logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS APC Smart UPS SC620i - nie podtrzymuje zasilania

kitonok 07 Mar 2015 21:44 5349 8
REKLAMA
  • #1 14509906
    kitonok
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    UPS APC Smart UPS SC620i - nie podtrzymuje zasilania

Mam problem z zasilaczem awaryjnym APC Smart UPS SC620i. Sprzęt nie zawsze "po zaniku" napięcia z sieci przełącza się na zasilanie bateryjne. W takiej sytuacji zaczyna piszczeć i świeci się czerwona dioda "przeciążenie". Problem rzadko występuje gdy ustawiona jest czułość na wysoką, prawie zawsze gdy na niską.

Do niedawna problem nie występował gdy robiłem testy z poziomu Powerchute. Gdy UPS nie przełączy się na zasilanie bateryjne, traci komunikację i w logach nie zapisuje się awaria. Widać ją za to na załączonych zrzutach ekaranu (self-test result).

UPS piszczy, świeci się dioda przeciążenie do momentu wciśnięcia przycisku zasilania. Ponowne wciśnięcie przycisku włącza zasilacz i przywraca komunikację (godz. 20:01:59 Events log4). Podczas robienia self-testu problem wystąpił dopiero po odłączeniu obciążenia w postaci żarówki 75W (chyba zdecydowanie częściej awaria występuje z mniejszym lub brakiem obciążenia).

Poza tym mam wrażenie, że zwłoka z jaką przechodzi na baterie jest zbyt duża (przygaśnięcie żarówki, odgłos przekaźników), czasem dioda przeciążenia podczas awarii zasilania na chwilę się zaświeca, gaśnie i zasila z baterii ok. Gdy czas przełączenia na baterię nadmiernie się wydłuża, na baterię nie przechodzi już wcale i mamy brak zasilania.

Dodane logi zrobione podczas self-testu. Dodam że faktyczne napięcie na naładowanym akumulatorze to około 13,6V, akumulator sprawny. Wykonywałem kalibrację. Czy ma ktoś może schemat tego konkretnego modelu?
    Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.
    UPS APC Smart UPS SC620i - nie podtrzymuje zasilania UPS APC Smart UPS SC620i - nie podtrzymuje zasilania
    Załączniki:
    • events_log4.txt (523 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • data_log4.txt (7.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14509934
    tomjed
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    kitonok napisał:
    napięcie na naładowanym akumulatorze to około 13,6V

A mierzyłeś pod obciążeniem? Podłącz 100W żarówkę pod UPS-a i wtedy zobacz.
  • #3 14509970
    kitonok
    Poziom 11  
    Tak, z tego co pamiętam gdy UPS jast zasilany z sieci i się go obciąży, napięcie ładowania nieco spada. Natomiast co ciekawe im większy będzie spadek napęcia na akumulatorze (np. gdy włożę słabszy akumulator) podczas pracy z baterii - tym większa szansa na podtrzymanie zasilania.
    Oto zdjęcia elektroniki zasilacza (przekaźniki wylutowane gdyż podmieniałem na inne):
    UPS APC Smart UPS SC620i - nie podtrzymuje zasilaniaUPS APC Smart UPS SC620i - nie podtrzymuje zasilania
  • REKLAMA
  • #4 14518060
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    kitonok napisał:
    przekaźniki wylutowane gdyż podmieniałem na inne

Czy sprawdzałeś zasadność wymiany na nowe? Lub była to tylko profilaktyka i to bez sprawdzenia stabilności napięcia na cewkach przekaźników (bez wymiany kondensatora elektrolitycznego)?
  • REKLAMA
  • #5 14520973
    kitonok
    Poziom 11  
    Niestety nie sprawdzałem, bo aktualnie mam tylko najprostszy cyfrowy miernik. Kondensatory elektrolityczne są w ilości 4 sztuk (dwa 1000µF/50V i dwa 330µF/25V), jeżeli pracują na wysokiej częstotliwości to pewnie warto je wymienić - UPS jest z 2005 roku. O jakiś konkretnie kondensator chodzi?
  • REKLAMA
  • #6 14521014
    TONI_2003
    Moderator
    kitonok napisał:
    O jakiś konkretnie kondensator chodzi?

Przezornie spytam, a o jakim rozmawiamy? Przecież pisałem o przekaźniku i o jego napięciu na cewce, a zatem o takowym kondensatorze elektrolitycznym (oraz właśnie o tej linii napięcia)...
  • #7 14542375
    kitonok
    Poziom 11  
    Mój błąd. Oprócz czterech wspomnianych wcześniej kondensatorów elektrolitycznych jest jeszcze 6 malutkich gabarytowo 22µF/16V - są widoczne na pierwszym zdjęciu. Wystarczyło wymienić C30 i C31 i problem ustąpił. Dodam, że poruszany problem dotyczy także modelu SC420i.
  • #8 14542525
    TONI_2003
    Moderator
    kitonok napisał:
    Wystarczyło wymienić C30 i C31 i problem ustąpił. Dodam, że poruszany problem dotyczy także modelu SC420i.

Zatem chodzi dokładnie o te kondensatory elektrolityczne (dla potomnych...) :D UPS APC Smart UPS SC620i - nie podtrzymuje zasilania

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasilaczem awaryjnym APC Smart UPS SC620i, który nie zawsze przełącza się na zasilanie bateryjne po zaniku napięcia. W takich sytuacjach urządzenie piszczy i świeci się czerwona dioda "przeciążenie". Problem występuje rzadziej przy wysokiej czułości, a częściej przy niskiej. Po przeprowadzeniu testów z Powerchute, użytkownik zauważył, że UPS traci komunikację i nie zapisuje awarii w logach. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie obciążenia oraz wymianę kondensatorów elektrolitycznych, co ostatecznie rozwiązało problem po wymianie kondensatorów C30 i C31. Użytkownik zauważył, że podobny problem dotyczy także modelu SC420i.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA