygnał LAN we wszystkich pokojach.

Pozdrawiam,
    Andrzej
  • #2 14505767
    Kroovka
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    andy421 napisał:
    Zresztą widać na switchu, że ciągle próbuje porozumieć się ze sprzętem w tych 2 pokojach, jednak zawsze bez powodzenia.

1) Sprawdziłbym okablowanie podłączając bezpośrednio do routera te dwa pokoje, które netu w tej chwili nie mają. Jeżeli to zadziała to odłączone na czas próby pokoje wpiąłbym do switcha.
    2) Sprawdziłbym z innym switchem. Switch obsługuje tryb 100Mbps?
    3) Ewentualnie wynająłbym instalatora IOS celem wykonania pomiarów okablowania IOS.
  • #3 14505789
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    andy421 napisał:

Internet > router > switch > router > gniazdko LAN = BRAK SYGNAŁU

Coś pokręciłeś. Drugi router masz?

Odłącz w gnieździe pokoju parę brązową lub niebieską - powinno się zestawić na 100MB link i zobacz czy działa.

Oczywiście o ile stosowałeś się do stardardu A/B. Bo wygląda że Auto MDI/X działa między switchem a routerem, ale same końcówki niekoniecznie muszą to wspierać. Dlatego jedna konfiguracja działa a druga nie.
  • #4 14505843
    andy421
    Poziom 9  
    Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Przewody i gniazdka w pokojach oraz sprzęt są w porządku - sprawdzałem na wszystkie sposoby.

Jeśli w serwerowni wpinam przewód z każdego pokoju bezpośrednio do routera - wszystko działa pięknie. Natomiast jeżeli w serwerowni przewód z dowolnego pokoju wpinam do switcha, a switch do routera - sygnał nie dociera do żadnego pokoju.

Odpowiadając na pytanie, muszę jeszcze wyjaśnić, że w schemacie jest tylko jeden i ten sam router (do którego podłączam switcha).

Sorki jeśli to wszystko nie jest przejrzyste, nie bardzo umiem to lepiej opisać :( Po prostu próbuję uzyskać sieć LAN we wszystkich pokojach w sytuacji gdy router zapewnia mi tylko obsługę 3 pokoi.

Pozdrawiam,
    Andrzej
  • #5 14506105
    Kroovka
    Poziom 23  
    Podłącz komputer (jeden z tych co działać nie chcą) do switcha przy samym routerze, w serwerowni. Zobacz jaki to da efekt.
    Następne jest oczywiste, ale tak dla pewności - switch jest zasilony?
    Podaj model tego switcha, może to jakiś stary model bez obsługi MDX. Ewentualnie podłącz się z routerem pod inny port w switchu.
  • #6 14506159
    andy421
    Poziom 9  
    Kroovka, podałem model switcha w pierwszym poście :) TP-Link TL-SG1005D

Przesiedziałem w ostatnich tygodniach dużo czasu w serwerowni z laptopem, ale skutek ten sam - switch wpięty w router nie przepuszcza sygnału. Czyli jest tak:

router > przewód LAN > switch > laptop/TV/dekoder itp. = DZIAŁA SUPER

router > switch > przewód LAN > laptop NIE DZIAŁA.

Oczywiście w 2-gim przypadku podłączenie na końcu jeszcze jednego switcha nic nie zmienia.

Zauważcie, że ten sam switch działa w 1-szym schemacie, a nie działa w 2-gim. Tego nie jestem w stanie ogarnąć :( Więc zaczynam myśleć, że jedynym rozwiązaniem jest router z co najmniej 6 gniazdkami LAN. Ale po pierwsze nie widzę zbyt wiele takich urządzeń, a po drugie to już inwestycja ok. 1 tys. zł lub więcej :(

Pozdrawiam,
    Andrzej
  • Pomocny post
    #7 14506178
    Kroovka
    Poziom 23  
    Żebym dobrze zrozumiał:
    1) router > przewód krótki > switch > przewód krótki > laptop/TV/dekoder itp. = DZIAŁA SUPER
    2) router > przewód krótki > switch > przewód LAN (długi) > laptop NIE DZIAŁA.

Oczywiście w obu przypadkach korzystasz z tym samych gniazd na obu urządzeniach, oraz ten sam laptop?
  • #8 14506185
    zuczek1987
    Poziom 23  
    Ocena: 80
    andy421 napisał:

router > przewód LAN > switch > laptop/TV/dekoder itp. = DZIAŁA SUPER

router > switch > przewód LAN > laptop NIE DZIAŁA.

Oczywiście w 2-gim przypadku podłączenie na końcu jeszcze jednego switcha nic nie zmienia.

Myślę że ten schemat wygląda tak:
    Router>Przewód okablowania strukturalnego do pokoju 1(T568A/T568B)> Switch > patchcord(A)>laptop i to działa??
    a wariant drugi to:
    Router>patchcord(A)>Switch >Przewód okablowania strukturalnego do pokoju 1(T568A/T568B)> laptop i to nie działa??
    czy dobrze to rozumiem??
    Bo to z gruntu rzeczy wydaje się niemożliwe!!!
  • #9 14506209
    andy421
    Poziom 9  
    Kroovka, zuczek1987 - doprecyzuję: pisząc "przewód LAN" mam na myśli dłuuugi przewód RJ45 idący z serwerowni na poddaszu do każdego z pięciu pokoi. Dodam, że wielokrotnie sprawdzałem i każde gniazdko LAN w pokoju działa super O ILE w serwerowni przewód LAN jest podłączony do routera, a nie do switcha.

Nie pisałem nic o "przewodzie krótkim" (czyli - jak rozumiem - "patchordzie") bo wg mnie nie ma możliwości żeby tutaj leżał problem. Próbowałem wielu kabli (w tym skrosowanych) - to nie ma wpływu na sytuację :(

Czytając wszystko co znalazłem na ten temat, również i mnie wydaje się że to MUSI działać... a jednak nie :(

Pozdrawiam,
    Andrzej

Dodano po 1 [minuty]:

zuczek1987 - dodam jeszcze, że Twoja wersja mojego schematu jest w 100% trafna :)
  • #10 14506237
    zuczek1987
    Poziom 23  
    Oczywiście ten przewód krótki(patchcord) również sprawdziłeś??
    czy posiadasz jakikolwiek tester sieci dla sprawdzenia całego okablowania??
    Czy wykonałeś testy wszystkich przewodów choćby przy użyciu jednego laptopa i przepinanie jego, przewodów i switcha w różnych konfiguracjach??
    Cytat:
    Router>Przewód okablowania strukturalnego do pokoju 1(T568A/T568B)> Switch > patchcord(A)>laptop i to działa??
    a wariant drugi to:
    Router>patchcord(A)>Switch >Przewód okablowania strukturalnego do pokoju 1(T568A/T568B)> laptop i to nie działa??

Dla struktury sieci obie te konfiguracje (przy założeniu że kable są sprawne) są identyczne. A więc niema możliwości działania nieprawidłowego.
  • #11 14506262
    andy421
    Poziom 9  
    Kable i gniazda są na 100% sprawne, niestety nie mam żadnego testera sieci :(

Sprawdziłem wszystkie możliwe kombinacje, o których piszesz. Dzisiaj znów siedzę pół dnia w serwerowni i kombinuję co mogłem pominąć - może jakiś banał, może o czymś zapomniałem itd. Ale bez rezultatu. Ech...
  • #12 14506276
    zuczek1987
    Poziom 23  
    Kroovka napisał:
    Żebym dobrze zrozumiał:
    1) router > przewód krótki > switch > przewód krótki > laptop/TV/dekoder itp. = DZIAŁA SUPER
    2) router > przewód krótki > switch > przewód LAN (długi) > laptop NIE DZIAŁA.

Oczywiście w obu przypadkach korzystasz z tym samych gniazd na obu urządzeniach, oraz ten sam laptop?

Sprawdź proszę też:
    router > przewód krótki > switch > przewód krótki > laptop ?????
    Bo i mi już pomysłów brak:)
  • #13 14506331
    andy421
    Poziom 9  
    Ta wersja działa :) Ale dlaczego nie działa po "długich" przewodach?

Podsumowując:

router > krótki kabel A > switch > krotki kabel B > laptop DZIAŁA

router > krótki kabel > switch > długi kabel > laptop NIE DZIAŁA

Skądinąd wiemy, że w każdym pokoju jest sygnał LAN (przetestowane wiele razy + na co dzień w każdym z 3 pokoi do których sygnał idzie prosto z routera działają dyski sieciowe, dekodery TV Sat, komputery itp.).

Czy to nas zbliża do wyjaśnienia tej zagadki?

Bardzo dziękuję, że chcecie mi pomóc :)

Pozdrawiam,
    Andrzej
  • #15 14506502
    andy421
    Poziom 9  
    Mała poprawka - nr 2 nie działa, ale nr 4 działa :)

Innymi słowy, działa jeśli długi (czerwony) kabel jest PRZED switchem. Nie działa jeśli długi kabel jest ZA switchem :(

Masakra, co nie?

Pozdrawiam,
    Andrzej
  • #16 14506533
    zuczek1987
    Poziom 23  
    Wydaje się to wręcz niemożliwe:)
    No ale cóż pozostało mi doradzić ci jeszcze zmianę portów w switchu, zmianę portów między routerem a switchem. Być może gdzieś tu jest błąd, wiem niby nic to nie zmienia, ale tonący to nawet brzytwy się chwyta :) tak mówią. To czemu i tego nie spróbować:)

Port=Gniazdo=Socket

Aha rysunki poprawione.
  • #17 14506572
    andy421
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki za pomoc - przynajmniej zdefiniowaliśmy i zawęziliśmy problem :)

W weekend będę dalej drążyć temat. Czy inny typ switcha mógłby coś zmienić?

Ten model, którego używam, mam aż 6 sztuk i próbowałem większości z nich. Więc nie chodzi o wadliwy egzemplarz - ale może zupełnie inny model by pomógł?

Tak jak mówisz: tonący brzytwy... ;)

Pozdrawiam,
    Andrzej
  • #18 14506606
    zuczek1987
    Poziom 23  
    Jeśli możesz wyposaż się w takie urządzenie:Link
    Być może zaciskacz RJ45 i kilka wtyczek RJ45
    Być może winna jest w którymś kablu, bo jakoś wierzyć się nie chce że 6 urządzeń jest wadliwych.
    A przecież to typowa architektura małych sieci.

Aha jeszcze tak mi się nasunęło, nie masz nigdzie jakiś zapętleń??
    typu: Jak skonfigurować sieć domową z routerem RT-AC68U i switchem TP-Link TL-SG1005D?
    Bo tak oczywiście być nie może. Twoje urządzenia obsługują tylko połączenia jednoprzewodowe, bez zapętleń.
  • #19 14506860
    andy421
    Poziom 9  
    Wtyczki i gniazda są w porządku bo w innej konfiguracji przecież sygnał dociera. Tester oczywiście przydatna rzecz, postaram się gdzieś kupić.

Zapętleń nie ma (Twój rys. 4 nie ma zapętleń, a sygnał nie dociera).

Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas, odezwę się jak będę miał coś nowego.

Pozdrawiam,
    Andrzej
  • #20 14507171
    Kroovka
    Poziom 23  
    andy421 napisał:
    Wtyczki i gniazda są w porządku bo w innej konfiguracji przecież sygnał dociera.

Hm. Może to kwestia kabla niespełniającego standardu 1Gb? Czy router także jest 1Gb? Jeżeli tak, to może uda Ci się znaleźć ustawienie, aby router pracował na 100Mb/s? Czy laptop, który podłączasz ma kartę 1Gb/s? Czy z tak wysoką prędkością łączy się z routerem bezpośrednio? Bo też nie mam ciekawszego pomysłu. Na patchcordach jak mówisz działa.
  • #21 14507806
    andy421
    Poziom 9  
    Instalację projektowaliśmy pod 1GB więc sprzęt i kable są odpowiednie. Laptop jest dość stary więc raczej nie ma karty 1GB, ale w konfiguracji gdzie nie ma switcha między laptopem a routerem - wszystko działa OK. Innymi słowy, jeśli działa - to cały sprzęt (dekoder TV SAT, odtwarzacz sieciowy, latop), a ja nie działa (rys. 4 kolegi zuczek1987 powyżej) - to nic.
  • #22 14510179
    Kroovka
    Poziom 23  
    Niech kolega spróbuje narzucić 100Mb/s w sieci. Jak to nic nie da pokombinujemy dalej.
    Podłączając laptop z interfejsem 100Mb/s do routera 1Gb/s wymusza kolega na routerze pracę z prędkością 100Mb/s. Teoretycznie switch niezarządzalny powinien być przezroczysty (niezauważalny ani dla laptopa ani dla routera) jednakże od strony elektrycznej nie jest to do końca takie oczywiste.
    Plus podłącza kolega laptop 100Mb/s do switcha i przez niego do routera i prędkość transmisji też powinna wynosić 100Mb/s. Jednak nie jestem pewny czy na samej linii między routerem a switchem nie dochodzi do pewnych zgrzytów.
    Kolega ustawi 100Mb/s, będzie działać - będzie musiał kolega wykonać pomiary aby się upewnić co do kompatybilności instalacji kablowej z prędkością 1Gb/s.
  • #23 14510529
    andy421
    Poziom 9  
    Kroovka - rozumiem, dobry pomysł.

Tylko podpowiedz jeszcze jak mam wymusić 100Mb/s, bo niestety - jak już pisałem - jestem raczej laikiem w tych sprawach :(
  • #24 14513199
    Kroovka
    Poziom 23  
    Jeżeli router posiada taką opcję (tu musisz już sam przejrzeć instrukcję do urządzenia) to sprawa jest jasna. Jeżeli nie ma takiego parametru można na wyjściu z routera dać prostego switcha 100Mb/s.
  • #25 14513227
    stawos
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wylączylbym autonegocjacje, jesli jest taka możliwość S.
  • #26 14513253
    andy421
    Poziom 9  
    Dzięki, rozejrzę się dziś wieczorem w panelu administracyjnym routera - być może uda mi się znaleźć te funkcje, o których mówicie.

Pozdrawiam,
    Andrzej
  • #27 14514379
    Kroovka
    Poziom 23  
    Jeżeli masz komputer z kartą 1Gb/s to możesz go użyć. Usuń wówczas switcha w ogóle i podłącz router bezpośrednio z komputerem (router w serwerowni, komputer w miejscu docelowym). Na karcie w kompie wyłącz autonegocjację i ustaw 1Gb na stałe.
  • #28 14516826
    andy421
    Poziom 9  
    Sprawdziłem i mój laptop obsługuje tylko do 100 MB/s. Do routera jeszcze nie zdążyłem zajrzeć... Dam znać jak będę miał nowe info. Wielkie dzięki za pomoc :)

Pozdrawiam,
    Andrzej

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

Niestety nie umiem ograniczyć transferu z poziomu routera.

Tak czy inaczej, zaczynam się rozglądać za innym routerem (chociaż z Asusa RT-AC68U jestem MEGA zadowolony), który ma co najmniej 6 wyjść LAN.

Nie ma zbyt dużego wyboru poniżej 1 tys. zł, ale znalazłem taki router:

http://www.mikrotik.org.pl/?produkt,3937

Z opisu wynika, że ma wszystko czego potrzebuję. Byłbym wdzięczny za potwierdzenie - czy mogę nim zastąpić mój obecny router?

Pozdrawiam,
    Andrzej
  • #30 14517945
    andy421
    Poziom 9  
    zuczek1987 - wielkie dzięki za pomoc :)

Dodano po 5 [minuty]:

Ale muszę jeszcze dopytać: nie widzę ani na zdjęciach tylnego panelu, ani w specyfikacji, portu WAN (który zwykle jest wyraźnie oznaczony w routerach). Może ktoś wie dlaczego ?

Pozdrawiam,
    Andrzej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w konfiguracji sieci domowej z routerem Asus RT-AC68U i switchem TP-Link TL-SG1005D. Sygnał internetowy dociera do serwerowni, gdzie router obsługuje trzy pokoje, a dwa dodatkowe mają być podłączone przez switch. Problemy zaczynają się, gdy switch jest wpięty przed długimi kablami LAN, co uniemożliwia połączenie w pokojach. Użytkownik testował różne konfiguracje, w tym podłączenie bezpośrednie do routera, które działa, oraz różne ustawienia prędkości na karcie sieciowej. Wskazano na możliwość błędów w okablowaniu, w tym nieprawidłowe podłączenia w gniazdkach, co może wpływać na działanie sieci. Użytkownik rozważa zakup nowego switcha, aby rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA