logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - jak naprawić wyświetlacz z migającymi kropeczkami?

witux 18 Maj 2005 18:58 1698 9
REKLAMA
  • #1 1504527
    witux
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 252
    Na wyświetlaczu po właczeniu pojawiaja się drobniutkie kropeczki nieregularnie rozłożone i przemieszczające się.
    Miałem kiedyś taki przypadek w 8210 to wymieniłem elastometr, natomiast w 3310 są blaszki. I co mam zrobić ??[/img]
    Załączniki:
    • Nokia 3310 - jak naprawić wyświetlacz z migającymi kropeczkami? nokia.jpg (15.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1504587
    konrad1586
    Poziom 11  
    najlepiej kupic nowy LCD, na allegro 13zł. bo tego juz nie naprawisz, choc mozesz sprobowac wymienic same styki
  • REKLAMA
  • #3 1504824
    bolek120
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    możesz rozebrac wyświetlacz i zobaczyć czy styki wśrodku się niepowyginały moze to ci pomoże
    Załączniki:
    • Nokia 3310 - jak naprawić wyświetlacz z migającymi kropeczkami? 3310lcd.jpg (74.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1505120
    manius999
    Poziom 14  
    a moze sprugój umyc styki na płysie głównej telefonu.czasem jak lutujesz fona i pocieknie troche topnika na druga strone robi sie taki efekt.umyj płyte moze pomoze.
  • #5 1505489
    robert01
    Poziom 13  
    Po pierwsze to nie kupuj na allegro nowego wyświetlacza za 13zł bo jest dużo słabszy od oryginalnego, tym bardziej, że ten da się bez problemów naprawić. Po drugie odkręć płytkę wyświetlacza i przeczyść styki, a jak nie pomoże, to napisz jaki masz ich rodzaj (są dwa), jeden klejony, drugi z dwóch stron "luźny", to pozwoli sie zorientować, czy się jeszcze da cos zrobić.
  • #6 1508962
    witux
    Panowie dzięki za porady !
    WYŚWIETLACZ JEST SPRAWNY !!!, bo sprawdzałem dwa inne na tej płycie.
    Czyli wiem że coś jest uszkodzone na płycie głównej. Płytę kompałem bo wcześniej jak ją podłączałem do TORNADA to od razu zaczęła wibrować, ale po kompaniu przeszło jej. Natomiast została tylko ta usterka z wyświetlaczem. :(
  • REKLAMA
  • #7 1594318
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    witux, mam identyczny problem co Ty. Telefon to również 3310. Poradziłes sobie z tym jakoś ?
  • REKLAMA
  • #8 1595728
    witux
    habrozaurus napisał:
    witux, mam identyczny problem co Ty. Telefon to również 3310. Poradziłes sobie z tym jakoś ?

Nie :(
  • #9 1595740
    djroman
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam mialem taki sam przypadek w nokii 3310. W moim przypadku nokia ta byla zalana i przezarly sie przelotki. Telefon byl calkowicie sprawny jednak nie bylo mozliwosci naprawy lcd. Ja bym w twoim przypadku dal sobie spokuj z naprawa tego telefonu bo mysle ze u cibie tez przelotki nie sa w najlepszym stanie. Sprawdz jeszcze jak reaguje telefon na wyginanie go w rozne strony.
    Pozdrawiam
  • #10 1596225
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Panowie, panowie, panowie!! Jest bardzo duża szansa na naprawienie tej usterki. Poszukajcie po forum, bo nie chce mi się tego teraz opisywać(już kiedyś o tym posta wypłodziłem).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z migającymi kropeczkami na wyświetlaczu Nokii 3310 jest najczęściej związany z uszkodzeniem styków między wyświetlaczem a płytą główną. Zalecane jest rozebranie wyświetlacza i sprawdzenie, czy styki nie są powyginane lub zabrudzone. Można spróbować wyczyścić styki na płytce wyświetlacza oraz na płycie głównej, zwłaszcza jeśli wcześniej telefon był lutowany i mogło dojść do zalania topnikiem. Wymiana całego wyświetlacza na tani zamiennik z Allegro nie jest rekomendowana ze względu na niższą jakość w porównaniu do oryginału. W niektórych przypadkach problem może leżeć w uszkodzeniu płyty głównej, np. przelotek, szczególnie jeśli telefon był zalany. Warto sprawdzić reakcję telefonu na wyginanie obudowy, co może wskazywać na uszkodzenia mechaniczne lub przelotki. Mimo pojawiających się opinii o braku możliwości naprawy, istnieje duża szansa na usunięcie usterki poprzez dokładne czyszczenie i korektę styków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA