logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

lenovo B575e - Odtwarzane filmy flash "zacinają", rośnie zużycie proce

wodz1979 07 Mar 2015 20:03 1614 10
REKLAMA
  • #1 14509580
    wodz1979
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Witajcie, jak w temacie, w trakcie oglądania filmu, np. na youtube, lub innego w necie, "zacina" mi (nawet jak film jest wgrany). Po wybraniu managera zadań w tym momencie widzę również duże zużycie procesora , sięgające 100% (normalnie kilkanaście/dziesiat), włącza się też głośniej wentylator. Nie ma specjalnej różnicy, czy na baterii, czy na kablu. Dodać mogę jeszcze, że nie na wszystkich stronach to zacinanie się występuje.
    Jak myślicie, co to może być?
    Podaję parametry, nie wiem, czy coś jeszcze do tego potrzeba:

Operating System: Windows 7 Ultimate 64-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1 (7601.win7sp1_gdr.140303-2144)
    Language: Polish (Regional Setting: Polish)
    System Manufacturer: LENOVO
    System Model: 20189
    BIOS: Phoenix BIOS SC-T v2.2
    Processor: AMD E2-1800 APU with Radeon(tm) HD Graphics (2 CPUs), ~1.7GHz
    Memory: 4096MB RAM
    Available OS Memory: 3504MB RAM
    Page File: 1933MB used, 5073MB available
    Windows Dir: C:\Windows
    DirectX Version: DirectX 11
    DX Setup Parameters: Not found
    User DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
    System DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
    DWM DPI Scaling: Disabled
    DxDiag Version: 6.01.7601.17514 32bit Unicode
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14510333
    Kroovka
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Koledzy mogą mnie poprawić, ale moim zdaniem procesor E2 to słaba jednostka. Jeżeli przed uruchomieniem filmu zużycie procesora utrzymuje się w pobliżu 0% to może jeszcze kolega pobawić się w instalację starszych wersji flash playera, ale sukcesu nie wróżę.
    Tu ma kolega link do archiwum flasha: https://helpx.adobe.com/flash-player/kb/archived-flash-player-versions.html
  • REKLAMA
  • #3 14511224
    wodz1979
    Poziom 9  
    Popróbuję i dam znać co wyszło, dzięki za odpowiedź i poradę.
  • REKLAMA
  • #4 14525731
    leszekppp
    Poziom 22  
    Ocena: 270
    Na pewno to nie wina sprzętu ,mam słabszy komputer i wszystko chodzi extra a mam lepszy i też z tym walczę,przy oglądaniu filmów na stronach tnie i 100% zużycia - daj znać czy flash starszy pomógł?
  • Pomocny post
    #5 14526164
    marcin878787
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Od kiedy zdarza się to przycinanie? Pokaż jeszcze screena z managera zadań podczas gdy występuje to "zacinanie" zakładka procesy ( wybierz pokaż procesy wszystkich użytkowników ) i pogrupuj od największego użycia cpu.
    Być może jeszcze jakiś proces działa w tle co w połączeniu z flashem użycie cpu osiąga 100%.

Możesz jeszcze wyczyścić pliki tymczasowe ( w tym tymczasowe flasha ) programem TFC - > znajdziesz w gogle.
  • REKLAMA
  • #6 14526228
    wodz1979
    Poziom 9  
    leszekppp napisał:
    Na pewno to nie wina sprzętu ,mam słabszy komputer i wszystko chodzi extra a mam lepszy i też z tym walczę,przy oglądaniu filmów na stronach tnie i 100% zużycia - daj znać czy flash starszy pomógł?

No taka mam nadzieję, nie mam nawet chwili teraz żeby się tym pobawić, ale na pewno napiszę co wyszło. dzięki za zainteresowanie.

Dodano po 9 [minuty]:

marcin878787 napisał:
    Od kiedy zdarza się to przycinanie? Pokaż jeszcze screena z managera zadań podczas gdy występuje to "zacinanie" zakładka procesy ( wybierz pokaż procesy wszystkich użytkowników ) i pogrupuj od największego użycia cpu.
    Być może jeszcze jakiś proces działa w tle co w połączeniu z flashem użycie cpu osiąga 100%.

Możesz jeszcze wyczyścić pliki tymczasowe ( w tym tymczasowe flasha ) programem TFC - > znajdziesz w gogle.

Ciężko powiedzieć, od kiedy, jakieś parę tygodni, i też nie na wszystkich stronach i nie zawsze, cholera wie co to. Co do procesów, podaję
  • #7 14526280
    marcin878787
    Poziom 23  
    Uchwyć moment gdy użycie cpu będzie największe. Na tym screenie wynosi zaledwie 59%.
    Wyczyściłeś pliki tymczasowe przy użyciu TFC?
  • #8 14526322
    wodz1979
    Poziom 9  
    Jo, tamtym programem zrobiłem
  • #9 14526374
    marcin878787
    Poziom 23  
    Nie widzę tutaj podejrzanych procesów. Możesz jeszcze zresetować firefoxa jak -> Link.
    Jeśli to nie pomoże spróbuj jeszcze zainstalować starszą wersje flasha.
    Linka masz w #2 poście.
  • #10 14526395
    wodz1979
    Poziom 9  
    marcin878787 napisał:
    Nie widzę tutaj podejrzanych procesów. Możesz jeszcze zresetować firefoxa jak -> Link.
    Jeśli to nie pomoże spróbuj jeszcze zainstalować starszą wersje flasha.
    Linka masz w #2 poście.

Dzięki za zajrzenie, też mi się wydaję, że tam dramatu nie ma, logi też sprawdzane miałem i tez poprawione były. Infekcji brak, nie wiem popróbuję z tymi starszymi flashami. Nie wiem czasami ok jest (rzadko) a czasami masakra. Dam znać na pewno jak coś się zmieni.
  • #11 14556011
    wodz1979
    Poziom 9  
    Zmieniłem przeglądarkę z FF na Operę i jest przepaść. Nie zacina nic póki co.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z "zacinaniem" filmów podczas odtwarzania na laptopie Lenovo B575e, co wiąże się z wysokim zużyciem procesora (nawet do 100%). Problemy występują niezależnie od zasilania (bateria/kabel) i nie na wszystkich stronach internetowych. Użytkownicy sugerują, aby spróbować zainstalować starsze wersje Flash Playera oraz wyczyścić pliki tymczasowe. Po dalszej diagnostyce, zmiana przeglądarki z Firefox na Operę przyniosła poprawę, eliminując problem zacinania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA