logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5742G - Wyłącza się bez powodu podczas pracy

Dawidovy 08 Mar 2015 20:18 2436 7
REKLAMA
  • #1 14512386
    Dawidovy
    Poziom 8  
    Witajcie, otóż od ostatnio mam problem z moim acerem (wersja z i3 i grafiką Radeona HD5470 512). Sprawa wygląda następująco - Podczas pracy nagle wyłącza się bez żadnego powodu. Nie jest to w 100% wina przegrzewania, gdyż temperatury są niskie, a potrafi zrobić po dłuższym staniu.
    BIOS - Najnowszy
    Wnętrze laptopa - Wyczyszczone z kurzu
    Na początku myślałem, że coś nie tak z dyskiem, bo wyskoczył jeden bad sektor, ale po wyjęciu go i gdy pracowałem na bootowalnym ubuntu z pendrive to też się wyłączył, więc odpada.
    RAM - Tak samo, wyjmowałem kości po kolei i nic nie pomagało.
    Problem występuje na zasilaczu, jak i na baterii.
    Jakieś pół roku temu miałem ten sam problem, powodem było lekkie zalanie koło prawego przycisku touchpada, po wyczyszczeniu korozji problem ustał i dopiero jakiś czas temu znowu się zaczął wyłączać. Ostatnio przeglądałem płytę główną przy dobrym świetle i nie zauważyłem nic podejrzanego.
    Czasami laptop może chodzić prawie cały dzień bez wyłączenia, a czasem wyłącza się po paru sekundach. Po tym wyłączeniu jakieś 2 razy miga na brązowo dioda od podłączonego zasilacza.

Jakie elementy należałoby sprawdzić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14512431
    Montrres
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    A jak będziesz na zasilaczu, ale bez włożonej baterii to dzieje się tak samo?
  • REKLAMA
  • #3 14512444
    Dawidovy
    Poziom 8  
    Tak, zapomniałem wspomnieć o tym.
    Dodam jeszcze, że czasami jak już porządnie mu odbije i wyłącza się co pare sekund to gasną obie diody (zasilania i zasilacza) i żeby włączyć lapka muszę odłączyć zasilacz i dopiero potem z powrotem go podłączyć.
    Korozja po zalaniu była dokładnie w tym samym miejscu co tutaj (zdjęcie innego użytkownika z tego forum):
    Acer Aspire 5742G - Wyłącza się bez powodu podczas pracy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14512657
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Dawidovy napisał:
    T
    Korozja po zalaniu była dokładnie w tym samym miejscu co tutaj (zdjęcie innego

Wrzuć zdjęcie swojej płyty, i zajmij się szczegółowo tym fragmentem płyty.
  • REKLAMA
  • #5 14514798
    Dawidovy
    Poziom 8  
    Rozebrałem i tak to wyglądało, troche brudno, więc przeczyściłem denaturatem (nie mogłem dostać alkoholu izopropylowego na mieście, a o spirytusie nie pomyślałem):
    Acer Aspire 5742G - Wyłącza się bez powodu podczas pracy Acer Aspire 5742G - Wyłącza się bez powodu podczas pracy

Po wyczyszczeniu:
    Acer Aspire 5742G - Wyłącza się bez powodu podczas pracy Acer Aspire 5742G - Wyłącza się bez powodu podczas pracy

Po uruchomieniu to po chwili się wyłączył, ale po ponownym włączeniu jak na razie chodzi dobrze.

EDIT:
    Lapek od wczoraj działa prawidłowo, więc jednak wina leżała po stronie tego.
    Temat zamykam, ale dziękuje za pomoc, bo tak bym nie pomyślał, że może się coś z tym dziać. :)
  • #6 14733350
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Odblokowałem na prośbę Autora.
  • #7 14733364
    Dawidovy
    Poziom 8  
    Niestety muszę odświeżyć temat, gdyż problem ostatnio znów powrócił. Przejrzałem dokładnie całą płytę i brak jakichkolwiek miejsc zalania, z ciekawości zmieniłem nawet pastę termoprzewodzącą i nie pomogło. Co należało by sprawdzić w tym przypadku?
    Model płyty: LA-5891P.
  • #8 14733379
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Dawidovy napisał:
    Co należało by sprawdzić w tym przypadku?

Pomierzyć napięcia, wykonać kompletną diagnostykę płyty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer Aspire 5742G, który wyłącza się nagle podczas pracy, mimo niskich temperatur i czystego wnętrza. Problemy występują zarówno na zasilaczu, jak i na baterii. Po wcześniejszym zalaniu w okolicy touchpada, które zostało naprawione, problem powrócił. Użytkownik sprawdził dysk i pamięć RAM, ale to nie pomogło. Po dokładnym czyszczeniu płyty głównej laptop działał poprawnie przez pewien czas, jednak problem znów się pojawił. Sugerowane rozwiązania obejmują pomiar napięć oraz diagnostykę płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA