logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja sieci domowej z routerem dostawcy: 2xSwitch, 2xAP TP-LINK

blade007zg 02 Kwi 2018 00:10 1053 6
  • #1 17143597
    blade007zg
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Czesc wszystkim.

Mam maly problem. Otoz musze skonfigurowac siec w domu rodzicow, gdyz ciezko o dobra jakosc sygnalu (dom porzadnie zbrojony, szkody gornicze itp).
    Maja poki co tylko router, co ogranicza pole dzialania sieci do jednego, max 2 pokoi.
    Planuje rozciagnac troche siec na pokoje, jak na schemacie ponizej (przepraszam za jakosc, ale robie to na szybko).
    Konfiguracja sieci domowej z routerem dostawcy: 2xSwitch, 2xAP TP-LINK
    Router zostanie w jednym pokoju, z podlaczonymi do niego urzadzeniami. Dodatkowo wypuszcze jeden kabel do drugiego pokoju, gdzie chce zamontowac switch (do niego 2 urzadzenia, AP1 oraz jeden kabel do kolejnego pokoju). W kolejnym pokoju podobny setup. Switch, 2 urzadzenia i access point.

2x AP TP-LINK TL-WA901ND ver 4.0
    2x SW TP-LINK TL-SF1005D V10

Mam jeden jednak problem. Otoz do routera nie mam dostepu (nalezy do dostawcy internetu i nie mam hasla ani loginu)
    Czy jestescie prosze w stanie doradzic czy taki setup ma racje bytu oraz czy jest mozliwy do zrealizowania w mojej sytuacji?
    Jesli tak, to jest ktos z was w stanie opisac jak nalezalo by to rozwiazac, by nie bylo konfliktow IP na przyklad? Wydaje mi sie ze DHCP wystarczy jeden na routerze a SW i AP beda przekierowywaly do tego wlasnie DHCP.

Z gory dziekuje za pomoc.
    Pozdrawiam,
    Artur
  • #2 17143620
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Jaki to dostawca? Nie ma opcji przełączenia routera w tryb mostu?

Zamiast AP z jednym ethernetem i switcha można użyć routera odpowiednio ustawionego, będą 3 lub 4 ethernety do podłączenia innych urządzeń zależnie co wybierzesz. Sam pomysł na rozbudowę sieci bardzo dobry.
  • #3 17143638
    blade007zg
    Poziom 10  
    makosuu napisał:
    Jaki to dostawca? Nie ma opcji przełączenia routera w tryb mostu?

Zamiast AP z jednym ethernetem i switcha można użyć routera odpowiednio ustawionego, będą 3 lub 4 ethernety do podłączenia innych urządzeń zależnie co wybierzesz. Sam pomysł na rozbudowę sieci bardzo dobry.

Hej, dzieki za odpowiedz. Niestety dostawca jest lokalny, nikt wiekszy typu Orange/Netia itp. Do routera sie nie dostane i dostawca tez juz mnie poinformowal o tym. Co do routerow zamiast AP+SW tez myslalem, ale obawiam sie ze moga byc problemy z tym bez dostepu do glownego routera. No chyba ze znasz jakies routery w miare rozsadnej cenie, ktore bylbym w stanie tak ustawic, to bylbym wdzieczny. Dodatkowo, nalezaloby je ustawic jako AP, czy Repeater?
  • Pomocny post
    #4 17143647
    makosuu
    Ocena: 370
    blade007zg napisał:
    No chyba ze znasz jakies routery w miare rozsadnej cenie, ktore bylbym w stanie tak ustawic, to bylbym wdzieczny. Dodatkowo, nalezaloby je ustawic jako AP, czy Repeater?

Choćby TP-Link TL-WR841N. Jak wgrasz na niego OpenWrt to można zrobić tak by port WAN był LANem i by interfejs LAN był klientem DHCP, na OFW też można sobie go ustawić jako AP ale trzeba mu wpisać statyczne IP i router nie będzie miał dostępu do internetu i zmarnuje się jeden ethernet, ale wciąż pozostaną 3 LAN. Oczywiście kablowe połączenie.

Ten dostawca to jakaś radiówka czy co? Jak kablówka to może da zwykły modem albo przestawi swój router w tryb bridge. Bo dostępu do niego na pewno nie da.
  • Pomocny post
    #5 17143909
    LucekB
    Ocena: 137
    Albo z routera głównego poprowadzić każdy kabel do każdego urządzenia i pokoju.
    Wszystko spinasz switchem przy głównym routerze.
    Nie będziesz miał wtedy problemu z portami, "switchami w przelocie"
  • #6 17144099
    blade007zg
    Poziom 10  
    makosuu napisał:
    Ten dostawca to jakaś radiówka czy co? Jak kablówka to może da zwykły modem albo przestawi swój router w tryb bridge. Bo dostępu do niego na pewno nie da.

Lokalny swiatlowod, wiec konfiguracja potrzebna troch ewieksza niz na radiowce:) dodatkowo z tego co wiem, wymagane jest uwierzytelnianie na routerze u tego dostawcy.

LucekB napisał:

Tutaj niestety tez mam problem, gdyz ciagniecie kabla do kazdego pokoju od glownego routera byloby strasznie uciazliwe. Aktualnie kable sa juz pociagniete tak, jak na schemacie, wiec nie musialbym dociagac nowych kabli i wiercic dziur.

Dziekuje wam wszystkim za podpowiedzi. Jutro wybiore sie na zakupy i zobacze co jest dostepne w Saturne/MM na miejscu i postaram sie na tym bazowac.
    Dam wam znac, czy mi sie udalo, jesli nie, bede nadal prosil o pomoc:)

Pozdrawiam,
    Artur
  • #7 17144926
    IC_Current
    Ocena: 2495
    LucekB napisał:

Przy wykonaniu nowej instalacji to jest jedyne sensowne rozwiązanie. Switche montuje się kaskadowo, jak rzeczywiście nie ma innego wyjścia. Przewodów oczywiście powinno być kilka w zapasie. Poczytaj też o tzw okablowaniu strukturalnym, czyli obecnym standardzie prowadzenia przewodów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją sieci domowej w trudnych warunkach, gdzie sygnał z routera dostawcy jest ograniczony do jednego lub dwóch pokoi. Planuje rozbudowę sieci przy użyciu dwóch switchy i dwóch punktów dostępowych TP-LINK. Użytkownik nie ma dostępu do routera dostawcy, co komplikuje sprawę. Odpowiedzi sugerują użycie routera TP-Link TL-WR841N z OpenWrt lub ustawienie go jako AP, aby zwiększyć liczbę portów Ethernet. Inne propozycje obejmują kaskadowe łączenie switchy oraz rozważenie strukturalnego okablowania. Użytkownik planuje zakupy sprzętu w lokalnym sklepie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA