logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DJ3745 nie drukuje czarnym po uzupełnieniu wkładu

hape3745 18 Maj 2005 20:49 2026 7
REKLAMA
  • #1 1504984
    hape3745
    Poziom 2  
    Witam,
    2 wkłady do czarnego uzupełniłem tuszem z zestawu Inkjet. Pierwsza strona testowa wyszła bardzo słabo , na kolejnych wydrukowany jest tylko nagłówek i to bardzo blado. Na stronie czyszczenia litery i znaki drukowane są nie czarnym tylko ciemnofioletowym? Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu
  • REKLAMA
  • #2 1504995
    pawelzet
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Coś nie tak poszło przy napełnianiu. Teraz to już tylko pozostaje zakup nowego kartridża.
  • REKLAMA
  • #3 1505014
    tkalinows
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie koniecznie musiało pujść coś źle ....

Tusz ma skłonności do zasychania, przy małych ilościach szczególnie. Rozwiązanie jest proste. Należy wyjąć głowicę piszącą, i ustawić ja na legninie (ew. chustce higienicznej), nasączonej lekko ciepłą wodą (są do tego specjalne preparaty, ale woda też zadziała). Proponuję, przetrzymać tak głowicę, aż do momentu, gdy konkretnie pocieknie tusz. Następnie wytrzeć (delikatnie!) i zamontować. W razie potrzeby dopełnic zasobnik
  • #4 1505041
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    A ja już pisałem - najlepsza jest WODA UTLENIONA - można spróbować perhydrol . I to nie żadne lekkie moczenie tylko wprost zanużenie .
    Chcecie się przekonać to weźcie zadrukowaną kartkę papieru i zobaczcie co lepiej rozpuszcza atrament : woda , preparaty te do głowic czy utleniona .....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1505149
    tkalinows
    Poziom 12  
    Pragnę tylko zauważyć jedną rzecz: woda utleniona jest roztworem H202. Ten utleniony związek reaguje z niektórymi tłuszczami w sposób "burzliwy". Atrament, jak tworzywo zastosowane na cartidge może się zburzyć (podobnie jak na ranie). Niewielkie kanały dysz mogą zostać zatkane! Wynikiem czego jest utrata jednej lub kilku dysz.
    Odradzam więc wodę utlenioną - sam tego doświadczyłem.
    Odradzam również wszelkiego rodzaju spirytusy - polietylenowe wykończenie drukarki nie znosi alkoholi....
  • REKLAMA
  • #6 1505276
    hape3745
    Poziom 2  
    Już działają oba wkłady :D Dzięki za poradę :)
  • #7 1505311
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    tkalinows napisał:
    Pragnę tylko zauważyć jedną rzecz: woda utleniona jest roztworem H202. Ten utleniony związek reaguje z niektórymi tłuszczami w sposób "burzliwy". Atrament, jak tworzywo zastosowane na cartidge może się zburzyć (podobnie jak na ranie). Niewielkie kanały dysz mogą zostać zatkane! Wynikiem czego jest utrata jednej lub kilku dysz.
    Odradzam więc wodę utlenioną - sam tego doświadczyłem.
    Odradzam również wszelkiego rodzaju spirytusy - polietylenowe wykończenie drukarki nie znosi alkoholi....

Opisywałem całą procedurę jaką zastosowałem w przypadku wody utlenionej . Ja zwyczajnie zalałem pojemnik wodą utlenioną i właczyłem do drukowania jednobarwną stronę na zasadzie na kilka godzin - jak widać efekty pracy głowicy można zawsze przerwać . To że trzeba sprawdzić czy plastik nie wchodzi w reakcję jest rzeczą oczywistą !
  • #8 1505366
    tkalinows
    Poziom 12  
    Drogi kolego....

Nie obrażaj się - ale nie wszyscy mają doświadczenie w tej kwestii, dlatego chcę ich tylko przestrzec przed błędami, które sam kiedyś popełniłem. Być może jest też dziedzina, w której ty byś popełnił banalny błąd (z punktu doświadczenia kolegi, który postawił to pytanie).....

Nie neguję twojej tezy ani zdobytej wiedzy wynikłej z praktyki, nawet przyznam Ci rację. Z pewnościa H2o2 lepiej "odmywa" atrament niz H2o. Ale też ......... post prori.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył drukarki HP DeskJet 3745, która po uzupełnieniu czarnego wkładu tuszem z zestawu Inkjet drukowała bardzo słabo, a litery na stronie czyszczenia były ciemnofioletowe zamiast czarne. Przyczyną mogło być zasychanie tuszu lub nieprawidłowe napełnienie wkładu. Zalecano wyjęcie głowicy drukującej i moczenie jej na wilgotnej ściereczce lub w ciepłej wodzie do momentu, aż tusz zacznie swobodnie wypływać, a następnie delikatne wyczyszczenie i ponowny montaż. Dyskutowano także o stosowaniu wody utlenionej (H2O2) do czyszczenia głowicy, która skutecznie rozpuszcza atrament, jednak ostrzegano, że może ona uszkodzić plastikowe elementy i zatkać dysze, dlatego jej użycie wymaga ostrożności. Odradzano stosowanie spirytusów ze względu na negatywny wpływ na polietylenowe części drukarki. Po zastosowaniu odpowiedniej procedury głowica zaczęła działać poprawnie, a oba wkłady drukowały prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA