Mam problem z zasilaczem awaryjnym APC Smart UPS SC620i. Sprzęt nie zawsze "po zaniku" napięcia z sieci przełącza się na zasilanie bateryjne. W takiej sytuacji zaczyna piszczeć i świeci się czerwona dioda "przeciążenie". Problem rzadko występuje gdy ustawiona jest czułość na wysoką, prawie zawsze gdy na niską.
Do niedawna problem nie występował gdy robiłem testy z poziomu Powerchute. Gdy UPS nie przełączy się na zasilanie bateryjne, traci komunikację i w logach nie zapisuje się awaria. Widać ją za to na załączonych zrzutach ekaranu (self-test result).
UPS piszczy, świeci się dioda przeciążenie do momentu wciśnięcia przycisku zasilania. Ponowne wciśnięcie przycisku włącza zasilacz i przywraca komunikację (godz. 20:01:59 Events log4). Podczas robienia self-testu problem wystąpił dopiero po odłączeniu obciążenia w postaci żarówki 75W (chyba zdecydowanie częściej awaria występuje z mniejszym lub brakiem obciążenia).
Poza tym mam wrażenie, że zwłoka z jaką przechodzi na baterie jest zbyt duża (przygaśnięcie żarówki, odgłos przekaźników), czasem dioda przeciążenia podczas awarii zasilania na chwilę się zaświeca, gaśnie i zasila z baterii ok. Gdy czas przełączenia na baterię nadmiernie się wydłuża, na baterię nie przechodzi już wcale i mamy brak zasilania.
Dodane logi zrobione podczas self-testu. Dodam że faktyczne napięcie na naładowanym akumulatorze to około 13,6V, akumulator sprawny. Wykonywałem kalibrację. Czy ma ktoś może schemat tego konkretnego modelu?
Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.